Aqara TVOC monitor

Binnenkort in HomeKit: automatiseringen voor luchtvochtigheid

Te vinden in de iOS 15.1 beta

In iOS 15.1 beta 2 is iets nieuws toegevoegd: je kunt HomeKit-automatiseringen maken op basis van vochtigheid. Zo zou je je badkamer kunnen ventileren op het moment dat het vochtgehalte te hoog is. Je kunt het meten met verschillende sensoren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er komen meerdere iOS 15.1 functies aan, die nu al uit de beta’s blijken. Een van de meest handige is dat je HomeKit-automatiseringen kunt maken op basis van vochtigheid. Zodra de hoeveelheid vocht boven of onder een bepaalde waarde valt kun je een actie uitvoeren. Zo kun je de ventilator of airco aanzetten, je (Velux-)raam automatisch openen of andere apparaten inschakelen. Het was al mogelijk via de Eve-app en via Controller for HomeKit, maar vanaf straks is het dus ook direct mogelijk in de Woning-app.


Je kunt de luchtvochtigheid meten met sensoren die de luchtkwaliteit binnen in de gaten houden, zoals die van Eve. Ook hebben we laatst een TVOC-sensor van Aqara besproken die naast de temperatuur ook allerlei waarden voor het binnenklimaat kan meten.

Aqara TVOC sensor review vs Eve

De nieuwe functie is ontdekt door Dave Zatz en is nog niet officieel aangekondigd. Omdat het in de tweede beta van iOS 15.1 zit is er kans dat het nog wordt weggehaald, maar wij achten die kans niet zo groot. Apple voegt gaandeweg steeds meer functies en soorten apparaten toe aan HomeKit, waardoor het platform steeds breder inzetbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.