MacBook Keyboard

Zo maak je een oude Mac sneller

Heb je nog een oude Mac staan die je nooit meer gebruikt? Dan kun je hem heel eenvoudig een tweede leven geven. Via deze gids leggen we uit wat je zoal met je Mac kunt doen om zijn levensduur te verlengen en weer functioneel te maken.

macbooks-stapel
Heb je een Mac die al wat ouder is en traag is geworden? Doe er iets aan, want je kunt je oude Mac op eenvoudige wijze weer sneller maken en een tweede leven geven. In deze gids leggen we uit wat je zoal kunt doen en wat in jouw situatie het beste werkt.

Stap 1: inzicht krijgen in de activiteiten van je Mac

De eerste stap is om te kijken hoe en waarom jouw oude Mac traag geworden is. Via de applicatie Activiteitenweergave kun je inzien welke applicaties en taken gebruikmaken van werkgeheugen en de CPU van je Mac. Dit geeft al enig inzicht in de status van je computer, waardoor je gerichter te werk kunt gaan bij het opschonen.

activiteitenweergave

Via deze stappen kun je de activiteiten bekijken:

 1. Open in Hulpprogramma’s de Activiteitenweergave.
 2. Selecteer via Weergave de optie Alle processen.
 3. Via CPU, Geheugen en Schijf kun je respectievelijk het percentage CPU-gebruik, RAM-gebruik en opslaggebruik per programma inzien.

Bij de tab Geheugen zie je onderaan hoeveel werkgeheugen het systeem bevat en hoeveel er in totaal belast wordt zodat je kunt zien of geheugenuitbreiding zin heeft.

Stap 2: opslagruimte vrijmaken

De meest eenvoudige stap die je kunt zetten om een oude Mac weer sneller te maken, is door te kijken wat er allemaal op de Mac opgeslagen staat. Als je schijf bijna vol staat, zul je merken dat activiteiten veel trager verlopen en dat je voortdurend meldingen moet wegklikken. In dat geval is het hoog tijd om eens te gaan opruimen en bestanden die je niet direct nodig hebt. Sinds macOS Sierra kun je gebruik maken van geoptimaliseerde opslag. Je kunt ook bestanden die je niet dagelijks nodig hebt bij een online opslagdienst zoals Google Drive, OneDrive of Stack neerzetten, zodat je wat meer ruimte vrij hebt. Je Mac hoeft dan minder lang te zoeken naar ‘lege plekjes’ op de schijf bij het wegschrijven van data.

Stap 3: schijf controleren

Je kunt ook kijken wat de status is van de de bestanden op de schijf. Elke Mac heeft een eenvoudig programma ingebouwd waar je dat met een paar simpele muisklikken mee kunt controleren.

schijfhulpprogramma

Ga daarvoor als volgt te werk:

 1. Open in Hulpprogramma’s het Schijfhulpprogramma.
 2. Selecteer in de linkerkolom de juiste schijf. Dit is meestal Macintosh HD.
 3. Klik daarna linksboven op Schijf-EHBO. Het programma gaat nu de schijf controleren op problemen.
 4. Als er fouten zijn geconstateerd, dan wordt een poging gedaan om ze te herstellen. Let op: dit proces kan even duren.

Heb je een oudere Mac (vóór El Capitan) dan moet je handmatig een knop aanklikken om de schijfbevoegdheden te herstellen.

Stap 4: een schone installatie uitvoeren

Een andere optie is om een schone installatie uit te voeren, waarbij je de schijf volledig wist en helemaal opnieuw begint. Daarbij worden alle bestanden, programma’s en overige gegevens van je Mac gewist. Het is daarom raadzaam om alle bestanden die je wilt bewaren te verplaatsen naar een ander opslagmedium, bijvoorbeeld een externe harde schijf.

Om je schijf volledig te wissen, ga je als volgt te werk:

 1. Herstart je Mac en houd bij het opstarten Cmd⌘ + R ingedrukt.
 2. Kies daarna voor het Schijfhulpprogramma en selecteer de juiste schijf (Macintosh HD).
 3. Stel de structuur in op Mac OS Uitgebreid en klik op Wis. Je schijf zal nu volledig gewist worden.
 4. Sluit het Schijfhulpprogramma af en klik daarna op Installeer macOS opnieuw en macOS zal opnieuw geïnstalleerd worden, waarna je een volledig schone Mac overhoudt.
 5. Daarna kopieer je de documenten, foto’s en andere bestanden weer terug naar de gewenste map op je SSD, Fusion Drive of harde schijf.

Stap 5: werkgeheugen uitbreiden

Soms kun je het werkgeheugen van een Mac zelf uitbreiden. Dit kun je bij Apple zelf laten doen, maar verstandiger is om zelf geschikt werkgeheugen voor jouw Mac te kopen omdat dit simpelweg een stuk goedkoper is. Hoe makkelijk het gaat is afhankelijk van jouw type iMac of MacBook.

