‘Apple Watch voorspelt hartproblemen met 84% nauwkeurigheid’

Onderzoek door Stanford University
Uit een grootschalige studie van Stanford University blijkt dat de Apple Watch erg goed in staat is om hartproblemen te detecteren.

Van de 419.093 deelnemers aan het onderzoek van Stanford zochten 2.000 mensen medische hulp. Dit bleek in 84% van de gevallen terecht. Dat blijkt uit de eindresultaten die nu zijn vrijgegeven. De artsen die eraan meewerkten zijn positief over de studie, maar ook over het feit dat de Apple Watch een nuttige bron van informatie is bij de diagnose. Onderzoekers van Stanford gaven zaterdag een presentatie op de jaarlijkse conferentie van het American College of Cardiology. Daar vertelden ze dat 0,5% van de ruim 400.000 deelnemers aan de studie een melding kreeg over onregelmatige hartslag. Het is dus niet zo dat gebruikers massaal naar de dokter worden gestuurd.


Ook Apple was aanwezig bij de conferentie. De artsen gebruikten de Apple Watch voor aanvullende informatie bij het vaststellen van de diagnose. “Als arts proberen we patiënten altijd gezondheidsinformatie te geven waar ze iets aan hebben”, aldus Sumbul Desai, werkzaam bij Apple als vice-president Health. “Als medisch onderzoek aantoont wat we al van consumenten horen, dan is dat positief. We zien graag dat de Apple Watch in de toekomst nog meer consumenten gaat helpen, terwijl we verder onderzoek doen met de medische gemeenschap.” Uiteraard gaat het hier wel om een onderzoek waar Apple belang bij heeft, dus als de uitslag negatief was geweest hadden we waarschijnlijk nooit iets over de resultaten gehoord.

Om de hartslag en het hartritme te bepalen gebruikt de Apple Watch groene LED-lampjes in combinatie met lichtgevoelige fotodiodes om te meten hoeveel bloed er door je pols gaat. De sensor verzamelt metingen van vier punten op je pols en kan op die manier een onregelmatige hartslag op het spoor komen. Als dat gebeurt, dan krijg je als gebruiker een melding op je Apple Watch en iPhone. In het onderzoek konden deelnemers zich gratis laten onderzoeken door een arts en een electrocardiogram laten maken. De studie werd aangekondigd bij de introductie van de Apple Watch Series 3 en duurde een jaar. Volgens het American Heart Journal is dit de grootste studie in zo’n soort die ooit is uitgevoerd. In januari 2019 eindigde het onderzoek.

Apple heeft het afgelopen jaar benadrukt hoe goed de Apple Watch kan worden gebruikt als een accessoire om je gezondheid in de gaten te houden. Zo verspreidt Apple regelmatig succesverhalen van mensen die dankzij de Apple Watch tijdig medische hulp wisten in te schakelen, waardoor levens zijn gered. Het gaat daarbij steeds om individuele gevallen. De studie van Stanford University laat zien wat het effect kan zijn bij grote groepen mensen. Apple heeft in de Series 4 nog meer hartslagfuncties toegevoegd met de mogelijkheid om een electrocardiogram (ECG) te laten maken. Dit werkt voorlopig alleen in de VS.

Stanford Apple hartritmestudie

Doel van het onderzoek was om te bepalen of de Apple Watch kan meehelpen bij het detecteren van hartritmestoornissen, waaronder boezemfibrilleren. Dergelijke hartaandoening blijven vaak onopgemerkt, omdat mensen de symptomen niet herkennen en de onregelmatigheden niet altijd optreden.

Niet iedereen zoekt hulp
De nauwkeurigheid van 84% is vastgesteld door deelnemers die een melding over onregelmatige hartslag kregen te onderzoeken door een conventioneel electrocardiogram (‘hartfilmpje’) in het ziekenhuis te laten maken en een week lang metingen te doen. Opmerkelijk is dat mensen niet altijd actie ondernemen als ze een melding kregen, zelfs als ze bewust meedoen aan een dergelijke studie. Van de Stanford-deelnemers die een melding op de Apple Watch kregen zocht iets meer dan de helft medische hulp. De rest negeerde de waarschuwing.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 maart 2019 om 11:39
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.