Apple-bundel

‘Apple wil meerdere diensten bundelen in 2020’

Apple zou plannen hebben om alle digitale diensten te bundelen in één groot abonnement. Dat beweert Bloomberg op basis van meerdere anonieme bronnen. Apple zou druk in overleg zijn.

‘Apple wil diensten bundelen in 2020’

Het zou gelden voor Apple TV+, News+, Music en Arcade, de diensten voor respectievelijk video, nieuws, muziek en spelletjes. Volgens Bloomberg is het bedoeld om meer abonnees te trekken. Bij de start van Apple TV Plus zagen we al de eerste stappen op dat gebied: studenten kunnen gratis naar de videodienst kijken als ze een studentenabonnement hebben op Apple Music. Met de nieuwe bundel wil Apple een breed publiek aanspreken. Je betaalt dan een vast bedrag om te genieten van alles wat Apple te bieden heeft. Daarmee ben je voorzien van alle digitale diensten die tegenwoordig voor veel mensen standaard zijn. Je kunt films en series kijken via Apple TV+, games spelen via Apple Arcade en muziek luisteren via Apple Music. Daarnaast zou Apple News+ er deel van uit kunnen maken, waarmee je nieuws kunt lezen in een speciale app. Die betaaldienst is in Nederland en België echter nog niet actief.


Apple’s pluspunt is dat het aanbod vrij breed is ten opzichte van andere aanbieders, die vaak maar één dienst aanbieden. Zo kun je bij Spotify alleen terecht voor muziek en podcasts, terwijl je bij Netflix alleen tv-series en films kunt kijken. Apple heeft ondertussen bijna alles in huis gehaald. Apple zal dan wel afspraken met de aanbieders moeten maken. Eén van de problemen daarbij is dat mensen Apple TV Plus al gratis kunnen kijken en daardoor minder geneigd zullen zijn om een bundel af te sluiten waar het ook in zit.

Apple diensten bundelen

Apple heeft volgens geruchten al onderhandeld met uitgevers die meedoen aan News+. Zou er een allesoverkoepelende bundel komen, dan betekent het dat zij voortaan minder gaan verdienen. Apple vraagt er nu $10 per maand voor, waarvan 50% naar de uitgevers gaat. Apple TV+ kost €5 per maand en daarvan houdt Apple zelf 100% omdat alles in eigen huis wordt gemaakt. Uiteraard betaalt Apple de filmmakers wel voor hun werkzaamheden, maar dit is niet afhankelijk van het aantal kijkers. Bij Apple Music betaal je voor het standaardabonnement €10 per maand waarvan 70% naar muzikanten en platenlabels gaat. Volgens eerdere berichten van de Financial Times was Apple ook met de muziekwereld in onderhandeling, maar ondervond daar veel weerstand.

Ondertussen is onduidelijk hoe goed de diensten het doen. Over Apple Music worden regelmatig abonneecijfers naar buiten gebracht, maar voor Apple Arcade en Apple TV Plus is dat nog niet gedaan. Apple zou enthousiast zijn over de start van de nieuwe tv-dienst, maar een groot deel van de kijkers betaalt niets. Pas als de eerste betaalperiode ingaat in november 2020 zal duidelijk zijn hoeveel mensen echt bereid zijn ervoor te betalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.