Stapels in macOS

Zo gebruik je Stapels (Stacks) in macOS

Altijd een opgeruimd bureau

Heb je last van een rommelig bureaublad? Met Stapels op de Mac kun je gemakkelijk alle documenten, screenshots en andere bestanden sorteren in handige stapels. Zo werkt het in macOS.

Stapels (Stacks) in macOS

Met Stapels (in het Engels: Stacks) kun je je bureaublad automatisch laten opruimen. Je bepaalt daarbij zelf of er een stapel wordt gemaakt op basis van bestandsformaat, datum of tags. De functie is beschikbaar sinds macOS Mojave 10.14 dat in 2018 verscheen, dus grote kans dat het op jouw Mac ook werkt.

macOS Stapels maken

Zo ga je te werk:

  1. Ga naar je Bureaublad.
  2. Klik in het menu op Weergave > Gebruik stapels.
  3. De bestanden worden nu automatisch in stapels geplaatst.

Standaard worden de stapels gemaakt op basis van bestandstype. Dus alle afbeeldingen, muziek, films, schermafbeeldingen en PDF’s komen in aparte stapels. Verderop lees je hoe je dit kunt aanpassen.

Stapels maken macOS Mojave

Stapels in macOS aanpassen

Wil je liever de stapels maken op basis van datum of tags, dan kan dat ook. Dit kan op twee manieren:

  • Ga in het menu van Finder naar Weergave > Groepeer stapels op…
  • Of klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Groepeer stapels op…

Je kunt kiezen uit Soort, Openingsdatum, Toevoegingsdatum, Bewerkingsdatum, Aanmaakdatum of Tags. Met tags in macOS kun je bestanden ordenen zonder dat ze allemaal in dezelfde map hoeven te staan. Sorteer je op Soort, dan zullen de meest gangbare bestandstypes op één stapel worden gelegd. Overige bestandstypes zoals zipbestanden en schijfbestanden komen in de stapel Andere.

Stapels aanpassen

Stapels gebruiken in macOS

Wil je de inhoud van een stapel gebruiken, dan klik je er gewoon op. De stapel zal dan uitklappen, zodat je hele bureaublad weer gevuld is met bestanden. Je kunt nu een bestand op de gebruikelijke manier openen of verslepen naar een andere locatie, zoals een map. Klik je opnieuw op de stapel, dan zal de stapel weer samenvouwen.

Voeg je een nieuw bestand toe aan het bureaublad, dan wordt deze automatisch in de betreffende stack gestopt. Mappen blijven wel afzonderlijk op je bureaublad staan, dus je krijgt geen stapel van meerdere mappen.

Door met je rechtermuisknop op een stapel te klikken kun je acties uitvoeren zoals openen, delen, een nieuwe map maken, kopiëren en dergelijke. Mojave biedt ook een aantal Quick Actions, die in het Nederlands ‘Snelle taken’ heten. Zo kun je bij een stapel schermafbeeldingen ervoor kiezen om ze allemaal linksom te roteren of allemaal tegelijk om te zetten naar een PDF.

Stapels in macOS

We hebben nog meer tips voor een opgeruimd bureaublad:

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!