Final Cut Pro op iPad met cameramodus

‘M4-chip komt eerst in iPad Pro 2024’: wat moet een iPad met zo’n snelle chip?

Welke chip krijgt de iPad Pro 2024? Lange tijd gingen we uit van de huidige (en nieuwste) M3-chip, maar het zou zomaar kunnen dat de iPad Pro al meteen de overstap maakt naar de M4-chip. Maar waarom kiest Apple hiervoor?

De iPad krijgt vaak de kritiek dat hij qua hardware al enorm krachtig is, maar dat de software voor de beperkingen zorgt. Dat speelde al bij de iPad Pro 2021, die voor het eerst een M-serie chip kreeg. Naarmate de opvolgers kwam, hoorden we dit geluid alleen maar meer. In onze review van de iPad Pro 2022 kon je dan ook lezen dat de M2-chip maar nauwelijks voor verschil zorgde: er kwamen niet per se functies bij die onmogelijk waren op een M1-model. De vraag is dan ook hoe het zit met de chip van de aankomende iPad Pro 2024. De M3-chip zou daarvoor een logische kandidaat zijn, maar Bloomberg meldt dat Apple andere plannen heeft en kiest voor de nog niet aangekondigde M4-chip. Welke plannen heeft Apple?

‘M4-chip in iPad Pro 2024’

De voornaamste reden waarom Apple volgens Bloomberg gaat kiezen voor de M4-chip, is (toekomstige) AI-functies. Apple zou de nieuwe iPad Pro in de markt willen zetten als een volledig AI-geschikt device. Die trend zagen we al bij de aankondiging van de M3 MacBook Air, eerder dit jaar. AI is tegenwoordig het toverwoord en alle toekomstige Apple-producten zouden nu op deze manier gepresenteerd worden. Maar als de M3 MacBook Air ook al een echt AI-device is, waarom heeft de iPad Pro dan een M4 nodig?

De nieuwe M4-chip zou een verbeterde neural engine krijgen, waardoor er nieuwe mogelijkheden voor AI bij komen. Apple werkt al een tijd aan flink wat nieuwe AI-functies, onder andere in iOS 18. De echte nieuwe AI-functies worden dan ook pas in juni aangekondigd, tezamen met iOS 18 en iPadOS 18 tijdens de WWDC 2024. Maar door de M4-chip alvast in de nieuwe iPad Pro 2024 te stoppen, loopt dit model voorop als het gaat om aankomende nieuwe functies.

Bekijk ook

Dit zijn Apple's plannen met AI in iOS 18

Apple werkt intern hard aan allerlei AI-functies voor iOS 18. Tijdens WWDC 2024 gaan we waarschijnlijk meerdere generatieve AI-functies te zien krijgen, onder andere voor Siri. In dit artikel houden we je op de hoogte van de status met verschillende updates.

Overigens geeft dit Apple tegelijkertijd ook weer meer ruimte om de iPad Pro te onderscheiden van de iPad Air. Apple gaat in mei ook de iPad Air 2024 aankondigen, maar welke chip daarin zou komen was nog een raadsel. Er werd gesproken over een M2-chip, maar die is inmiddels alweer bijna twee jaar oud en lijkt daardoor onwaarschijnlijk. Als de iPad Pro 2024 inderdaad een M4-chip krijgt, lijkt de M3-chip voor de iPad Air een logische keuze. Deze is dan nog steeds hartstikke nieuw, maar onderscheid zich wel van de M4-chip in de iPad Pro.

Bekijk ook

Apple kondigt iPad Air 2024 aan: nu ook in een groter formaat

De nieuwe iPad Air 2024 is hier. Apple heeft de vernieuwde iPad Air aangekondigd, deze keer in twee formaten. Maar er is nog meer vernieuwd in dit middenklassemodel.

Snelle opvolging M3-chip?

Desalniettemin lijkt het erop dat de M3-chip maar een relatief kort leven beschoren is. Deze chip werd eind 2023 aangekondigd en werd dus eerder dit jaar nog toegevoegd aan de MacBook Air. Er waren al geruchten dat de M4-chip snel zou komen, maar zo snel als dit voorjaar is een grote verrassing. Dat betekent dus dat de M3-chip slechts ruim een half jaar als de nieuwste chip gezien kan worden. Dat zou ook verklaren waarom Apple in oktober 2023 al meteen een M3 Pro- én M3 Max-chip aankondigde, tegelijkertijd met de gewone M3-chip.

In het kort nog de tijdlijn van de M-chips op een rij:

  • M1-serie: november 2020 – juni 2022
  • M2-serie: juni 2022 – oktober 2023
  • M3-serie: oktober 2023 – mei 2024?

De nieuwe iPads, waaronder de iPad Pro 2024, wordt aangekondigd tijdens Apple’s Let Loose-event van 7 mei. Lees ook ons artikel met verwachtingen voor het iPad-event van 2024 en hou ook zeker iCulture in de gaten voor alle geruchten en aankondigingen.

Bekijk ook

Dit kun je verwachten van Apple's iPad-event in mei 2024

Wat kun je verwachten van Apple's iPad-event van mei 2024? Welke nieuwe iPads worden er onthuld en op welke moet je nog wachten? En komen er nog verrassingen? Dat en meer lees je in deze vooruitblik op Apple's mei 2024-event!

iPad Pro 2024

De iPad Pro 2024 is de nieuwste aankomende generatie iPad Pro. Net als voorheen verschijnen er twee formaten (vermoedelijk 11- en 13-inch), maar krijgen ze wel een gloednieuw scherm. De iPad Pro 2024 wordt waarschijnlijk voorzien van OLED, voor betere kleurweergave en diepere zwarttinten. Andere verbeteringen die we verwachten, zijn een aangepast ontwerp, nieuwe snellere M3-chip en ondersteuning voor een nieuw Magic Keyboard voor iPad. Lees meer over de iPad Pro 2024.

iPad Pro 2024

Reacties: 0 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.