Stemisolatie gebruiken tijdens telefoongesprekken, in FaceTime en andere apps

Tijdens het voeren van audiogesprekken kun je kiezen uit meerdere telefoonmodi. Kies voor stemisolatie als de achtergrondgeluiden gedempt moeten worden. Of kies voor breed spectrum als geluiden op de achtergrond ook duidelijk moeten klinken. Wanneer kies je welke modus en hoe doe je dat?

Spraakisolatie om beter verstaanbaar te zijn

Tijdens een telefoongesprek of FaceTime-gesprek is het belangrijk dat je elkaar goed kunt horen. Apple heeft hiervoor stemisolatie ingevoerd, ook wel spraakisolatie genoemd. Hiermee kun je zorgen dat de microfoon vooral jouw stem registreert, zodat de ander jou goed kan verstaan. Het omgekeerde is ook mogelijk: met de microfoonmodus ‘Breed spectrum’ kun je ervoor zorgen dat achtergrondgeluiden juist wél goed hoorbaar zijn. Hoe het werkt lees je hieronder

Welke microfoonmodus: stemisolatie of breed spectrum?

Apple hanteert drie verschillende microfoonmodi. Dit zijn ze:

 • Standaard
 • Stemisolatie
 • Breed spectrum

Standaard is de gebruikelijke instelling. De microfoon pakt jouw stem op en ook wat omgevingsgeluid, waardoor het levendiger klinkt. Maar als het omgevingsgeluid wel erg rumoerig is en daardoor het gesprek verstoort, komt de microfoonmodus Stemisolatie goed van pas. Met behulp van machine learning wordt het omgevingsgeluid herkent, waarna dit wordt weggefilterd. Hierdoor blijft dus alleen jouw stem over, zodat je gesprekspartner jou goed kan verstaan en alle ruis buiten het gesprek blijft. Je gebruikt deze modus als je buurman aan het boren is of je huisgenoot bezig is met stofzuigen.

De derde stand is Breed spectrum. Deze stand doet bijna het tegenovergestelde van stemisolatie. Alle geluiden om je heen worden door de microfoon opgepakt en in het FaceTime-gesprek doorgestuurd naar je gesprekspartners. Dit is bijvoorbeeld handig als je muziek wil laten horen of juist aan iemand wil laten horen hoe rumoerig het ergens is.

Spraakisolatie tijdens een telefoongesprek

Zo kun je tijdens een telefoongesprek zorgen dat je stem extra duidelijk klinkt en alle achtergrondgeluiden worden gedempt:

 1. Begin een telefoongesprek in de Telefoon-app op je iPhone.
 2. Nadat de andere persoon heeft opgenomen, trek je het Bedieningspaneel in beeld.
 3. Ga naar Microfoonmodus en tik erop.
 4. Kies Stemisolatie of een van de andere opties.

De spraakisolatie zal nu actief zijn voor alle toekomstige telefoongesprekken. Vind je dat het allemaal te hol en niet natuurlijk meer klinkt, dan kun je terug gaan naar de standaard weergave met bovenstaande stappen.

Microfoonmodus instellen in FaceTime en andere apps

Het kiezen van de juiste microfoonmodus in FaceTime is heel eenvoudig. In onderstaande stappen focussen we op het gebruik in FaceTime, maar ook andere apps waarmee je kunt bellen geven je de mogelijkheid om stemisolatie of breed spectrum te kiezen.

 1. Zorg dat je in een FaceTime gesprek zit. Dat mag een één-op-één gesprek zijn, maar ook een FaceTime groepsgesprek.
 2. Zorg dat de microfoon aan staat.
 3. Open tijdens het gesprek het Bedieningspaneel. Op iPhones zonder ronde thuisknop en iPads veeg je van rechtsboven naar onderen. Op iPhones met ronde thuisknop veeg je vanaf de onderkant omhoog.
 4. Rechtsboven staat een knop Microfoonmodus. Tik hierop.
 5. Kies Stemisolatie of een van de andere opties.
 6. Sluit het Bedieningspaneel en je keert terug naar het gesprek.

FaceTime microfoonmodus kiezen: stemisolatie, breed spectrum of standaard.

De laatstgekozen instelling voor de microfoonmodus voor FaceTime wordt onthouden, dus de volgende keer dat je iemand belt is de meest recente instelling actief.

Heb je moeite om anderen te verstaan tijdens normale gesprekken? Apple biedt ook een stemisolatie-modus op AirPods.

Bekijk ook

Gespreksversterking voor AirPods Pro: zo kun je gesprekken beter verstaan

Je kunt AirPods Pro gebruiken om iemand beter te verstaan. Het is een nieuwe functie genaamd 'Gespreksversterking'. In deze tip lees je hoe het werkt.