Mark Zuckerberg: ‘WhatsApp blijft voorzichtig met gegevens’

WhatsApp zal na de overname van Facebook op exact dezelfde wijze met gebruikersgegevens omgaan. Dit stelt Mark Zuckerberg in een interview.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Mark Zuckerberg MWCWhatsApp zal niet anders met gebruikersdata omgaan, nu de dienst door Facebook is overgenomen. Dit maakte Facebook-CEO Mark Zuckerberg bekend tijdens een keynote op het Mobile World Congress. Zuckerberg benadrukt dat WhatsApp een op zichzelf functionerende dienst zal blijven, die exact hetzelfde blijft opereren. Gebruikers hoeven zich daarom geen zorgen te maken over WhatsApp-gebruikersinformatie die met Facebook wordt gedeeld.

Zuckerberg zei het volgende:

We willen de dienst exact hetzelfde houden als hij nu is. Alle foto’s die je verstuurt worden op het moment bijvoorbeeld niet door WhatsApp opgeslagen. Dat is wat gebruikers willen. Het zou dom zijn om dat in de weg te staan.

Er was onder WhatsApp-gebruikers enige zorg over hoe gebruikersgegevens na de overname worden gebruikt. WhatsApp staat bekend om zijn reclameloze aanpak, terwijl Facebook juist gebruikersinformatie inzet om doelgerichte reclame te tonen. Hoewel Facebook al had beloofd dat WhatsApp zelfstandig zal opereren, is dit voor het eerst dat we Zuckerberg horen over het privacybeleid van de app. De Facebook-CEO lijkt verder vooral enthousiast met de overname van WhatsApp:

WhatsApp is een geweldig bedrijf en past goed bij ons. Het is de meest actief gebruikte app die we ooit hebben gezien. We denken dat WhatsApp op weg is om meer dan 1 miljard mensen met elkaar te verbinden.

Toen werd gevraagd naar het overnamebedrag van maar liefst 16 miljard dollar, stelde Zuckerberg dat WhatsApp-CEO Jan Koum vooral blij is dat hij zich nu enkel op de groei van WhatsApp kan richten. Zuckerberg hoopt dat Koum uiteindelijk 3 miljard mensen naar WhatsApp kan trekken.

De Facebook-overname leidde onder WhatsApp-gebruikers tot enige ophef, maar de chatdienst wist alsnog met 15 miljoen gebruikers te groeien. WhatsApp-CEO Jan Koum maakte vandaag op het Mobile World Congress bekend te werken aan een belfunctie voor de app.

Zuckerberg besteedde ook kort aandacht aan het gemiddelde dataverbruik van de Facebook-app. Een jaar geleden verbruikte de Facebook gemiddeld 14MB per dag – een gemiddelde dat volgens Zuckerberg inmiddels op 2MB ligt. Er wordt hard gewerkt om het gemiddelde naar 1MB terug te brengen. Facebook verlaagt het gemiddelde dataverbruik door foto’s beter te optimaliseren. Foto’s worden in steeds meer bestandsgrootten aangeboden, afhankelijk van de verbinding van de gebruiker.

De berichten over WhatsApp en de belofte van minder dataverbruik in de Facebook-app sluiten aan op Zuckerberg’s uitspraken over Internet.org. Facebook wil in samenwerking met providers in derdewereldlanden mobiel internet subsidiëren, zodat diensten zoals Facebook en WhatsApp goedkoop gebruikt kunnen worden. Door dataverbruik laag te houden, is er weinig bandbreedte vereist voor deze goedkope mobiele internetproviders.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2014, 14:27
Categorie Round-up
Onderwerpen facebook, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.