Apple Watch Series 5

Apple gaat batterijconditie van Apple Watch Series 4 en 5 opnieuw berekenen

Komt in watchOS 9
Er is een nieuwe feature ontdekt in watchOS 9, speciaal voor de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 5. De maximale batterijcapaciteit zal bij deze modellen nu nog beter worden ingeschat.

Kalibratie batterij bij Apple Watch Series 4 en 5

Apple gaat de berekening van de maximale batterijcapaciteit kalibreren, waardoor je een nauwkeuriger schatting krijgt. Dit gaat gebeuren na het installeren van watchOS 9, zo blijkt uit de release notes. Deze update verschijnt komend najaar en is nu als watchOS 9 beta te testen. Het betekent dat je een betere inschatting kunt maken hoe lang je smartwatch nog meegaat op een ‘volle’ batterijlading.


De cellen van lithium-batterijen zoals in de Apple Watch, vertonen na verloop van tijd slijtage waardoor ze niet meer tot de volledige capaciteit opgeladen kunnen worden. Dit wordt uitgedrukt in een percentage. Bij 90% kan de accu nog maar tot 90% van de oorspronkelijke capaciteit worden opgeladen, waardoor de gebruiksduur vanzelfsprekend ook korter is. Het is niet mogelijk om dit slijtageproces terug te draaien, maar je kunt het wel voorkomen door je oplaadgewoontes aan te passen. Vaak snelladen betekent een grotere aanslag op de batterij.

Apple Watch Series 5

Sommige bezitters van een Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 5 merkten na het installeren van de watchOS 9 beta dat het batterijpercentage niet meer goed werd weergegeven. Deze update lost het op. Tijdens het updaten zal de kalibratie plaatsvinden, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen.

Apple heeft eerder voor de iPhone 11 een soortgelijke kalibratie uitgevoerd om de schatting van batterijduur nauwkeuriger te maken. Dit gebeurde na het updaten naar iOS 14.5. Onder Batterij > Batterijconditie kreeg je informatie te zien over het herkalibreren. Dit proces kon weken duren, terwijl het bij de Apple Watch een stuk sneller gaat. Op de Apple Watch heeft het opnieuw kalibreren van de batterij nog niet eerder plaatsgevonden. De Apple Watch Series 3 krijgt geen nieuw berekende maximumcapaciteit, aangezien dit model de update naar watchOS 9 niet krijgt. En voor de Series 6 en Series 7 geldt dat ze nog zo nieuw zijn, dat je je niet druk hoeft te maken over de batterijconditie.

Bekijk ook

Batterij van je Apple Watch snel leeg? Dit kun je doen

Gaat de accu van je Apple Watch steeds korter mee? Sommige mensen hebben plotseling last van een batterij die supersnel leeg gaat. Maar de batterij kan ook langzamerhand door slijtage minder lang meegaan. Hier vind je mogelijke oorzaken (en oplossingen!).

watchOS 9

watchOS 9 is de grote update voor je Apple Watch van 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in watchOS 9, vooral op het gebied van sport en gezondheid. Lees hier of jouw Apple Watch voor watchOS 9 geschikt is. De officiële release van watchOS 9 was 12 september 2022, tegelijk met iOS 16 en tvOS 16. Lees ook onze watchOS 9 review en onze watchOS 9 FAQ met vragen en antwoorden. watchOS 9 is in 2023 opgevolgd door watchOS 10.

watchOS 9

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.