Apple Store Keulen Schildergasse

iPhone in Duitsland kopen: tips en handige weetjes

Wil je de iPhone in Duitsland kopen? Dan vind je in dit artikel alle tips: welke Apple Stores zijn ideaal, hoe zit het met prijzen en garantie?

iPhone uit Duitsland halen

Heel wat Nederlanders gingen in het verleden naar Apple Stores in Duitsland om hun nieuwe iPhone te kopen. Duitsland was vaak eerder aan de beurt met nieuwe iPhones en het prijsverschil kon soms interessant zijn. Ondertussen zijn er nauwelijks nog voordelen om je iPhone in Duitsland te halen, maar mocht je toch van plan zijn om naar onze oosterburen af te reizen, dan vind je in dit artikel alle informatie: Welke Apple Stores zijn het meest geschikt zijn om vanuit Nederland te bezoeken? Hoe het zit met parkeren en andere voorzieningen en wat kun je verwachten van de wachtrij?

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Apple Stores in Duitsland

Er zijn zo’n vijftien Duitse Apple Stores, verspreid over het hele land. Voor Nederlanders komen de volgende Apple Stores het meest in aanmerking: Oberhausen, Keulen (2x) en Düsseldorf. In de Apple Store kun je gewoon afrekenen met je Nederlandse creditcard of pinpas. Bij het afhalen van gereserveerde iPhones heb je een Europees identiteitsbewijs nodig, dus een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.

Verderop in dit artikel vind je de adressen van de populairste Duitse Apple Stores voor Nederlanders en Belgen. Ook kun je vanuit België gemakkelijk naar Lille in Noord-Frankrijk rijden.

iPhone in Duitsland reserveren

Je kunt op twee manieren een iPhone kopen in Duitsland:

 1. Reserveren met bezorging door koerier. Dit is mogelijk via de website van Apple. Het gaat hierbij om een bestelling via de online Apple Store, waarbij je een Duits afleveradres nodig hebt.
 2. Reserveren voor afhalen in de winkel. Dit is soms pas vanaf een later moment mogelijk. Je kan daarbij zelf de datum en het tijdstip bepalen, waarop je je iPhone in de winkel gaat afhalen.

iPhone in Duitsland laten leveren door koerier

Wil je een iPhone reserveren met levering via de online Apple Store, dan heb je dus een Duits afleveradres nodig. Het is niet mogelijk om je pakketje op een Nederlands adres te laten bezorgen. Als je meteen op de eerste verkoopdag wilt bestellen, dan raden we aan om de Apple Store-app (zie downloadlink hieronder) te installeren. Voorgaande jaren bleek dat bestellingen die via de Apple Store-app waren gedaan, veel sneller werden afgeleverd.

Apple’s desktopsite is bovendien vaak slecht bereikbaar door grote drukte op het moment dat de verkoop van start gaat, terwijl het via de app op dat moment wél lukt. Een voorsprong van 10 minuten bij het bestellen kan uiteindelijk betekenen dat je 4 weken eerder aan de beurt bent bij de levering. Heb je bovendien al vooraf je betaalgegevens ingevoerd, dan kun je het bestelproces supersnel doorlopen. Wil je na de verkoopstart een online bestelling plaatsen, dan maakt het niet zoveel uit of je dat via de website of de app doet.

iPhone in Duitsland afhalen in de winkel

Sinds enkele jaren werkt Apple met een reserveringssysteem, waardoor het afhalen van een iPhone in Duitsland veel gemakkelijker is geworden. Via de reserveringspagina (die niet het hele jaar bereikbaar is) kun je zien welke iPhones er in bepaalde Apple Store-vestigingen nog op voorraad zijn.

Hieronder zie je een voorbeeld van de reserveringen van de iPhone 6:

iphone-6-duitsland-voorraad

Je kunt vooraf via de knop Los geht’s een iPhone reserveren. Het toestel wordt dan voor jou achteruit gelegd. Tijdens het reserveren kies je een tijdslot, bijvoorbeeld 11:00 tot 11:15 uur. Je moet op het aangegeven tijdstip aanwezig zijn om de gereserveerde iPhones af te halen. Dit voorkomt dat iedereen tegelijk in de rij gaat staan, waardoor het alsnog een chaos wordt. Het is geen ramp als je een paar minuten te vroeg of te laat komt, maar zorg wel dat je binnen een paar uur langskomt. Als je de iPhone niet dezelfde dag nog komt ophalen, vervalt de reservering.

iPhone in Duitsland reserveren: dit zijn de stappen

Als je een iPhone in Duitsland wilt reserveren of bestellen, dan vind je hieronder de stappen die je moet doorlopen. Omdat de reserveringspagina niet continu live staat, gebruiken we als voorbeeld het reserveren van de iPhone 6s.

iPhone reserveren in Duitsland.

