Breaking
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts
iPad Air 2020 review: Rust vinger op Touch ID.

Overzicht: 7 geruchten over de nieuwe iPad Air van 2022

De populaire iPad Air krijgt in 2022 een opvolger. De afgelopen maanden zijn er diverse geruchten geweest over een nieuwe iPad Air 2022 en op deze plek vind je ze allemaal bij elkaar. Wat zeggen de geruchten en wat kan je verwachten?

iPad Air 2022 geruchten

De iPad Air is van veel mensen een favoriet iPad-model, mede door het moderne design en de redelijk betaalbare prijs. Je zit niet opgezadeld met een ontwerp dat nog gebaseerd is op de iPads uit 2014 (zoals bij de instap-iPads het geval is), maar je krijgt een modern ontwerp met goede specificaties voor een lagere prijs dan de iPad Pro. Het is daardoor voor veel mensen de ideale middenklasser en meer dan genoeg voor wat je in een iPad zoekt. Maar het huidige model is anderhalf jaar oud en de geschiedenis leert ons dat Apple dan een nieuw model in voorbereiding heeft. Er zijn dan ook al diverse geruchten over de iPad Air 2022 verschenen.

#1 Scherm: ‘Nieuwe iPad Air krijgt toch geen OLED-scherm’

Al in maart 2021 beweerde de Apple-analist Ming-Chi Kuo dat de volgende iPad Air een OLED-scherm zou krijgen. Het zou daarmee de allereerste OLED-iPad zijn. Apple gebruikt op alle andere modellen LCD, terwijl de 12,9-inch iPad Pro een mini-LED scherm heeft. In juni 2021 was er nog een andere bron die het bericht over een iPad Air 2022 met OLED-scherm bekrachtigde. Maar nu de release dichterbij komt, zijn de kaarten weer anders geschud. Diezelfde Ming-Chi Kuo zei afgelopen oktober dat de iPad Air 2022 toch geen OLED-scherm zou krijgen. Dat is jammer, want dat betekent dat Apple waarschijnlijk voor dezelfde schermkwaliteit kiest als in het huidige model. Op dit gebied hoef je dus waarschijnlijk geen verbetering te wachten.

Bekijk ook

Kuo: 'Toch geen OLED-scherm in volgende iPad Air'

Analist Ming-Chi Kuo is teruggekomen op zijn voorspelling dat de iPad Air 2022 voorzien zou zijn van een OLED-scherm. Kuo denkt nu dat Apple opnieuw kiest voor een lcd-scherm.

#2 Verbeterde frontcamera: ‘Nu ook met Center Stage’

Als je kijkt naar de complete iPad line-up, dan valt één ding op: de huidige iPad Air is nog het enige model zonder de functie Center Stage, in het Nederlands ook wel Middelpunt of Midden genoemd. Het Japanse Macotakara, dat vaker vroegtijdig informatie deelt over nieuwe Apple-producten, zegt dan ook dat de iPad Air 2022 ook ondersteuning voor deze handige functie krijgt. Dit lijkt een no-brainer en we zijn er 100% van overtuigd dat dit gerucht klopt. Dat zou betekenen dat Apple ook gaat kiezen voor een verbeterde frontcamera: van 7-megapixel naar 12-megapixel ultragroothoekcamera.

Bekijk ook

Gerucht: 'Nieuwe iPad Air met Center Stage en meer komt in voorjaar 2022'

Apple komt dit voorjaar nog met de iPad Air 2022, zo zegt een bron. Diezelfde bron deelt ook enkele nieuwe informatie over het nieuwe model, zoals ondersteuning voor Center Stage.

#3 Geïnspireerd op 11-inch iPad Pro: ‘iPad Air krijgt dubbele camera’

Dat de huidige iPad Air lijkt op de 11-inch iPad Pro, is geen geheim. Maar bronnen uit China denken (volgens diezelfde Macotakara) dat het bij het 2022-model nog meer het geval is. Afgelopen juli schreven de bronnen dat de iPad Air 2022 een dubbele camera krijgt aan de achterkant. Daar is zeker wat voor te zeggen. Met een dubbele camera kan de iPad Air zich nog iets meer onderscheiden van de iPad mini, terwijl de 11-inch iPad Pro nog genoeg andere kenmerken heeft waarmee het model verschilt van de iPad Air (zoals ProMotion en de snellere chip). Bovendien kan Apple later dit jaar de 11-inch iPad Pro voorzien van een mini-LED scherm, waardoor het verschil weer wat groter wordt.

