Beste treinapps voor iPhone en iPad

Welke Nederlandse treinapps zijn het beste: NS Reisplanner Xtra, of toch een van de vele alternatieve treinapps? We hebben het aanbod van treinapps voor je op een rijtje gezet!

Intercity train in The Netherlands (c) VanderWolf Images/Shutterstock

Dagelijks stappen honderdduizenden Nederlanders in de trein. Het bekende gele spoorboekje is inmiddels vervangen door apps, die veel sneller en actueler zijn. Storingen en werkzaamheden, gewijzigde perrons of uitgevallen treinen: je bent altijd meteen op de hoogte en weet wanneer de eerstvolgende trein gaat. Maar welke apps zijn nou de beste? We hebben de beste treinen-apps voor je op een rijtje gezet.

De beste treinapps voor iPhone en iPad

Het lastige voor makers van treinapps is dat ze twee groepen reizigers moeten bedienen: forensen (vaste trajectreizigers) en incidentele reizigers. Daarom hebben we een splitsing gemaakt in apps voor incidentele reizigers en forenzen.

Treinapps voor incidentele reizigers

Als je incidenteel met de trein reist heb je een zo compleet mogelijk advies nodig, liefst van deur tot deur. Daarom hebben we in deze lijst apps opgenomen die net wat meer informatie geven en wat meer opties bieden. Naast de NS Reisplanner Xtra zijn er ook apps van derden, waarbij ons opviel dat ze niet allemaal meer actief worden bijgewerkt. Vooral kleine zelfstandige ontwikkelaars laten het na verloop van tijd afweten. Alle apps die we in onderstaande lijst hebben opgenomen kregen in 2016 of later nog een update.

Ook met Apple Kaarten kun je routes met het OV plannen, maar dat werkt nog niet in alle landen.

NS Reisplanner Xtra

De officiële reisplanner-app van de NS is de afgelopen tijd steeds verder uitgebreid met nieuwe functies. Je kunt er treinreizen mee plannen, vertrektijden opzoeken en storingen raadplegen. Daarbij kun je de reis zo instellen als je zelf wilt, bijvoorbeeld of je gebruik wilt maken van hogesnelheidstreinen. Je kunt een adres of postcode gebruiken om de reis uit te rekenen en je kunt favorieten aanmaken om veelgemaakte reizen sneller te plannen. Ook krijg je extra informatie zoals storingen, werkzaamheden en prijzen van treinreizen te zien. De app kan bovendien aansluitende reizen met bus en tram laten zien, zodat je van deur tot deur kunt plannen. Met de treinradar zie je precies waar je trein nu rijdt. Je kunt sinds kort ook zien hoe druk het in de trein is op een bepaald tijdstip, zo kun je proberen om op een rustig tijdstip de trein te nemen.

Helaas is NS Reisplanner Xtra er sinds een redesign in 2017 wat op achteruit gegaan. Er zijn nu veel klachten over de app, waardoor het niet meer de nummer 1 aanbeveling van iCulture is.

Rails NL 3

Rails NL valt op door het overzichtelijke design en is in 2017 compleet vernieuwd. Zodra jij wilt vertrekken toont de app alle vertrekkende treinen op het dichtstbijzijnde station. Je weet dus meteen waar je naartoe kunt en op welk perron je moet zijn. Ook zie je meteen of het zin heeft om te rennen, want Rails NL toont de eerstvolgende drie vertrekmogelijkheden. Zo weet je meteen of er vlak na de huidige trein nog een andere trein vertrekt, waardoor je nog even tijd hebt om koffie te halen. Rails NL is ook geschikt voor frequente treinreizigers, want je kunt favorieten instellen die vanuit de app snel toegankelijk zijn.

9292

Als je niet zo vaak met de trein reist is een algemene reisplanner handiger, zodat je van deur tot deur reisinstructies nodig hebt. Er wordt zelfs rekening gehouden met de tijd die nodig is om naar de bushalte of het station te lopen. De app 9292 kan ook openbaar vervoerroutes met de bus, tram, metro en veerboot plannen. Moet je een stuk lopen? Dan toont de app je een kaart waarop je alle haltes, stations en toeristische herkenningspunten staan. Je krijgt de informatie real time te zien, zodat je al van tevoren kunt zien of en hoeveel vertraging je gaat oplopen.

Trein 2

De ooit immens populaire Trein-app van Dennis Stevense bestaat niet meer. De originele Trein-app was zeer eenvoudig qua opzet, maar was vooral een succes omdat de treintijden vaak beter klopten dan wat er op de NS-borden te zien was. In 2013 werd de app voor het laatst bijgewerkt en verdween uiteindelijk uit de App Store. In 2016 werd het idee van app weer opgepakt door een nieuw team en kreeg de naam Trein 2, maar deze heeft nooit de fanatieke aanhang gekregen van de begindagen. Dat komt ongetwijfeld omdat de NS Reisplanner inmiddels zo goed is geworden, dat er minder behoefte is aan alternatieve treinapps. Elk knopje en elk icoontje is nagemaakt uit het origineel, maar erg veel nieuwe functies werden er niet aan toegevoegd. Lees ons Trein 2 review voor meer informatie over deze app.

