Native Union Stow Slim Sleeve voor iPad Pro.

Gerucht: ‘iPad Pro met Mini-LED display uitgesteld naar 2021’ (update)

Apple zou plannen hebben om een iPad Pro met Mini-LED display uit te brengen. Maar volgens analisten is het model uitgesteld naar begin 2021 vanwege het complexe design van het schermpaneel. Ook het coronavirus zou roet in het eten gooien.

Update 21 april 2020: Volgens China’s Economic Daily News is de iPad Pro met Mini-LED en 5G vertraagd tot begin 2021. Dit werd eerder al gemeld door analist Jeff Pu (zie verderop) vanwege de complexiteit van de schermtechnologie. Nu komt een Chinese publicatie met soortgelijke voorspellingen, maar noemt als belangrijkste reden voor de vertraging het coronavirus. Dit heeft impact op de toeleveringsketen, waardoor de tablet moet worden uitgesteld naar volgend jaar. Productiepartners zouden moeite hebben om hun activiteiten weer op orde te krijgen, mede door een tekort aan medewerkers. Apple zou daarom de productieschema’s moeten omgooien. De introductie van de iPad Pro sneuvelt daarbij als eerste. De 12,9-inch iPad Pro met 5G zou volgens geruchten aanvankelijk in de tweede helft van 2020 gepland staan.

Apple gaf de professionele tablet onlangs nog een update met de iPad Pro 2020.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 17 april.


Begin december voorspelde analist Ming-Chi Kuo dat Apple dit jaar wel zes producten met Mini-LED gaat uitbrengen. Eén daarvan is een 12,9-inch iPad Pro met A14X-chip. Deze zou in het derde kwartaal van 2020 verschijnen. Die voorspellingen werden gedaan voordat er een wereldwijde gezondheidscrisis uitbrak. Daardoor is de planning van veel producten onzeker geworden, ook deze nieuwe 12,9-inch iPad Pro. Apple-engineers moeten vanuit huis werken, terwijl ze normaal gesproken naar China gaan om rechtstreeks te overleggen.

Volgens analist Jeff Pu van de Chinese onderzoeksfirma GF Securities zal de introductie van de nieuwe iPad Pro worden uitgesteld tot begin 2021. Dit zou te maken hebben met het complexe design van het scherm. Pu beweert ook dat Apple op schema ligt om nieuwe iPhone 12-modellen op de markt te brengen. In september kunnen we volgens hem een 5,4-inch model en twee 6,1-inch modellen verwachten. Daarna volgt in oktober nog een 6,7-inch iPhone 12 voor mensen die een groter scherm willen.

TCL mini-LED local dimming

Hetzelfde design, maar met 5G en Mini-LED
Apple bracht in maart een nieuwe iPad Pro uit, maar dat was een relatief kleine update als je bedenkt dat er een jaar is overgeslagen. Er zit een A12Z Bionic-chip in, die in werkelijkheid een A12X-chip blijkt te zijn, maar waarbij een extra GPU-kern is geactiveerd. De groothoeklens met 0,5x zoom en de LiDAR Scanner zijn wél nieuw, maar daar kun je momenteel nog niet zoveel mee. Een analyse door fotografie-expert Sebastiaan de With maakte duidelijk dat de camera wat tegenvalt en dat je voor het maken van foto’s beter je iPhone erbij kunt pakken.

Bekijk ook

Vergelijking: camera in de iPad Pro 2020 valt tegen, LiDAR Scanner nog niet te gebruiken

De camera in de iPad Pro 2020 is van mindere kwaliteit dan die in de iPhone 11. Ook heb je voor fotografie nog niets aan de LiDAR Scanner. Dat ontdekten de makers van de Halide-app in een uitgebreide vergelijking van de camera-specs.

Het design van de iPad Pro is identiek aan die uit 2018, toen er een redesign met platte zijkanten werd doorgevoerd. Bij de iPad die later dit jaar nog moet verschijnen hoeven we ook geen nieuw design te verwachten, beweert de inmiddels roemruchte geruchtenlekker Jon Prosser. Hij zegt dat er eind 2020 een 5G iPad Pro aankomt, met A14X-chip. “De rest is hetzelfde”, aldus Prosser.

Maar hij noemt daarbij niet het Mini-LED-scherm. Mini-LED zou het prettiger maken om het scherm in het donker te bekijken, bijvoorbeeld voor het streamen van video. Het is een alternatief voor OLED, dat Apple nog niet in de iPads heeft ingevoerd. Toch zijn er nog veel onzekerheden, waardoor we alle beweringen niet te serieus moeten nemen. Kuo beweerde dat de 12,9-inch iPad Pro en de 7,9-inch iPad mini wel Micro-LED krijgt, maar de 11-inch iPad Pro lijkt daarbij te worden overgeslagen. Dat zou onlogisch zijn.

Bekijk ook

Welke Apple-devices hebben een mini-LED scherm?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De 2021 iPad Pro beschikt over een scherm met deze technologie. Mogelijk komt het ook naar de Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad Pro 2020

De iPad Pro 2020 is een tablet voor veeleisende gebruikers. Hij verscheen in 2020 en is inmiddels opgevolgd door een nieuwer model. Je kunt kiezen uit twee formaten, namelijk 11-inch en 12,9-inch. De iPad Pro 2020 heeft een nieuwe camera en verbeterde processor. Lees hier alles over de specificaties, prijzen, accessoires en meer.

iPad Pro 2020
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.