macOS Mojave werkt nog steeds met 32-bit apps

Laatste ronde voor 32-bit
Je hoeft voorlopig nog geen afscheid te nemen van je 32-bit apps, want macOS Mojave is er nog steeds geschikt voor. Apple waarschuwt al een tijdje voor de geplande uitfasering, maar met Mojave kun je nog een jaartje vooruit.

Apple bevestigde tijdens een van de WWDC 2018-sessies dat 32-bit apps nog steeds te gebruiken zijn in macOS 10.14 Mojave. Aanvankelijk leek het erop dat het over en uit zou zijn met 32-bit en dat ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen voor 64-bit. In macOS High Sierra 10.13.4 krijg je al regelmatig een waarschuwing. Dit gebeurt eenmalig per app, om mensen niet constant op de vingers te tikken. Toch is het verstandig om de melding niet zomaar weg te klikken.


Na de invoering van iOS 11 kregen we namelijk regelmatig mailtjes van wanhopige lezers die erachter kwamen dat ze geen toegang meer kregen tot hun verouderde wachtwoorden-app. Meestal ging het daarbij om vrij obscure apps. Op de Mac zul je ongetwijfeld ook apps gebruiken die onmisbaar zijn voor je dagelijkse werk en het zou vervelend zijn als je opeens geen toegang meer hebt tot belangrijke data of documenten.

Mojave 32 bit apps

Steeds meer meldingen
In de macOS 10.14 Mojave beta krijg je ook een waarschuwing te zien als je een 32-bit app probeert te openen. Je kunt de betreffende app nog steeds gebruiken. Ook hier krijg je de waarschuwing eenmalig te zien, maar dat gaat de komende maanden wellicht veranderen. Apple heeft namelijk aangekondigd dat er ‘agressievere’ meldingen te zien zullen zijn in toekomstige versies van macOS, voordat de ondersteuning volledig verdwijnt.

In iOS 10 toonde Apple ook steeds meer waarschuwingen totdat de ondersteuning in iOS 11 compleet werd gestopt.

32 bit apps waarschuwing macOS Mojave
Afbeelding via Macrumors

Je hebt nu in ieder geval nog anderhalf jaar de tijd om een alternatief te zoeken voor je huidige 32-bit apps of om de ontwikkelaar ervan te overtuigen nu toch echt een update uit te brengen. Er zullen genoeg oudere apps zijn die geen update meer krijgen, simpelweg omdat de ontwikkelaar nu met heel andere dingen bezig is of er geen zin in heeft. Apple accepteert sinds 1 januari geen 32-bit apps meer in de Mac App Store, die in Mojave trouwens ook een flinke opknapbeurt krijgt. Je kunt gemakkelijk controleren welke Mac-apps 32-bit zijn met onderstaande tip.

Bekijk ook

Zo controleer je welke Mac-apps 32-bit of 64-bit zijn

Apple ondersteunt sinds macOS Catalina 10.15 geen 32-bit apps op de Mac. Je kunt zelf checken welke apps van jouw Mac getroffen zijn en niet zullen werken. Een update van de app is dan vereist.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.