Onderzoek wijst uit: Apple Watch herkent atriumfibrilleren nauwkeurig

Onderzoek van de Stanford Universiteit wijst erop dat de ECG-functie op de Apple Watch erg nauwkeurig is. Toch blijft een aantal artsen nog steeds skeptisch.

Onderzoekers hebben de ECG-functie van de Apple Watch massaal op de proef gesteld. In maart werden de voorlopige resultaten bekendgemaakt van een onderzoek waar meer dan 400.000 Apple Watch-dragers aan hebben meegedaan. Nu is het onderzoek volledig afgerond. De resultaten zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Minder dan 1% van de ECG-metingen was onnauwkeurig

Eén van de grote nieuwe vernieuwingen van de Apple Watch Series 4 was de ECG-functie, die je kunt gebruiken als je ouder dan 22 jaar bent. Hiermee kunnen dragers van de Apple Watch hun eigen hartfilmpje maken. Na de introductie was er twijfel over de nauwkeurigheid van de metingen. Mensen zouden onnodig bang worden gemaakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Stanford Universiteit en is betaald door Apple. Dat laatste is van belang om te weten, omdat de resultaten vast niet zo trots naar buiten waren gebracht als de uitslag minder goed was geweest. De 419.297 Amerikaanse deelnemers droegen 8 maanden lang een Apple Watch. Hiervan kregen 2161 deelnemers (0,5%) de melding over een onregelmatige hartslag. Van al deze meldingen bleek 84% – na een second opinion van een arts – daadwerkelijk symptomen te hebben van atriumfibrilleren. 34% van deze mensen had de hartritmestoornis.

Ook wijzen de resultaten uit dat 3% van de deelnemers ouder dan 65 jaar last had van atriumfibrilleren. Dit bevestigde dat ouderen een grotere kans hebben op hartproblemen.

ECG hartfilmpje maken

Bekijk ook

Zo maak je een ECG op de Apple Watch

In een paar stappen kun je een ECG maken op de Apple Watch. Je hebt hiervoor een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig, zodat je met de sensoren een hartfilmpje kan maken. Deze tip legt alles uit over het maken van een ECG op de Apple Watch.

Nog steeds twijfels onder artsen

Ondanks de resultaten van het onderzoek zijn er cardiologen met twijfels. Zij vragen zich af of je wel een Apple Watch (of andere wearables) moet gebruiken om serieuze hartproblemen te constateren. De artsen zijn van mening dat een behandeling op maat belangrijk is. Hierbij worden leeftijd, medisch dossier en eventuele andere hartproblemen in acht genomen.

De Apple Watch kan dus wel een melding maken van atriumfibrilleren, maar er zal toch nog een arts aan te pas moeten komen voor de juiste behandeling. Zeker onder patiënten met weinig risicofactoren, bijvoorbeeld een jonge leeftijd. “We begrijpen nog niet waarom atriumfibrilleren voorkomt bij verder gezonde 35-jarigen,” zegt Amerikaans cardioloog Jeff Wessler tegen CNBC.

Bekijk ook

Meldingen voor onregelmatig hartritme op de Apple Watch: zo werken ze

Je Apple Watch kan je waarschuwen als je last hebt van een onregelmatig hartritme. Wat betekent deze melding en hoe stel je dit in? In deze tip lees je alles over de meldingen van onregelmatig ritme op de Apple Watch.

Een ander probleem is dat de behandelingen voor atriumfibrilleren nog niet altijd goed genoeg zijn. Cardiologen zouden soms risico’s van behandelingen niet goed inschatten. Ook worden bloedverdunners niet altijd voorgeschreven, terwijl dat wel zou moeten. Venk Murthy, cardioloog bij de University of Michigan, ziet dus liever eerst oplossingen voor dit probleem vóórdat er een grote groep Apple Watch-gebruikers binnenstroomt met mogelijke klachten.

Toch zijn er ook positieve kanten aan het onderzoek voor artsen als Wessler en Murphy. Ze zien veel potentie voor onderzoeken op zo’n grote schaal, waarbij deelnemers niet op locatie hoeven te komen.

Apple is de laatste jaren steeds actiever met (onderzoek naar) gezondheid bezig. Zo komt er binnenkort een Onderzoek-app beschikbaar voor de iPhone. Gebruikers kunnen hiermee laagdrempelig meedoen aan onderzoek. Meer weten over Apple en gezondheid? Check dan eens onze uitleg van Apple ResearchKit.

Bekijk ook

ResearchKit: alles over medisch onderzoek met de Apple Watch

ResearchKit is een dienst van Apple, waarmee artsen en wetenschappers medisch onderzoek kunnen uitvoeren, via iPhone-apps. ResearchKit is in april 2015 gestart.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.