Coalition for App Fairness is in een maand tijd verdubbeld

Naast Spotify en Tile nog meer boze ontwikkelaars
De Coalition for App Fairness is opgericht op te protesteren tegen de macht van Apple en de App Store. Het gaat goed: de coalitie is in een maand tijd meer dan verdubbeld en heeft nu 40 leden.

Update 23 oktober 2020: Het gaat goed met de Coalition for App Fairness. De protestorganisatie is ondertussen meer dan verdubbeld en heeft nu 40 leden. Aanvankelijk bestond de groep uit 13 bedrijven en er liggen meer dan 400 verzoeken van bedrijven die zich ook willen aansluiten. Woordvoerster Sarah Maxwell is verrast over de belangstelling en ziet het ook als een bevestiging dat veel meer ontwikkelaars ontevreden zijn over de situatie.

De groep richt zich op de App Store en Google Play Store, maar veel ontwikkelaars hebben vooral klachten over Apple omdat ze op de iPhone geen alternatief hebben. Apple is daarbij onterecht poortwachter, vinden de leden. Zo dwingt Apple ontwikkelaars om Sign in with Apple te gebruiken en zijn ze verplicht om automatisch geld in rekening te brengen als de proefperiode van een app eindigt.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 24 september.


De afgelopen tijd is er veel te doen rondom de regels van de App Store. Het begon al anderhalf jaar geleden, toen Spotify openbaar duidelijk maakte niet blij te zijn met de regels van de App Store. Volgens de streamingdienst zorgt dit voor oneerlijke concurrentie, omdat Apple met Apple Music geen afdracht van 30% hoeft te doen voor elke abonnee. Deze zomer is de bom gebarsten, toen ook Microsoft, Facebook en als grootste voorbeeld Epic Games de messen slepen om de strijd met Apple aan te gaan. Een aantal partijen heeft nu besloten de krachten te bundelen.

Coalitie App Fairness: deze bedrijven doen mee

De coalitie gaat door het leven als App Fairness. In totaal doen er zo’n dertien bedrijven mee. Het gaat om deze partijen:

  • Spotify
  • Epic Games
  • Match Group (onder andere Tinder)
  • Basecamp
  • Blix
  • Blockchain
  • Deezer
  • European Publishers Council
  • News Media Europe
  • Prepear
  • ProtonMail
  • SkyDemon
  • Tile

Op de speciale website leggen zij uit waar zij voor strijden. Zij vinden dat er in de App Store regels gelden die ongunstig zijn voor appontwikkelaars, maar juist Apple goed uitkomen. Als voorbeeld noemen ze Tile. De afgelopen jaren gelden er strengere regels voor het gebruik van je locatie en Bluetooth door apps, terwijl Apple’s eigen Zoek Mijn-app daar niet om vraagt. Een ander onderdeel waar de makers moeite mee hebben, is het percentage dat ze aan Apple af moeten dragen. De 30% is volgens hen oneerlijk en ook het verplichte gebruik van Apple’s in-app aankopensysteem werkt volgens de makers concurrentie tegen.

Een derde punt waar de appmakers tegen strijden, is meer vrijheid voor gebruikers. Je kan als eindgebruiker apps alleen maar downloaden vanuit de App Store, terwijl je op de computer veel meer keuzevrijheid hebt waar je je programma’s en apps downloadt. Als voorbeeld noemen ze hier Fortnite, die voor in-app aankopen vanwege het verplichte gebruik van Apple’s App Store $9,99 vraagt voor upgrade in de app. Op andere platformen is dit goedkoper, omdat daar geen 30% afgedragen hoeft te worden. Op de website van de coalitie lees je meer informatie.

Bekijk ook

Apple vs. Epic-zaak is afgelopen: Apple moet alternatieve betaalmethodes App Store toestaan

Afgelopen! Het conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games is voorbij. Apple had uitstel gekregen om de App Store open te stellen voor andere betaalmethoden en tekende beroep aan. Maar het Hooggerechtshof heeft dit beroep afgewezen en dat betekent dat Apple officieel de verliezer is.

Apple opent promopagina voor de App Store
Niet geheel toevallig heeft Apple op haar Amerikaanse homepage een nieuwe pagina geplaatst waarin de voordelen van de App Store uitgelicht worden. Op die pagina deelt Apple dat er nu 1,8 miljoen apps beschikbaar zijn en dat er wereldwijd 150 experts werkzaam zijn die de App Store-verhalen schrijven, waarvan er inmiddels 20.000 geschreven zijn. Ook over het ontwikkelen voor de App Store heeft Apple nu een speciale pagina, waarin de voordelen voor ontwikkelaars uitgelicht worden.

Er lopen wereldwijd nog diverse onderzoeken naar het mogelijke machtsmisbruik van Apple en de App Store. Het Nederlandse ACM doet onderzoek naar Apple en ook de Europese Commissie heeft recent een onderzoek gestart naar Apple’s machtsmisbruik.

Bekijk ook

EU start onderzoek naar App Store en Apple Pay vanwege mogelijke machtspositie

De Europese Commissie start nu met een onderzoek naar eventuele oneerlijke concurrentie van Apple in de App Store en met Apple Pay. Ook de Nederlandse ACM doet aanvullend onderzoek.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.