Safari tabbladen

Weergave van Safari tabbladen wijzigen in macOS Monterey en iPadOS 15

Je kunt zelf instellen hoe de tabbladen in Safari worden weergeven vanaf macOS Monterey en iPadOS 15. Daarbij valt te kiezen uit een nieuw ontwerp en oudere weergave met een likje verf. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

Bij de introductie van macOS Monterey en iPadOS 15 verscheen een nieuw design voor Safari tabbladen. De tabbladen werden compacter getoond, wat een deel van de gebruikers minder praktisch vindt. Daarom heeft Apple een instelling toegevoegd waarmee je terug kunt naar de oude weergave, maar wel in een nieuw jasje. Het aanpassen van de Safari tabbladen is vrij eenvoudig.

Oude Safari tabbladen instellen in iPadOS 15

We beginnen met de iPad. De browser heeft hier nagenoeg hetzelfde uiterlijk als op de Mac, dus ook hier voegt Apple de optie toe voor het aanpassen van Safari tabbladen. Doe je dit, dan krijg je weer een aparte adresbalk en een aparte tabblad-balk. Het is allemaal wat minder dynamisch, maar als dat is wat je zoekt, volg dan deze stappen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPad.
  2. Tik in de linkerkolom op Safari.
  3. Scroll naar beneden tot je bij de tabbladen weergave van Safari komt. Kies een weergave-optie.

Safari tabbladen aanpassen iPadOS 15
Hier zie je de nieuwe weergave (boven) en de oude vertrouwde weergave (onder).

Je verandering wordt meteen zichtbaar zodra je Safari opent. Ben je toch geen fan van je keuze, dan kun je uiteraard altijd weer terug naar wat je had. Deze instellingen worden overigens niet gesynchroniseerd met je Mac, dus we leggen hieronder apart uit hoe je aldaar de Safari tabbladen kunt aanpassen.

Safari tabbladen aanpassen in macOS Monterey

Ben je geen fan van het nieuwe, compacte design, dan kun je met deze tip goed uit de voeten. Hoewel de weergave niet exact hetzelfde wordt als in macOS Big Sur, lijkt het er wel een stuk meer op. Je behoudt bijvoorbeeld de gekleurde knoppenbalk – dat is nu eenmaal een eigenschap van macOS Monterey.

Volg deze stappen om de oude tabbladweergave te krijgen:

  1. Open Safari op macOS Monterey.
  2. Klik in de menubalk op Weergave.
  3. Selecteer “Show Separate Tab Bar” en het ontwerp verandert meteen.
  4. Toch niet mooi? Volg de stappen opnieuw en het wordt ongedaan.

Safari tabbladen oud en nieuw macOS Monterey
Hier zie je de nieuwe weergave (boven) en de oude vertrouwde weergave (onder).

Naast de weergave van tabbladen zul je ook zien dat de oude knoppenbalk weer wordt gesteld. Zo komt de ververs-knop terug in beeld en kun je je knoppen precies instellen zoals vroeger.

Meer weten over alle nieuwe functies in macOS Monterey? Bekijk dan ons aparte artikel. De grote release vindt in het najaar van 2021 plaats.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPadOS 15

iPadOS 15 is de najaarsupdate voor de iPad in 2021. Het is de opvolger van iPadOS 14 en verschijnt in september. iPadOS 15 is officieel aangekondigd tijdens de WWDC 2021. In de update verbetert Apple de multitasking, komen er nieuwe apps, widgets op het beginscherm, verbeterde meldingen en nieuwe functies voor FaceTime.

iPadOS 15