 1. Open de browser op je computer en ga naar de bestelpagina in de Duitse Apple Store, bijvoorbeeld voor de iPhone.
 2. Kies het model dat je wilt hebben, kleur en opslagcapaciteit.

iPhone bestellen in Duitsland: kies met model en de extra's.

 1. Eventueel kun je AppleCare+, een hoes en een dock toevoegen aan je bestelling. Een simkaart is alleen handig als je een Duits prepaid simkaartje wilt hebben.
 2. Klik op de knop Reservieren und im Store kaufen.

reserveren-iphone-duitsland

 1. Klik op Store auswählen om de gewenste Apple Store te kiezen.
 2. Kies een Apple Store op een gunstige locatie ten opzichte van jouw woonplaats, bijvoorbeeld Oberhausen of Keulen.
 3. Klik op de blauwe knop Weiter.

iphone-reserveren-in-duitsland

 1. Vul je Apple ID en wachtwoord in.
 2. Kies een tijdslot, bijvoorbeeld 10:15-10:30 uur.
 3. Vul je persoonlijke gegevens verder in.
 4. Bevestig de reservering met de knop Reservierung bestätigen.
 5. De reservering is gelukt. Je hoeft nog niet te betalen.
 6. Je ontvangt een e-mail met details over de reservering. Dit kan enkele minuten duren. Je moet dit e-mailbericht laten zien als je de iPhone gaat afhalen. In het e-mailbericht staat dat je een Duits paspoort of rijbewijs nodig hebt, maar dat is niet het geval: als je een los toestel zonder abonnement haalt, is een Nederlands paspoort of rijbewijs voldoende.
 7. Zorg dat je je op het afgesproken tijdslot meldt bij een medewerker bij de ingang van de Apple Store. Kom je niet opdagen, dan vervalt de reservering zonder dat er iets in rekening wordt gebracht.

Is een Duitse iPhone simlockvrij?

De iPhones die je in Duitsland koopt zijn exact gelijk aan die in Nederland. Je krijgt er dus een normale stekker bij, er zit geen simlock op en ze zijn geschikt voor alle gangbare 4G-netwerken. In heel Europa worden dezelfde modelnummers verkocht.

Is de iPhone in Duitsland goedkoper?

De prijs in de Duitse Apple Store is vrijwel gelijk aan die in Nederland; soms zijn de toestellen in Duitsland een tientje voordeliger. Ga je de iPhone zakelijk aanschaffen, dan kan het toch handiger zijn om dat in Nederland te doen, omdat je gemakkelijker de BTW kunt terugvragen.

Voor de prijzen van andere buitenlandse iPhones vind je meer informatie in ons hoofdartikel iPhone in buitenland kopen.

Bekijk ook

iPhone in het buitenland kopen: welke landen zijn het goedkoopst?

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.

iPhone uit Duitsland: terugbrengen, garantie en verzekeren

Als je de iPhone hebt gekocht en niet tevreden bent, kun je binnen een week teruggaan naar de winkel en je geld terugvragen. Je zult daarvoor wel terug moeten naar dezelfde Apple Store waar je het toestel hebt gekocht, dus in Duitsland. Het is niet mogelijk om je toestel terug te brengen naar een Nederlandse Apple Store. Ook kun je in de periode dat het nieuwe iPhone-model nog niet in Nederland verkrijgbaar is géén gebruik maken van de garantie in Nederland. Ontdek je een defect aan het toestel, dan zul je dus ook terug moeten naar de Duitse Apple Store. Pas wanneer het nieuwe iPhone-model in Nederland verkrijgbaar is, kun je bij de Nederlandse Apple Store terecht met problemen, door het inplannen van een afspraak met de Genius Bar. Wil je je iPhone verzekeren, dan kun je dit doen via je inboedelverzekering of een aparte toestelverzekering afsluiten. Informeer bij je favoriete toestelverzekeraar of zij al dekking bieden voor de iPhone.

Duits mobiel nummer nodig?

Reserveren in Duitsland gaat een stuk makkelijker als je beschikt over een Duitse simkaart. Uit reacties van mensen die in voorgaande jaren gereserveerd hebben, blijkt dat een Duits mobiel nummer soms verplicht moet worden ingevuld, maar soms ook niet. Er zijn ook mensen die een verificatiecode moeten invoeren die via sms binnenkomt. Ben je van plan om vaker een iPad te kopen of iPhone te kopen, dan kan het zin hebben om een tientje te investeren in een Duitse pre-paid simkaart. Tip: een pre-paid simkaart bij de Duitse ALDI aanschaffen gaat sneller dan bij een telecomwinkel binnenstappen, waar allerlei persoonlijke gegevens moeten worden geregistreerd.

