WhatsApp mag alles met je profielfoto doen

Het staat WhatsApp vrij om met je profielfoto en statusupdate te doen wat ze willen. Dat valt te lezen in de gebruiksvoorwaarden van de app.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp messaging bolletjesWhatsApp Messenger mag je profielfoto en statusupdate op elke manier gebruiken die ze zelf willen. Dat valt te lezen in de gebruiksvoorwaarden van de applicatie. Wie de app gebruikt en daar dus mee akkoord gaat, geeft de populaire berichtenapp de vrijheid om je statusinformatie wereldwijd en zonder kostenvergoeding te verspreiden. De rechten zijn zelfs overdraagbaar, zodat iedereen jouw profielfoto en statusupdate publiekelijk mag delen.


Het rechtenvrije delen voor WhatsApp heeft betrekking tot wat de berichtenapp ‘statussubmissies’ noemt. Het gaat daarbij om je profielfoto, de status die je invoert (Available, Op school, Aan het werk bijvoorbeeld) op het tweede tabblad in de app en het tijdstip wanneer je voor het laatst online was. De informatie die elke gebruiker van de app met jou in de telefoonlijst kan zien dus.

Door je statussubmissies door te geven aan WhatsApp, geef je WhatsApp de wereldwijde, niet-exclusieve, vergoedingsloze, sublicentie-toestaande en overdraagbare licentie voor het gebruik, reproduceren, distribueren, afgeleide werken voorbereiden, weergeven en uitvoeren van de statussubmissies in connectie met de WhatsApp service en (opvolgende) bedrijf, inclusief het zonder limieten promoten en herdistribueren in elk mediaformaat en via elk mediakanaal.

whatsapp-profielfotosDat is de letterlijke vertaling van de Engelse passage uit de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. De tussen haakjes staande ‘opvolgende’ wijst mogelijk naar moederbedrijf Facebook. Met de toestemming maak je het bijvoorbeeld mogelijk dat Facebook in de nieuwsfeed weergeeft welke vrienden ook op WhatsApp zitten, maar de toestemming is nog veel ruimer opgezet. Het staat WhatsApp vrij om je profielfoto en statusupdate door te verkopen, waardoor het zelfs mogelijk is dat je jezelf ineens in een straatreclame ziet zonder dat je er vanaf weet.

Tegelijk behoud je zelf wel de eigendomsrechten op het beeld. Dat betekent dat je aansprakelijk bent als je copyright van anderen schendt, bijvoorbeeld omdat je een foto van Google haalde.

In tegenstelling tot wat sommige media beweren, zijn je normale berichten niet in gevaar.. WhatsApp stelt in haar privacybeleid nadrukkelijk dat de inhoud van berichten niet wordt gekopieerd, bewaard of gearchiveerd door WhatsApp.

Het Duitse Handelsblatt kaartte de privacykwestie aan in een pagina’s lang webartikel, maar het speelt al een flinke tijd. De gebruikersvoorwaarden werden voor het laatst bijgewerkt in de zomer van 2012 en gelden dus al twee jaar. Daarnaast gebeurt het (helaas) veel vaker. Zo geef je bijvoorbeeld ook Skype en Snapchat toestemming voor het verspreiden van je publiekelijke informatie.

Lees ook: Zo verdienen chat-apps geld aan je: over privacy, advertenties en abonnementen

Lees meer over WhatsApp in ons dossier: WhatsApp

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.