Zo kun je ‘Hé Siri’ gebruiken op de Mac

Je kunt Hé Siri ook op de Mac activeren dankzij de dicteerfunctie. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Siri op de Mac kun je op meerdere manieren activeren, bijvoorbeeld via het Siri-icoon in de menubalk of met een toetscombinatie. Een derde manier is om ‘Hé Siri‘ te gebruiken, al biedt Apple die mogelijkheid niet standaard aan. Met een zelfgekozen spraakcommando kun je toch Siri laten reageren op je stem.

macos-sierra-siri

‘Hé Siri’ op de Mac

Siri is een makkelijke manier om allerlei informatie op je Mac te raadplegen, zonder dat je het toetsenbord hoeft aan te raken. Vraag met Siri op de Mac bijvoorbeeld naar het weer, stel een herinnering in of vraag documenten op waar je vorige week aan gewerkt hebt. Je kunt de resultaten vastzetten in het Berichtencentrum.

Wat op de Mac echter ontbreekt is de mogelijkheid om Hé Siri te gebruiken. Wil je toch handsfree Siri activeren, dan zul je gebruik moeten maken van een workaround. In deze tip legen we uit hoe dit werkt.

  1. Open Systeemvoorkeuren op je Mac.
  2. Ga naar Toegankelijkheid en klik in de linker kolom op Dicteren.
  3. Zet het vinkje aan bij Schakel beginwoorden voor dicteren in. Is het vakje grijs? Dan moet je rechtsonder eerst de dicteerfunctie inschakelen.
  4. In het tekstvak tik je ‘He’ of een andere uitroep waarmee je de microfoon wilt activeren, bijvoorbeeld ‘Hee’ of ‘OK’.
  5. Klik op Dicteercommando en vervolgens op het plusteken linksonder om een nieuw commando toe te voegen. Is het plusteken niet aanwezig? Vink dan eerst het vakje aan bij Schakel geavanceerde commando’s in.
  6. Bij de optie Als ik zeg tik je ‘Siri’.
  7. Bij het vakje Doe kies je ‘Open Finder-onderdelen’.
  8. Blader naar de map met Programma’s en klik op Siri.app. Kies daarna Open > Gereed.

Als je nu ‘Hé Siri’ zegt zal Siri op de Mac geactiveerd worden. Je kunt ook een ander commando gebruiken zoals ‘OK Siri’ of ‘Hallo Siri’. Deze dicteerfunctie kan wel iets trager reageren dan wat je op de iPhone gewend bent. Minpunt is dat de functie geen rekening houdt met jouw stem, dus als je op een kantoor met meerdere collega’s zit kun je last van elkaars stembediening hebben.

Nu je He Siri hebt ingesteld kun je de Siri-iconen verwijderen uit de menubalk en het dock, want die heb je niet meer nodig. Een andere optie is om een toetscombinatie voor Hé Siri in te stellen.

Wil je meer weten over Siri op de Mac, dan hebben we daar een aparte tip over:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2016
Categorie Mac
Onderwerp siri