Mocht je vastlopen, omdat je niet beschikt over een Duits nummer: de ervaringen die we horen zijn nogal wisselend. Probeer even op een andere manier te reserveren (dus via de app als je het nu via de desktop hebt geprobeerd, of andersom). Zelf hebben we meermaals met ons Nederlandse Apple Store-account gereserveerd, zonder dat een Duits mobiel mobiel nummer of een verificatiecode nodig was en dat geldt ook voor meerdere iCulture-redacteuren en -vrienden. Dus: zoek gewoon even een workaround of zorg dat je een prepaid-kaartje achter de hand hebt.


Duitse Apple Stores vlakbij de grens

De volgende Apple Stores zijn voor Nederlanders en Belgen het meest dichtbij. Ze bevinden zich op 1 tot 2 uur rijden vanaf de grens. Let op dat Duitse Apple Stores op zondag bijna altijd gesloten zijn.

Apple Store CentrO Oberhausen

Apple Store Oberhausen

Winkelcentrum CentrO
Centroallee 147
46047 Oberhausen

Deze Apple Store is gevestigd in een overdekt winkelcentrum, CentrO. Je kunt een bezoek aan de Apple Store combineren met een middagje winkelen. De reisafstand vanaf Utrecht is ongeveer 1,5 uur. In het winkelcentrum vind je diverse horecagelegenheden, zoals McDonalds en Starbucks. CentrO is bereikbaar via de snelweg A42, afslag ‘Neue Mitte’. Voer in je routeplanner straatnaam Centroallee in Oberhausen in. ’s Avonds na 20:00 uur sluit het winkelcentrum, zodat je een groot deel van de wachttijd in de buitenlucht moet doorbrengen. Er zijn in het verleden slechte ervaringen geweest bij deze Apple Store, maar de afgelopen jaren lijkt het management van het winkelcentrum de situatie beter op orde te hebben. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen rondom het winkelcentrum.

Lees ook onze tips voor Apple Store Oberhausen.


Apple Store Keulen Schildergasse

Apple Store Keulen-Centrum

Schildergasse 1-9
50667 Keulen

Deze gloednieuwe flagship Apple Store is te vinden in het centrum van Keulen. Het bevindt zich in een winkelstraat, dus je zult buiten moeten wachten. In de omgeving zijn genoeg voorzieningen om ’s avonds iets te gaan drinken en te plassen. Betaald parkeren kan bij het beste bij P2 Parkhaus Galeria. Iets verderop zijn APCOA Parkhaus Cäcilienstrasse, APCOA Parkhaus Am Gürzenich en Theaterparkhaus een optie. Deze bevinden zich op loopafstand van de Apple Store.

Keulen Apple Store Rheincenter


Apple Store Keulen

Winkelcentrum Rhein Center
Aachener Straße 1253
50858 Keulen

Deze Apple Store is te vinden in een overdekt winkelcentrum, met voldoende horeca en parkeergelegenheid. Dit winkelcentrum sluit ’s nachts, zodat je in de buitenlucht moet wachten. Bij deze Apple Store heeft de verkoop van de iPhone een paar keer tot chaos geleid. Sinds Apple met reserveringen werkt is dit gelukkig verbeterd. De Apple Store bevindt zich op de bovenste etage, naast Zara en tegenover Lush.
Er zijn voldoende parkeerplaatsen in de parkeergarage bij het winkelcentrum. De ingang van de parkeergarage vind je op de hoek Aachener Straße/An der alten Post. In de garage moet je in zone 3-5 zijn voor de beste parkeerplek in de buurt van de Apple Store.


Apple Store Dusseldorf

Apple Store Düsseldorf

Winkelcentrum Kö-Bogen
Königsallee 2
40212 Düsseldorf

Deze ruime Apple Store bevindt zich in het centrum van Düsseldorf en heeft een ingang aan de straatzijde, dus je zult op de stoep moeten wachten. De wachtrij wordt meestal in twee delen gesplitst: een korte rij vóór de winkel voor mensen die een reservering hebben en een langere rij links om de hoek (op het pleintje met uitzicht op hotel Steigenberger). Deze Apple Store heeft ook een ingang aan de achterkant, maar de wachtrij staat altijd aan de voorkant. Het heeft geen zin om via de achterkant de rij te skippen. Aan de achterkant vind je wel een café met terras waar je je aankoop meteen kunt uitpakken.
Parkeren doe je in de luxe maar erg prijzige parkeergarage Kö-Bogen APCOA, onder de Apple Store. Let op dat deze parkeergarage om 1:00 uur ’s nachts sluit, dus je kunt dan geen spullen meer uit de auto pakken. Ook gaat de parkeergarage op zondag om 10:00 uur pas weer open. Een alternatief is Parkhaus Schadow, aan de overkant. Ook deze parkeergarage is ’s nachts gesloten.

