macOS Mojave wallpapers

Dynamisch bureaublad instellen op je Mac

En andere wisselende wallpapers

In macOS Mojave kun je een dynamisch bureaublad instellen, dat op basis van tijd en locatie verandert. Zo kun je de Mac automatisch laten veranderen in een zandduin bij dag en nacht. Op zoek naar meer actie? Je kunt ook een bewegende screensaver instellen als wallpaper op je Mac.

Wisselend bureaublad op je Mac

Waarom altijd maar naar dezelfde bureaublad-achtergrond kijken? Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de wallpaper of bureaublad-achtergrond steeds wisselend is. Hieronder bespreken we drie manieren. Voor dynamisch bureaublad heb je minimaal Mojave nodig, de andere werken in elke recente macOS-versie.

Dynamisch bureaublad

Het dynamische bureaublad in macOS Mojave komt op een moment dat Apple ook een volledig donkere modus voor de Mac introduceert. Je kunt overdag een lichtgekleurde wallpaper gebruiken, terwijl het later op de dag automatisch wisselt naar een donkere wallpaper. Dat is rustiger voor je ogen. De achtergrond is afhankelijk van het tijdstip van de dag op je huidige locatie.

macOS Mojave wallpapers

Het bureaublad van je Mac past zich langzaam aan: ‘s ochtends vroeg komt de zon op en gaat later op de dag weer onder, waardoor de schaduwen op het bureaublad steeds veranderen. Dit gebeurt heel geleidelijk, zodat het heel rustig is voor je ogen.

Zo kun je een dynamisch bureaublad instellen:

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Bureaublad en schermbeveiling > Bureaublad.
 3. Klik in de navigatiebalk op Apple.
 4. Selecteer Bureaublad.
 5. Kies een dynamische achtergrond onder het kopje Dynamisch bureaublad.
 6. Zorg ervoor dat je in het dropdown-menu bovenin (onder de naam van de wallpaper) de achtergrond instelt op Dynamisch.

macOS Mojave Dynamische achtergrond instellen.

Je kunt via  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Privacy toestemming geven om je locatie te raadplegen voor het instellen van de wallpaper. Je kunt ook een andere tijdzone kiezen via  > Systeemvoorkeuren > Datum en tijd > Tijdzone, maar dan geeft je Mac ook niet meer de correcte tijd weer.

Wisselende wallpaper op je Mac-bureaublad

Je hebt geen macOS Mojave nodig om een wisselende wallpaper in te stellen. Het kan ook op een andere manier.

 1. Ga naar  > Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Bureaublad en schermbeveiling > Bureaublad.
 3. Kies een map met wallpapers.
 4. Zet een vinkje bij Wijzig afbeelding en vul een tijdsduur in, bijvoorbeeld elk halfuur.

Wisselende wallpaper instellen Mac

De wallpaper zal nu elk halfuur wijzigen. Ben je nog op zoek naar mooie wallpapers voor je Mac, dan kun je die vinden in onderstaand artikel.

Screensaver als bureaublad-achtergrond

Wil je het nog dynamischer? Dan kun je een screensaver als bureaublad-achtergrond op je Mac instellen en geniet je van bewegende visuele effecten. Zo maak je je Mac-achtergrond een stuk levendiger. Je gebruikt hiervoor de screensavers die al bij de Mac worden meegeleverd, zoals Flurry, Shell en Arabesque. Je vindt deze screensavers in de map /System/Library/Screen Savers (oftewel: /Systeem/Bibliotheek/Screen Savers). Ze zijn te herkennen aan .qtz of .saver.

Screensaver als achtergrond

Hierboven zie je een voorbeeld hoe de bureaubladachtergrond eruit komt te ziet, maar je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Als je kiest voor Flurry en vervolgens klikt op Schermbeveiligingsopties, kan je de screensaver aanpassen zoals je dat hieronder kunt zien:

Opties voor screensaver

Het systeembestand ScreenSaverEngine zorgt voor het automatisch starten van de screensaver als je deze hebt ingesteld via de Systeemvoorkeuren. Je kunt dit ook handmatig starten met een Terminal-commando, waardoor het statische bureaublad wordt vervangen door een screensaver. Doe dit niet als je een MacBook op accu gebruikt, want het kost behoorlijk wat energie.

Zo stel je een screensaver als bureaubladachtergrond in:

 1. Kopieer de naam van de screensaver die je wilt gebruiken, inclusief extensie.
 2. Open een Terminal-venster en tik hierin het onderstaande commando.

cd /System/Library/Frameworks/ScreenSaver.framework/
cd Resources/ScreenSaverEngine.app/Contents/MacOS/ScreenSaverEngine
-module Flurry.saver -background

Let op dat dit één regel code is, die we voor de overzichtelijkheid in drie stukken hebben opgeknipt.

Wil je in plaats van Flurry.saver liever een andere screensaver, dan vervang je de naam natuurlijk door een andere. Na het uitvoeren van het commando wordt de screensaver direct actief als bureaubladachtergrond. Je kunt na verloop van tijd het Terminal-venster sluiten.

Vind je dit bij nader inzien toch te druk en wil je liever een mooie Mac-wallpaper die stilstaat? Kijk dan eens in onderstaande round-up!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Mac
Onderwerp screensaver
Devices Mac, MacBook
Software macOS