Deze 10 functies in macOS Mojave maken je Mac nog beter

macOS Mojave komt eraan! Deze nieuwe macOS-versie brengt een aantal welkome toevoegingen. In dit artikel zetten we de belangrijkste nieuwe functies van macOS Mojave voor je op een rij. Wat is jouw favoriete Mojave-functie?

Tien nieuwe functies in macOS Mojave

Vorig jaar was macOS High Sierra een vrij beperkte update, maar dit jaar heeft Apple meer uitgepakt. macOS Mojave biedt voor ieder wat wils. Of je nou je smart home wil bedienen of productiever wil werken met de Finder, iedereen met een geschikte Mac gaat erop vooruit. In dit artikel bespreken we tien macOS Mojave-functies die zeer de moeite waard zijn.

  1. Nieuwe donkere modus
  2. HomeKit naar de Mac
  3. Dynamische achtergronden
  4. Stapels
  5. Verbeterde Finder
  6. Privacyfuncties
  7. Nieuwe screenshots-functie
  8. Continuïteitscamera
  9. Nieuwe apps: Aandelen en Dictafoon
  10. Nieuwe App Store


1. Donkere modus voor betere concentratie
De Mac had al een donkere modus, maar macOS Mojave tilt het naar een veel hoger niveau. De Mac donkere modus beslaat nu het hele systeem en de apps die dit ondersteunen. Dus niet alleen de menubalk en de Dock zijn donker, maar ook de Finder, alle menu’s, Safari en bekende apps als Pages, Numbers en Keynote. Alle ingebouwde apps hebben een donkere weergave, terwijl er van externe ontwikkelaars al steeds meer apps bij komen. Zo werkt de mail-app Spark er al mee samen en is ook de pakketjes-app Parcel al bijgewerkt.

De donkere modus komt vooral ‘s avonds van pas, omdat de donkerdere kleuren dan rustiger voor je ogen zijn. Maar als je gewoon een fan bent van het uiterlijk, dan kan je de donkere modus natuurlijk gewoon altijd ingeschakeld houden. Je wisselt tussen de lichten donkere stand via de instellingen van je Mac. In onze tip over de Mac donkere modus lees je er meer over.

Bekijk ook

Donkere modus op de Mac: zo gebruik je dark mode van macOS

In macOS vind je een donkere modus (Dark Mode), die ervoor zorgt dat alles een donkere weergave krijgt. De menu's, apps en andere onderdelen worden dan donker weergegeven. Sinds macOS Mojave is deze donkere modus uitgebreid en vanaf macOS Big Sur kun je de donkere tinten nóg donkerder maken. Hier lees je hoe het werkt.

2. Eindelijk: HomeKit naar de Mac
HomeKit-gebruikers hebben er lang op moeten wachten. Eigenlijk te lang, maar gelukkig maakt macOS Mojave hier een eind aan. Met ingang van deze versie kun je namelijk HomeKit op de Mac gebruiken. Dat kan op meerdere manieren: met de Woning-app die je ook al kent van je iPhone of iPad en met Siri. De Woning-app op de Mac heeft nagenoeg dezelfde functies als de iPad-versie. Je bekijkt al je apparaten en je kan ze daar eenvoudig in of uitschakelen. Ook je automatiseringen zie je in de Woning-app staan. De snellere manier om je apparaten te bedienen is via Siri. Heb je een nieuwe MacBook Pro, dan kun je zelfs Hé Siri op de Mac gebruiken om je HomeKit-accessoires handsfree te bedienen. Dit komt vooral van pas als je achter je Mac zit en druk aan het werk bent.

Woning-app voor HomeKit op een MacBook.

3. Dynamische achtergronden
macOS Mojave heeft nieuwe wisselende wallpapers die gedurende de dag van uiterlijk veranderen. De standaard achtergrond met de droge woestijn wisselt in Mojave van kleur en uitstraling. Zo zie je de opkomende zon op je wallpaper verschijnen, terwijl hij ‘s avonds ook weer onder gaat. De achtergrond loopt gelijk met de zonsopkomst en -ondergang van je huidige locatie, dus je hoeft alleen maar op je Mac te kijken om te zien of de zon al onder is. Deze dynamische achtergronden zijn helemaal nieuw en in onze tip over wisselende wallpapers lees je hoe je dit in moet stellen.

https://www.iculture.nl/tips/wisselende-wallpaper-screensaver-mac-bureaublad/

4. Stapels houdt je bureaublad opgeruimd
Voor mensen met een rommelig bureaublad, heeft Apple de nieuwe Stapels-functie gemaakt. De Stapels-functie lijkt op gewone mappen, maar dan direct op je bureaublad. Soortgelijke bestanden, zoals afbeeldingen of documenten, worden in stapels op je bureaublad gelegd. Met één klik plaats je bestanden in één keer in keurig opgeruimde stapels. Door op een stapel te klikken, verschijnen de afbeeldingen weer verspreid over je bureaublad. Meer over de macOS Stapels lees je in onze tip.

Bekijk ook

Altijd een opgeruimd bureaublad: zo gebruik je stapels (stacks) op de Mac

Heb je last van een rommelig bureaublad? Met Stapels op de Mac kun je gemakkelijk alle documenten, screenshots en andere bestanden sorteren in handige stapels. Zo kun je in een paar klikken een overvol bureaublad op je Mac omtoveren tot een netjes en geordend scherm.

