Apple Watch ECG meting

Apple wil Apple Watch ECG-functie ook naar Europa brengen

Apple probeert de ECG-functie op de Apple Watch ook naar Europa te krijgen. Dat heeft Apple verteld in een briefing voor de Duitse media.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 28 maart 2019: De Apple Watch ECG is beschikbaar gekomen in watchOS 5.2. Je kan nu eenvoudig een Apple Watch hartfilmpje maken als je het nieuwste model hebt. Je kan ook meldingen voor onregelmatige hartritmes inschakelen, zodat je een waarschuwing krijgt bij een onregelmatige hartslag.

Bekijk ook

Zo maak je een ECG op de Apple Watch

In een paar stappen kun je een ECG maken op de Apple Watch. Je hebt hiervoor een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig, zodat je met de sensoren een hartfilmpje kan maken. Deze tip legt alles uit over het maken van een ECG op de Apple Watch.
Bekijk ook

Meldingen voor onregelmatig hartritme op de Apple Watch: zo werken ze

Je Apple Watch kan je waarschuwen als je last hebt van een onregelmatig hartritme. Wat betekent deze melding en hoe stel je dit in? In deze tip lees je alles over de meldingen van onregelmatig ritme op de Apple Watch.

‘Actief mee bezig’
Tijdens een mediasessie in Duitsland vertelde Apple dat er actief gewerkt wordt aan de goedkeuring in Europa. Daarbij zou het bedrijf de snelste route willen kiezen, door toestemming te vragen om de software in de Europese Unie te mogen verspreiden. Dat zou gemakkelijker zijn dan toestemming vragen in elk land apart. Er werd tijdens de sessie in Duitsland niet bekend op welke termijn dit staat gepland.


ECG-functie in watchOS 5.1
In de VS zou de ECG-app in watchOS 5.1 moeten zitten. Apple heeft al een De Novo-classificatie van toezichthouder FDA gekregen. De nieuwe sensor in de Apple Watch is ook al toegelaten door de FDA, maar heeft nog geen volledige goedkeuring.

De ECG-app meet de prestaties van het hart om te ontdekken of er tekenen zijn van boezemfibrilleren, een vorm van onregelmatige hartslag. Daarbij moet je een vinger op de Digital Crown leggen, terwijl de andere elektrode is verwerkt in de hartslagsensor aan de achterkant van de Apple Watch. Dit is vergelijkbaar met het meten van een ECG met een enkele elektrode.

Apple Watch ECG meting

In een ziekenhuis kunnen tot wel 12 elektroden worden gebruikt, maar volgens Apple is de meting nauwkeurig genoeg. Het is in ieder geval voldoende om eventuele hartziekten te detecteren, al zal er voor een betrouwbare diagnose nog een uitgebreidere meting moeten plaatsvinden. Op de Apple Watch duurt een meting ongeveer 30 seconden. De S4-chip interpreteert vervolgens de data door je hartritme te analyseren. Met de metingen kun je meteen naar je huisarts stappen, mocht er iets vreemds optreden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 28 maart: Artikel aangepast vanwege de beschikbaarheid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.