Lees ook onze tips voor Apple Store Düsseldorf.


Tips voor Oberhausen

Oberhausen, wachtrij bij Centro-winkelcentrum.Veel Nederlanders gaan naar de Apple Store in Oberhausen. Deze is te vinden in winkelcentrum CentrO.

 • Reisafstand: Ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Utrecht.
 • Eten: Een zak met krentenbollen is niet nodig. In het winkelcentrum kun je vooraf iets eten bij de talloze fastfood-restaurantjes (zie plattegrond) waar je o.a. Starbucks en McDonalds vindt.
 • Route: CentrO is bereikbaar via de snelweg A42, afslag ‘Neue Mitte’. Voer in je routeplanner straatnaam Centroallee in Oberhausen in.
 • Parkeren: Parkeren bij CentrO is geen enkel probleem, met 14.000 gratis parkeerplaatsen is er voldoende plek. Je kunt het beste parkeergarage 1, 8, 9 of 10 nemen.
 • Openingstijden: De Apple Store sluit om 20:00 uur ’s avonds, maar de eerste wachtenden staan dan al verderop in de wachtij. De centrale winkelgalerij van het winkelcentrum sluit om middernacht.
 • Wachtrij: De wachtrij staat buiten, naast de ingang/uitgang van Nordsee (zie pijl op kaartje). Rond 18:00 uur verzamelen zich daar de eerste mensen.
 • Toiletten: Buiten zijn er geen toiletten De security-afdeling van CentrO heeft beloofd dat er buiten toiletten zullen zijn.
 • Hotel: Wil je voor of na het kopen van een iPhone in Duitsland slapen, dan kan dat vlakbij in het TRYP-hotel, Centroallee 280.

Tips voor Düsseldorf

Zelf vinden wij Düsseldorf (een halfuurtje extra rijden vanaf Oberhausen) de prettigste plek om een iPhone te kopen. De Apple Store Dusseldorf is gloednieuw en bevindt zich in een fonkelnieuw luxe winkelcentrum, vlakbij het historische centrum.

 • Reisafstand: Ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht.
 • Eten: De Apple Store bevindt zich midden in het historische centrum van de stad. Genoeg mogelijkheden om even snel iets te eten bij leuke restaurantjes. Starbucks is vlakbij, McDonalds bevindt zich iets verderop in het centrum. In de kelder van warenhuizen zoals Karstadt vind je een supermarkt en bistro’s.
 • Route: Stel Königsallee 2 in de routeplanner in.
 • Parkeren: De Apple Store maakt deel uit van winkelcentrum Kö-Bogen. Volg in het centrum de borden naar Kö-Bogen. Onder het winkelcentrum bevindt zich een grote parkeergarage (€2,80 per uur, €28 per dag).
 • Milieusticker: Om in het centrum van Dusseldorf te mogen rijden heb je een groene milieusticker nodig. Deze sticker is voor ca. 12 euro verkrijgbaar bij de ANWB, maar je moet wel minstens een week van tevoren bestellen. De sticker is gekoppeld aan je kenteken. Als je eenmalig naar Dusseldorf gaat om de iPhone te kopen kun je de gok nemen en zonder sticker het centrum in rijden. Je riskeert dan een boete van 80 euro, maar de pakkans is klein. Ga je vaker naar Duitse steden, dan raden we aan om een sticker te kopen.
 • Openingstijden: De Apple Store is geopend van 10:00 tot 20:00 uur, gesloten op zondag.
 • Wachtrij: de wachtrij gaat vanuit de winkel naar links, richting het Steigenberger Park Hotel.
 • Toiletten: Er zijn geen toiletten. Je kunt je geluk beproeven bij de restaurants en hotels in het centrum. Tijdens openingstijden van winkels kun je ook in warenhuizen terecht, zoals in de kelder van warenhuis Karstadt.
 • Hotel: Op een steenworp van de Apple Store ligt het superluxe Steigerberger Park Hotel, aan een prachtig parkje. Je loopt vanuit het hotel in 1 minuut naar de Apple Store. Dit hotel is vrij duur, maar in het centrum van Düsseldorf vind je voldoende andere hotels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!