5. Finder verbeterd: galerijweergave, bewerken en meer
De Finder, het kloppend hart van je Mac, krijgt allerlei nieuwe functies. Er is een nieuwe gallerijweergave, naast de bestaande raster-, lijst- en kolomweergaven. De gallerijweergave lijkt op de al bestaande Cover Flow, maar biedt wel meer opties. Afbeeldingen die zo bekijkt kun je bijvoorbeeld meteen kantelen of bewerken met markeringen. Je ziet ook meteen alle metadata, dus het type bestand, de bestandsgrootte en meer. Je kan dus meer doen, zonder dat je het bestand direct hoeft te openen.

6. Meer privacy en beveiliging in macOS
Privacy speelt ook een belangrijke rol in de update naar macOS Mojave. Je moet nu per app aangeven of ze toegang mogen hebben tot je microfoon of camera. Er verschijnt een standaard pop-up venster van apps die hierom vragen, dus je hebt zelf beter in de hand waar apps toegang toe hebben.

Tijdens het browsen in Safari is nu een verbeterde trackingpreventie ingebouwd. Like- en deelknoppen van sociale netwerken kunnen jou niet meer zomaar volgen zonder dat je daar toestemming voor gegeven hebt. Dit voorkomt dat adverteerders een zogenaamde vingerafdruk van je maken. Safari let nu ook meer op je wachtwoorden uit iCloud-sleutelhanger. In de voorkeuren van Safari worden hergebruikte wachtwoorden nu gemarkeerd. Zo herken je ze makkelijker en kun je eenvoudiger een nieuw sterk wachtwoord instellen. Blijft jouw Mac steken op macOS High Sierra, dan kan je deze nieuwe Safari-functies ook daar gebruiken dankzij Safari 12.0. Je vindt de update daarvan in de Mac App Store.

7. Screenshots maken en bewerken
Screenshots maken op je iPhone en iPad is sinds iOS 11 vernieuwd en nu heeft de Mac een soortgelijke functie gekregen. Na het drukken op de nieuwe knoppencombinatie Command (⌘)-Shift (⇧)-5 verschijnt de gemaakte screenshot in miniatuur rechtsonder. Klik je hierop, dan kan je screenshots direct bewerken of delen. Je bewaart dan geen kopie meer, dus dit zorgt voor minder rotzooi op je bureaublad. Het maken van een screenshot op de Mac was dus nog nooit zo makkelijk.

Bekijk ook

Screenshots maken en bewerken op de Mac doe je zo

Op de Mac is het heel gemakkelijk om screenshots te maken en te bewerken. Je hebt redelijk wat opties voor schermafbeeldingen. In deze gids leggen we je uit hoe het werkt.

8. Continuïteitscamera: snel een foto toevoegen
Met Continuïteit werkt je iPhone nauw samen met je Mac. Zo kun je bijvoorbeeld Handoff gebruiken en gaan je telefoontjes ook over op je Mac. Continuïteitscamera is een nieuwe functie waarmee je via je iPhone een foto kan toevoegen op je Mac. Stel je werkt aan een document voor school in Pages en je wil daar een foto aan toevoegen. Klik dan met je rechtermuisknop in het document, kies voor Maak foto en de camera op je iPhone wordt meteen gestart. Maak je foto en deze verschijnt meteen in het document. Geen gedoe meer met AirDrop of het versturen van een mailtje naar jezelf. Het werkt in allerlei apps, zoals Notities, Mail en de iWork-bestanden.

macOS Mojave Continuïteitscamera.

9. Nieuwe apps: Aandelen en Dictafoon
Naast de Woning-app krijgt de Mac nog twee nieuwe apps van de iPhone en iPad. Zowel de Aandelen-app als Dictafoon vind je nu op je Mac. Met Dictafoon neem je meteen audiofragmenten op of je beluistert de opnames van je iPhone of iPad dankzij iCloud-synchronisatie. Met de Aandelen-app bekijk je ook gewoon op je Mac hoe je aandelen ervoor staan. Beide apps lijken qua vormgeving heel erg op de iPad-versies, dus ze zullen je bekend voor komen als je al een iPad gebruikt.

10. Nieuwe Mac App Store
En over apps gesproken: de Mac App Store heeft eindelijk de broodnodige vernieuwing gekregen. Daarbij is Apple geïnspireerd geraakt door de App Store in iOS 11 en nieuwer. Verhalen staan daarbij centraal, maar voor de Mac heeft Apple gekozen voor Mac-specifieke categorieën. Denk dan aan creëren, werken, spelen en ontwikkelen. Je moet door de nieuwe Mac App Store sneller de juiste apps ontdekken. Daarnaast zijn nu ook trailers en andere video’s op de app-pagina’s te vinden. De Mac App Store is qua uiterlijk en werking een flinke verbetering. Nu nog de meer interessante apps en toepassingen.

App Store in Mojave op MacBook Pro 2018.

Bekijk ook

Mac App Store: alles over Apple's softwarewinkel voor macOS

De Mac App Store bestaat al sinds 2011 en biedt je de mogelijkheid om in een veilige omgeving apps te ontdekken en te downloaden. Lees in deze uitleg alles over de Mac App Store en de vernieuwingen die eraan komen!

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.