Werkgeheugen vrij op de Mac

Om te zien hoeveel werkgeheugen jouw Mac heeft en of er nog ruimte is voor uitbreiding, volg je onderstaande stappen:

 1. Klik op het Apple-logo linksboven.
 2. Vervolgens klik je op Over deze Mac en daarna het tabblad Geheugen.
 3. In dit scherm zie je hoeveel werkgeheugen er op dit moment geïnstalleerd is en zie je hoeveel geheugensleuven er eventueel nog vrij zijn.

Bij het zoeken naar geschikt werkgeheugen moet je wel opletten welk type werkgeheugen voor jouw Mac geschikt is en wat de maximale hoeveelheid is. Via deze pagina kun je zien welk geheugen voor de verschillende iMac-modellen geschikt is, terwijl deze pagina bedoeld is voor MacBook Pro-gebruikers. Mac mini-eigenaren moeten deze pagina raadplegen.

Op deze pagina’s vind je ook instructies voor het uitbreiden van je werkgeheugen. Let er wel op dat je bij sommige modellen het werkgeheugen niet kunt uitbreiden, zoals de MacBook Air en MacBook Pro met Retina-display. Voor sommige 21,5-inch iMac-modellen zul je voor het uitbreiden van het werkgeheugen moeten aankloppen bij een Apple Store of Apple-serviceprovider.

Stap 6: vervang je harddisk door een SSD

Het grootste voordeel van een SSD ten opzichte van een gangbare harde schijf, is dat de snelheid voor de gegevensoverdracht veel hoger ligt. Het meest van belang bij het kiezen van een geschikte SSD is het formaat. De meeste MacBooks en Mac mini’s gebruiken een 2,5-inch drive, terwijl de desktops voor de grotere 3,5-inch versies gaan. Ook de connector is van belang. Via YouTube zijn er diverse video’s te vinden die je uitleggen hoe je stap voor stap je Mac kunt opmaken om je harddisk te vervangen. Durf je het niet zelf aan? Schakel dan een expert in.

Stap 7: laat je MacBook langer leven met een nieuwe batterij

Een andere logische stap die je kunt nemen in het geval van een MacBook, iBook of PowerBook, is door er een nieuwe batterij in te plaatsen. Apple verkoopt deze voor oude modellen niet meer zelf, maar er zijn op het internet voldoende alternatieven te vinden waardoor je oude vertrouwde laptop langer mee gaat dan enkele minuten.

Stap 8: MacBook sneller opstarten
Het opstarten van je oude MacBook kan ook heel wat seconden in beslag nemen. Dat kan sneller! Wil je je Mac sneller opstarten, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Zorg dat niet steeds alle eerder geopende apps en vensters weer volledig worden hersteld, beperk het aantal opstartprogramma’s en koppel externe schijven los. In onderstaande tip lees je er meer over.

Nog meer tips voor een tweede leven

Naast het opschonen van je Mac en het upgraden van de interne onderdelen, kun je je oude Mac ook voor andere doeleinden gebruiken zonder dat je daar ingewikkelde handelingen voor hoeft te verrichten. Je kunt je oude Mac als server gebruiken, zodat je met je nieuwe Mac bij de bestanden kan die op een oude Mac opgeslagen staan. Volg hiervoor deze stappen:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Delen.
 2. Vink Bestandsdeling aan je deelt je bestanden binnen je netwerk met andere Macs.

iTunes-delen

Ook binnen iTunes kun je aanvinken om je bestanden te delen met apparaten binnen hetzelfde netwerk. Hierdoor kun je zelfs je muziek streamen naar een iOS-apparaat of Apple TV. Zet daarvoor op deze manier het delen aan:

 1. Open iTunes en klik linksboven op iTunes en daarna Voorkeuren.
 2. Ga naar de tab delen en zorg dat Deel mijn bibliotheek in mijn lokale netwerk aangevinkt is.
 3. Daaronder kun je kiezen of je je gehele bibliotheek wilt delen of alleen geselecteerde afspeellijsten.

Installeer macOS Server
Als je het echt groots aan wil pakken, kun je overwegen om macOS Server te downloaden. Hiermee kun je zelfs je oude Mac gebruiken als Time Capsule voor het creëren van reservekopieën van andere Macs. Een andere optie is om gebruik te maken van Terug naar mijn Mac, een iCloud-functie waardoor je bij je Mac kan zonder dat je met hetzelfde netwerk verbonden hoeft te zijn. Let op: deze functie is vanaf macOS Mojave niet meer beschikbaar. Een uitgebreide versie hiervan is ook verkrijgbaar in een app, genaamd Apple Remote Desktop. Terug naar mijn Mac kun je via deze stappen zelf gemakkelijk inschakelen:

 1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar iCloud.
 2. Scroll naar onderen en zorg dat Terug naar mijn Mac aangevinkt is.
 3. Indien nodig moet je via Delen zowel Bestandsdeling als Schermdeling aanzetten

Voor Terug naar mijn Mac is wel een Airport-basisstation of een andere internetrouter met ondersteuning voor UPnP of NAT-PMP vereist. Ook ondersteunen niet alle Macs Terug naar mijn Mac, omdat er minimaal OS X Lion 10.7.5 voor vereist is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!