Apple Store Keulen Schildergasse

iPhone in Duitsland kopen: tips en handige weetjes

Wil je de iPhone in Duitsland kopen om dat het nét iets goedkoper is? Dan vind je in dit artikel alle tips: welke Apple Stores zijn ideaal, hoe zit het met prijzen en garantie?

iPhone in Duitsland halen

Heel wat Nederlanders gingen in het verleden naar Apple Stores in Duitsland om hun nieuwe iPhone te kopen. Duitsland was vaak eerder aan de beurt met nieuwe iPhones en het prijsverschil kon soms interessant zijn. Ondertussen zijn er wat minder voordelen om je iPhone in Duitsland te halen, behalve de prijs. Maar ook dat scheelt niet zoveel meer. Mocht je van plan zijn om naar onze oosterburen af te reizen, dan vind je in dit artikel alle informatie.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Apple Stores in Duitsland

Er zijn zo’n vijftien Duitse Apple Stores, verspreid over het hele land. Voor Nederlanders komen de volgende Apple Stores het meest in aanmerking: Oberhausen, Keulen (2x) en Düsseldorf. Verderop in dit artikel vind je de adressen van deze populaire Duitse Apple Stores. Daarnaast zou je kunnen kijken bij de Duitse winkelketens Saturn, MediaMarkt, Gravis, Cyberport en dergelijke.

Hou er rekening mee dat winkels in Duitsland op zondag vaak gesloten zijn en dat parkeergarages op zaterdagavond al vroeg kunnen sluiten. Check dus bij aankomst meteen even tot hoe laat je nog kunt uitrijden, zodat je auto niet tot maandagochtend achter een hek staat. Voor Belgen kan het soms gemakkelijker zijn om naar Lille in Noord-Frankrijk te rijden. Ook daar vind je ketens zoals Fnac, al is er niet zoveel prijsverschil in Frankrijk.

Meer over je iPhone in het buitenland kopen lees je in een aparte tip.

Het kopen van een iPhone in Duitsland werkt op dezelfde manier als je in Nederland gewend bent. In de Apple Store kun je gewoon afrekenen met je Nederlandse creditcard of pinpas (of desgewenst cash, wat in Duitsland nog vrij gangbaar is). Bij het afhalen van gereserveerde producten heb je een Europees identiteitsbewijs nodig, dus een Nederlands paspoort of identiteitskaart. Een rijbewijs wordt in Duitsland niet altijd als geldig ID geaccepteerd. Je krijgt op een in Duitsland gekochte iPhone ook gewoon de Europese garantie die je gewend bent. Gaat de iPhone kapot, dan kun je in een Nederlandse Apple Store of bij een Authorized Service Provider terecht. En uiteraard zit er ook gewoon een Europese stekker in de verpakking, voorzover van toepassing.

Prijzen van Duitse iPhones

De prijzen van Duitse iPhones liggen vaak net iets lager dan in Nederland. Dat heeft onder andere te maken met de lagere BTW (19%) en de thuiskopieheffing. Dit zorgt voor het volgende verschil in adviesprijzen:

Model Nederland Duitsland Verschil
iPhone 14 €1016,- €999,- €17,-
iPhone 14 Plus €1166,- €1149,- €17,-
iPhone 14 Pro €1326,- €1299,- €27,-
iPhone 14 Pro Max €1476,- €1449,- €27,-
iPhone 13 €906,- €899,- €7,-
iPhone 13 mini €806,- €799,- €7,-
iPhone 12 €806,- €799,- €7,-
iPhone SE €556,- €549,- €7,-

Zoals je ziet scheelt het nauwelijks om je iPhone in Duitsland te halen. Voor €7 loont het niet de moeite om helemaal naar Duitsland te reizen en ook bij een prijsverschil van €17 of €27 kun je je afvragen of het nog wel de moeite loont. Je kunt veel meer besparen door gewoon naar de iPhone-aanbiedingen te kijken en je toestel bijvoorbeeld bij MediaMarkt of Amazon te kopen want dat scheelt al snel meerdere tientjes ten opzichte van de adviesprijs. De Duitse Apple Store levert alleen op adressen in Duitsland, dus je kunt niet online bestellen en in Nederland laten bezorgen.

Bekijk ook

De beste iPhone aanbiedingen van week 48-2023

Vergelijk de beste iPhone aanbiedingen! Wekelijks zoeken we voor jou de goedkoopste iPhone-aanbiedingen (ook refurbished)! In dit overzicht vind je een iPhone met korting en zie je welke acties er bij providers zijn. Met deze tips vind jij de goedkoopste iPhone!

iPhone in Duitsland reserveren

Wil je een iPhone kopen in Duitsland op het moment dat de voorraden nog erg beperkt zijn, dan is het verstandig om te reserveren. Zo weet je zeker dat jouw bestelling voor je klaar ligt en ga je niet voor niets op pad.

Reserveren kan op twee manieren:

  1. Reserveren met bezorging door koerier. Dit is mogelijk via de website van Apple, maar geldt alleen voor Duitse afleveradressen. Je kunt niet naar Nederland laten sturen.
  2. Reserveren voor afhalen in de winkel. Hierbij kies je zelf de winkel, datum en tijdstip. Je moet op het afgesproken moment naar de winkel om je iPhone te gaan afhalen en een geldig ID meenemen. Kun je zelf niet naar de winkel, dan kun je ook iemand machtigen (bijvoorbeeld een vriend of familielid die in Duitsland woont).

