Zo kies je in FaceTime en andere apps de juiste microfoonmodus

Je kunt in FaceTime kiezen tussen verschillende microfoonmodi. Bij de microfoonmodus in FaceTime kan je kiezen uit stemisolatie of breed spectrum. Wanneer kies je welke modus en hoe doe je dat?

Tijdens een FaceTime-gesprek is het niet alleen belangrijk dat je elkaar goed kunt zien, maar ook dat je elkaar goed kunt horen. Met de microfoonmodus zorg je ervoor dat de FaceTime microfoon alleen jouw stem oppakt of ook het omgevingsgeluid kiest. Behalve in FaceTime werkt dit ook voor andere apps waarmee je kan bellen.

In deze tip focussen we op het gebruik in FaceTime, maar ook andere bel-apps werken hiermee. Apps hoeven hiervoor niet aangepast te worden. Zodra je met een app belt, bijvoorbeeld WhatsApp, volg je gewoon dezelfde stappen als in dit artikel uitgelegd. Ook werkt dit alleen tijdens videobellen.

Welke microfoonmodus voor FaceTime kiezen?

Apple hanteert drie verschillende microfoonmodi. Dit zijn ze:

  • Standaard
  • Stemisolatie
  • Breed spectrum

Standaard is zoals FaceTime altijd klinkt. De microfoon pakt jouw stem op en ook wat omgevingsgeluid, waardoor het levendiger klinkt. Maar als het omgevingsgeluid wel erg rumoerig is en daardoor het gesprek verstoort, komt de microfoonmodus Stemisolatie goed van pas. Machine learning herkent het stemgeluid en filtert omgevingsgeluid weg. Hierdoor blijft dus alleen jouw stem over, zodat je gesprekspartner jou goed kan verstaan en alle ruis buiten het gesprek blijft. Je gebruikt deze modus als je buurman aan het boren of je huisgenoot aan het stofzuigen is.

De derde stand is Breed spectrum. Deze stand doet bijna het tegenovergestelde van de Stemisolatie. Alle geluiden om je heen worden door de microfoon opgepakt en in het FaceTime-gesprek doorgestuurd naar je gesprekspartners. Dit is bijvoorbeeld handig als je muziek wil laten horen of juist aan iemand wil laten horen hoe rumoerig het ergens is.

FaceTime microfoonmodus instellen

Het kiezen van de juiste microfoonmodus in FaceTime is heel eenvoudig:

  1. Zorg dat je in een FaceTime gesprek zit. Dat mag een één-op-één gesprek zijn, maar ook een FaceTime groepsgesprek.
  2. Zorg dat de microfoon aan staat.
  3. Open tijdens het gesprek het Bedieningspaneel. Op iPhones zonder ronde thuisknop en iPads veeg je van rechtsboven naar onderen. Op iPhones met ronde thuisknop veeg je vanaf de onderkant omhoog.
  4. Rechtsboven staat een knop Microfoonmodus. Tik hierop.
  5. Kies de juiste modus: Standaard, Stemisolatie of Breed spectrum.
  6. Sluit het Bedieningspaneel en je keert terug naar het gesprek.

FaceTime microfoonmodus kiezen: stemisolatie, breed spectrum of standaard.

De laatstgekozen instelling voor de microfoonmodus voor FaceTime wordt onthouden, dus de volgende keer dat je iemand belt staat de eerder gekozen stand weer ingesteld.

Bekijk ook

Alles over FaceTime-groepen: videobellen met 32 mensen tegelijk

FaceTime ondersteunt ook videobellen voor groepen. Met de FaceTime-groepen kun je in totaal met 32 personen video- of audiobellen. Welke toestellen heb je nodig voor een groepsgesprek in FaceTime en hoe start je zo'n groep? In deze tip leggen we je alles uit over een FaceTime videochat met meerdere mensen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!