Maar sinds het eerste gerucht hebben we niet veel meer vernomen over een mogelijke dubbele camera achterop de iPad Air 2022. We denken dus dat dit gerucht uiteindelijk niet waar blijkt te zijn.

iPad Pro 2021 camera met LiDAR-scanner

#4 Mobiele data: ‘5G in Cellular-model’

Dit gerucht is, net als de komst van Center Stage, zeer waarschijnlijk accuraat. Het Cellular-model krijgt vermoedelijk een optie voor 5G. De 5G-optie vinden we in bijna alle huidige modellen, waaronder de iPad Pro en iPad mini. Alleen de instap-iPad heeft dit nog niet. Met de 5G-versie kun je profiteren van iets hogere snelheden, bijvoorbeeld bij het downloaden van films en series voor op vakantie. Maar eerlijk gezegd vinden wij mobiele data op een iPad nog steeds wat teveel van het goede. Je kan ook altijd nog via de persoonlijke hotspot met je iPhone verbinding maken.

#5 Specs: ‘Snellere M1-chip’ (of toch de A15?)

De iPad Air 2022 krijgt een betere chip. Lange tijd leek het er sterk op dat Apple zou kiezen voor de nieuwste A15-chip, in plaats van de A14 in het huidige model. Het verschil tussen deze twee is niet groot, maar kan op sommige specifieke punten een klein verschil maken. Het zorgt er in ieder geval voor dat de iPad Air toekomstbestendiger is, langer updates krijgt en mogelijk ook nieuwere functies krijgt in aankomende iPadOS-updates die niet in de A14-chip kunnen.

Maar er gaat nu ook een gerucht dat Apple nog een stap verder wil gaan. Volgens 9to5Mac kiest voor een M1-chip in de iPad Air 2022. De M1-chip is zo’n 50% sneller dan de A15-chip. terwijl de A15-chip een 6-core CPU en 5-core GPU heeft, zit er in de M1-chip een 8-core CPU en 8-core GPU. Daarmee maakt de nieuwe iPad Air een grotere sprong ten opzichte van de voorganger en komt hij op gelijke hoogte met de iPad Pro. Maar wij vragen ons wel af waarom de iPad Air zoveel kracht nodig zou hebben.

#6 Kleur: ‘iPad Air komt in paars’

De iPad Air zou in meerdere nieuwe kleuren komen en één van die kleuren is volgens YouTuber Luke Miani de nieuwe paarse variant. Dit zou dezelfde kleur zijn als Apple al bij de iPad mini geïntroduceerd heeft. Hij heeft een render gemaakt van de nieuwe iPad Air in paars, wat eigenlijk nagenoeg identiek is aan de iPad mini. Wij vragen ons af in hoeverre dit gerucht klopt. De YouTuber heeft geen betrouwbaar track record en bovendien vinden we de paarse kleur niet echt bij de iPad Air passen. Ook was de kleur bij de iPad mini niet heel erg populair. We zouden het logisch vinden als Apple kiest voor een kleur die je alleen bij de iPad Air vindt.

Render iPad Air 2022 in paars.

#7 Release: ‘Aangekondigd tijdens maart-event’

Al maanden gonst het van de geruchten over de iPad Air 2022 en dan met name over de release van het nieuwe model. Ook op 20 februari schreef de betrouwbare bron Mark Gurman nog dat Apple tijdens het maart 2022-event de nieuwe iPad Air gaat aankondigen. De datum van het maart 2022-event is 8 maart, dus lang hoeven we niet op de nieuwe iPad Air te wachten. De release zou kort daarna kunnen volgen.

De iPad Air 2022 wordt de vijfde generatie iPad Air. Naast deze geruchten zijn er nog meer kleine verbeteringen die we verwachten, zoals mogelijk betere speakers. Ook denken we dat Apple wat nieuwe kleurtjes gaat aankondigen, om het model te onderscheiden van de voorganger. Meer daarover lees je in ons overzicht over de iPad Air 2022.

Bekijk ook

iPad Air 2022 kopen: alles over de huidige iPad Air

De iPad Air 2022 is het nieuwste model van de lichtgewicht iPad. Dit is de vijfde generatie, voorzien van een 10,9-inch scherm en een behuizing in verschillende kleuren. Lees hier alle details, specs, prijs en meer over de nieuwe iPad Air 2022 en waar je de iPad Air 5 kan bestellen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 08 maart: Artikel bijgewerkt met nieuwe geruchten over kleur en M1-chip.

iPad Air 2022

De iPad Air 2022 is de vijfde generatie iPad Air die Apple in maart 2022 aangekondigd heeft. Het is de opvolger van de iPad Air 2020 met hetzelfde design, schermformaat en geschikte accessoires. De iPad Air 2022 heeft een snellere M1-chip, een verbeterde 12-megapixel frontcamera met Center Stage en is er in vijf kleuren. Lees alles over de iPad Air 2022. Op zoek naar een nieuwe iPad? Vind de beste prijzen voor een nieuwe iPad.

iPad Air 2022

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.