Ben je niet zo heel erg handig met de Duitse taal, dan kun je eventueel eerst een product in de Nederlandse Apple Store reserveren zodat je weet wat de stappen zijn. Of houd twee browservensters open en volg de stappen in beide schermen.

Is een Duitse iPhone gelijk aan die in Nederland/België?

In heel Europa worden dezelfde modelnummers verkocht. De iPhones die je in Duitsland koopt zijn dus exact gelijk aan die in Nederland. Er zit geen simlock op en ze zijn geschikt voor alle gangbare 4G- en 5G-netwerken. Bij het uitpakken kies je voor de Nederlandse taal. Alleen bij aanschaf van MacBooks en toetsenborden moet je opletten dat je te maken hebt met een andere toetsenbordindeling.

iPhone uit Duitsland: terugbrengen, garantie en verzekeren

Als je de iPhone hebt gekocht en niet tevreden bent, kun je binnen 14 dagen teruggaan naar de winkel en je geld terugvragen. Je zult daarvoor wel terug moeten naar dezelfde Apple Store waar je het toestel hebt gekocht, dus in Duitsland. Het is niet mogelijk om je toestel te retourneren in een Nederlandse Apple Store. Wil je je iPhone verzekeren, dan kun je dit doen via je inboedelverzekering of een aparte toestelverzekering afsluiten. Je kunt ook AppleCare+ afsluiten. Doe dit binnen 60 dagen na aankoop.


Duitse Apple Stores vlakbij de grens

De volgende Apple Stores zijn voor Nederlanders en Belgen het meest dichtbij. Ze bevinden zich op 1 tot 2 uur rijden vanaf de grens. Let op dat Duitse Apple Stores op zondag bijna altijd gesloten zijn.

Apple CentrO Oberhausen

Apple CentrO

Winkelcentrum CentrO
Centroallee 147
46047 Oberhausen

Deze Apple Store is gevestigd in een overdekt winkelcentrum, CentrO. Je kunt een bezoek aan de Apple Store combineren met een middagje winkelen. De reisafstand vanaf Utrecht is ongeveer 1,5 uur. In het winkelcentrum vind je diverse horecagelegenheden, zoals McDonalds en Starbucks. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen rondom het winkelcentrum.


Apple Store Keulen Schildergasse

Apple Schildergasse

Schildergasse 1-9
50667 Keulen

Deze flagship Apple Store is te vinden in het centrum van Keulen en is zeker een bezoekje waard, ook als je helemaal niet van plan bent om iets te kopen. De naam doet vermoeden dat het gevestigd is in een klein steegje, maar het omgekeerde is waar: dit is de drukste en meest populaire winkelstraat van Keulen. Betaald parkeren kan het beste bij P2 Galeria. Iets verderop zijn APCOA Parkhaus Cäcilienstrasse, APCOA Parkhaus Am Gürzenich en Theaterparkhaus een optie. Deze bevinden zich op loopafstand van de Apple Store. Zelf parkeren we graag onder de Keulse Dom, maar dat is wel iets verder lopen.


Keulen Apple Store Rheincenter

Apple Rhein Center

Winkelcentrum Rhein Center
Aachener Straße 1253
50858 Keulen

Deze enigszins sfeerloze Apple Store is te vinden in een overdekt winkelcentrum, met voldoende horeca en andere winkels waar je nog wat kunt rondhangen. De Apple Store bevindt zich op de bovenste etage, naast Zara en tegenover Lush. Er zijn voldoende parkeerplaatsen in de parkeergarage bij het winkelcentrum. De ingang van de parkeergarage vind je op de hoek Aachener Straße/An der alten Post. In de garage moet je in zone 3-5 zijn voor de beste parkeerplek in de buurt van de Apple Store.


Apple Store Dusseldorf

Apple Store Düsseldorf

Winkelcentrum Kö-Bogen
Königsallee 2
40212 Düsseldorf

Deze ruime Apple Store bevindt zich in het centrum van Düsseldorf en heeft een ingang aan twee zijden. Aan de voorzijde sta je meteen in het winkelgebied, terwijl je aan de achterkant een park met horeca vindt, waar je je aankoop even rustig kunt uitpakken. Ook dit is een aanrader om even binnen te lopen, als je toevallig in Düsseldorf moet zijn. Parkeren doe je in de luxe maar erg prijzige parkeergarage Kö-Bogen APCOA, onder de Apple Store. Let op dat deze parkeergarage ’s nachts sluit, dus dus zorg dat je er op tijd weer uit bent. Ook kun je parkeren in Schauspielhaus/Kö-Bogen II, vlakbij de Coolblue-winkel (die je dan meteen ook even kunt bezoeken).

Een alternatief is Parkhaus Schadow, aan de overkant. Deze wat oudere parkeergarage is ’s nachts gesloten. Een insider-tip: in Dusseldorf zijn veel voorzieningen vernoemd naar de luxe winkelstraat Königsallee. Zorg daarom dat je de parkeergarages Kö-Bogen en Kö-Galerie niet met elkaar verward.

Bekijk ook

iPhone in het buitenland kopen: welke landen zijn het goedkoopst?

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.