Apple Watch Series 9: Digital Crown

Probleem met spookaanrakingen Apple Watch speelt ook bij oudere modellen

Apple waarschuwt nog steeds voor de zogenaamde 'ghost touches' op de meerdere Apple Watch-modellen. Al eerder bleek dat sommige gebruikers er last van hadden en dat Apple het probleem onderzocht. Nu blijken er meer modellen getroffen dan eerder gedacht.

Lijkt je Apple Watch soms een eigen leven te leiden? Worden knoppen op het scherm ingedrukt, zonder dat je het scherm aanraakt? Dan heb je mogelijk last van zogenaamde spookaanrakingen op de Apple Watch, ook wel “ghost touches” genoemd. Al in februari dook dit probleem voor het eerst op en in de tussentijd heeft Apple een software-update voor dit probleem uitgebracht. Maar het probleem lijkt nog steeds te spelen.

In een nieuwe memo aan Apple Authorised Service Providers (AASP), erkent Apple dat het probleem met spookaanrakingen ook speelt bij de Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 8 en eerste Apple Watch Ultra. In een eerdere memo van februari sprak Apple nog alleen over de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2.

Apple geeft nog tips wat je kan doen als je nog last hebt van dit probleem. Apple adviseert om de Apple Watch te herstarten als je merkt dat er aanrakingen geregistreerd worden terwijl je het scherm niet bedient. Dat doe je door de Digital Crown en de zijknop tien seconden lang ingedrukt te houden. Verder zegt Apple dat gebruikers hun Apple Watch up-to-date moeten houden. Modellen zouden niet worden vervangen, mochten gebruikers zich bij een AASP melden met dit probleem.

De memo doet vermoeden dat Apple nog steeds verder onderzoek doet en dat er mogelijk nog een software-update uit komt die dit probleem definitief op gaat lossen. In maart bracht Apple nog watchOS 10.4 uit, waarin dit probleem verholpen had moeten worden. Heb je er zelf last van, zorg er dan in ieder geval voor dat je watchOS 10.4 of nieuwer hebt.

Uit de releasenotes van watchOS 10.4 blijkt dat Apple problemen met spookaanrakingen op de Apple Watch opgelost heeft. Goed nieuws voor iedereen dus die last had van dit probleem. Dit zegt Apple er precies over:

Er is een probleem verholpen waarbij sommige gebruikers foutieve schermaanrakingen ervoeren

watchOS 10.4 is vanaf 7 maart 2024 beschikbaar.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 11 februari 2024:

De memo is deze week rondgestuurd aan erkende Apple-serviceproviders. Apple zegt dat het bedrijf op de hoogte is van een probleem met het aanraakgevoelige scherm bij de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2. Niet iedereen heeft er last van. Het gaat om valse aanrakingen op hun scherm, waardoor er iets lijkt te worden aangeraakt of geactiveerd, zonder dat de vinger op het scherm komt. Hierdoor ontstaat onverwacht gedrag, zoals het onbedoeld starten van een telefoongesprek of het niet kunnen invoeren van een wachtwoord.

Onverwachte aanrakingen op Apple Watch-scherm

Dergelijke spookaanrakingen kunnen zich ook voordoen als het scherm nat is, waardoor je het bijvoorbeeld onder de douche niet meer goed kunt bedienen. Maar bij de getroffen klanten is er sprake van een volkomen droog scherm. Apple raadt klanten aan om de nieuwste versie van watchOS te installeren, wat suggereert dat het probleem in een toekomstige watchOS-update kan worden opgelost. Er is geen informatie over de frequentie waarmee het probleem zich voordoet; wij hebben in ieder geval geen meldingen van lezers gehad.

Apple Watch Series 9 review

Apple geeft erkende Apple-serviceproviders verder het advies om getroffen Apple Watch-modellen voorlopig niet te repareren, zolang het onderzoek nog loopt. Om de klanten toch iets van een oplossing te bieden, kunnen de serviceproviders proberen om de Apple Watch geforceerd opnieuw te starten. Dit doe je door de Digital Crown en de zijknop tenminste 10 seconden tegelijk ingedrukt te houden, totdat het Apple-logo verschijnt.

Heb jij last van dit probleem? Dan horen we dit natuurlijk graag in de reacties!

Bekijk ook

Apple Watch Series 9 review: deze smartwatch geeft je een goed gevoel

In deze review van de Apple Watch Series 9 lees je over onze ervaringen met de nieuwste smartwatch van Apple. Dit is het eerste CO₂-neutrale product van Apple, dat je met een gerust(er) gevoel kunt kopen. Maar is het ook een goede aankoop? Je leest het in onze Apple Watch Series 9 review!

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt met informatie over dat het probleem ook speelt bij oudere Apple Watch-modellen.
  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt met informatie over dat het probleem ook speelt bij oudere Apple Watch-modellen.
  • 2024 - 11 april: Artikel bijgewerkt met informatie over dat het probleem ook speelt bij oudere Apple Watch-modellen.
  • 2024 - 05 maart: Artikel bijgewerkt met oplossing in watchOS 10.4.
  • 2024 - 05 maart: Artikel bijgewerkt met oplossing in watchOS 10.4.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch

Reacties: 17 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.