Koen Geens

België wil WhatsApp en Facebook privéberichten aftappen

België is van plan Skype-berichten en privéberichten van WhatsApp en Facebook aftapbaar te maken. Minister Koen Geens heeft daarvoor plannen in de maak.

Koen GeensDe Belgische minister van Justitie Koen Geens, heeft plannen om de aftapmogelijkheden van de overheid uit te breiden. Naast telefoongesprekken wil de minister ook privéberichten van WhatsApp en Facebook en berichten van Skype kunnen laten aftappen. Als reden noemt hij de strijd tegen terrorisme. Koen Geens wil daarover aanstaande vrijdag de eerste gesprekken voeren, waarbij ook minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken betrokken is.

Momenteel kunnen in België alleen berichten worden opgevraagd met gerechtelijk bevel. Dat wordt echter steeds lastiger, omdat mensen hun berichten versleutelen. WhatsApp-berichten op Android-smartphones zijn sinds kort standaard versleuteld en terroristen weten inmiddels ook wel dat er voor de iPhone alternatieven met versleuteling zijn, zoals Threema.

Het gaat de Belgen niet alleen om mensen die zelf een aanslag plannen, financieren of uitvoeren, maar ook om mensen die aanzetten tot terrorisme of terroristen rekruteren. Geens heeft het gemunt op berichtendiensten omdat terroristen amper nog bellen. Ze houden vooral contact met elkaar via internet. Het aftappen van versleutelde berichten was een paar dagen geleden ook al in het nieuws. De Britse premier David Cameron wil onderzoeken of apps die berichten versleutelen verboden kunnen worden. In mei wil hij daarvoor nieuwe wetgeving introduceren, maar dan moet hij wel eerst de verkiezingen winnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 januari 2015, 9:08
Categorie Achtergrond
Onderwerpen facebook, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.