Citymapper

Als je in de Randstad moet treinreizen, dan kan dat ook met Citymapper. In Nederland biedt Citymapper dus geen landelijke dekking, maar als je toch niet buiten de Randstad komt is dat geen probleem. In België werkt de app wel door het hele land. Citymapper werkt met de trein, bus, tram, metro en pont en brengt je zo precies waar je moet zijn. De app heeft heel veel functies, maar door het sterke design is het geen bij elkaar geraapt zooitje. Citymapper vertelt je alles over vertragingen, op welk spoor of bij welke halte je moet zijn en hoe lang de reis duurt. Er is ook een aparte Apple Watch-app, zodat je vanaf je pols kunt zien waar je moet zijn. In onze review van Citymapper lees je meer over de functies.

Moovit

Met Moovit plan je reizen met bus, trein en metro. Deze app toont live aankomsttijden, uurroosters, lokale stationskaarten en notificaties voor storingen. Deze app is vooral gericht op grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Wereldwijd kun je de app echter ook gebruiken. Er zitten uitgebreide kaarten in en er is ook een Apple Watch-app beschikbaar. Moovit werkt net zoals Waze met informatie van de community: gebruikers leveren informatie aan en de appmakers combineren dit met realtime data over aankomst- en vertrektijden. Door Moovit te gebruiken verbeter je de app.

Treingids

Treingids is een Apple Watch-app waarmee je complete treinreizen kan plannen. Je selecteert een vertrek- en aankomststation, waarna je de actuele vertrektijden en vertragingen op je horloge krijgt. Het voordeel van Treingids is dat je niet telkens je iPhone uit je zak hoeft te halen om te kijken van welk spoor je trein ook alweer vertrekt. De app werkt razendsnel en ziet er goed uit.

Nog meer treinapps voor incidentele reizigers

  • Arriva (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - De app van Arriva heeft weinig fans, maar als je de informatie direct uit eerste hand wilt weten, kan het toch de moeite zijn om te installeren. Toont reizen met bus, trein en andere vervoermiddelen.
  • Google Maps (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Net als Apple Kaarten heft ook Google Maps de optie om je treinreis mee te plannen. Google krijgt live-data van de vervoersbedrijven (waaronder NS) en toont dit vlot op de kaart. Ook reizen naar het buitenland kun je plannen via Google Maps. De app houdt ook rekening met overstaptijden.
  • NS International (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Met de standaard Reisplanner-app van de NS kun je geen internationale treinreizen plannen. Hiervoor heb je de app NS International nodig, waarin je alleen informatie vindt over de treinen van de NS en dus niet de treinen van de Deutsche Bahn.
  • Omio: Trein, bus en vlucht (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Met deze app heb je alle reisopties voor bus, trein en vliegtuig handig bij elkaar. Je kunt makkelijk de vervoersmogelijkheden vergelijken binnen Europa en krijgt ook aanbiedingen te zien.
  • OVinfo (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Een simpele en overzichtelijke app. Je kunt er geen reizen mee plannen, maar wel zien wanneer de eerst volgende trein vertrekt. En niet alleen treinen, maar ook alle info over trams, metro’s en bussen is te vinden in de app. Ook kun je op de kaart kijken waar het dichtstbijzijnde station is zodat je weet welke richting je uit moet lopen.
  • Tranzer (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Tranzer is een complete reis-app die je niet alleen laat zien welke route je het best kunt nemen, maar ook wat qua prijs het voordeligst is. Ook de taxiprijs wordt meegenomen. Zo weet je precies wat je opties zijn en kun je zelf beslissen hoe je op je bestemming wilt komen. Ook reizen naar het buitenland kunnen gepland worden via de app. Via Tranzer kun je bij selecte reizen direct een kaartje kopen.

shutterstock_17348599

Treinapps voor forenzen op een vast traject

Als je met de trein naar het werk of je studie gaat, reis je vaak over exact hetzelfde traject. Hierdoor weet je precies hoe lang het duurt om naar het station te lopen en heb je geen uitgebreid reisadvies nodig. Je wilt gewoon weten wanneer de eerstvolgende trein komt en of er storing is. Onderstaande apps zijn daarvoor het meest geschikt.

OV Delay

Als je iedere dag dezelfde trein pakt, hoef je niet meer te weten op welk perron hij vertrekt. De meeste OV-apps worden hierdoor overbodig, al kan het nog steeds handig zijn om te weten of je trein vertraging heeft of niet. Zoals de naam al doet vermoeden voldoet OV Delay precies aan deze eisen. Op je Apple Watch, vanuit het Berichtencentrum of gewoon vanuit de app zie je in een oogopslag of jouw trein op tijd vertrekt, of dat er iets gaande is op het spoor waardoor jij later aankomt op de plaats van bestemming. Is het druk op straat of ben je om een andere reden wat later op het station, dan weet OV Delay dat aan de hand van jouw looptempo ook en kun je direct zien wat het beste alternatief is. De app toont je ook meteen het OV-saldo.

Snel!trein

De app snel!trein is handig voor mensen die telkens op hetzelfde traject reizen. Je geeft eenmalig aan wat het vertrekstation en wat de bestemming is. Bij het opstarten van de app zie je meteen over hoeveel minuten de eerstvolgende trein gaat. Moet je rennen, omdat je over zeven minuten al op het perron moet zijn? Of kun je rustig naar het station wandelen, omdat de eerstvolgende trein toch pas over 23 minuten komt? Dat laat deze app zien. Een nadeel is dat je alleen de treinen in één richting kunt zien. Als je van huisadres naar werkadres hebt ingesteld als jouw vaste traject, kun je niet snel op een knop drukken om de treinen in omgekeerde richting te zien.

Nog meer handige forenzen-treinapps

  • Treingids (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 11.4+) - Met Treingids bekijk je de actuele vertrektijden van je favoriete stations vanaf je Apple Watch.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Laat snel zien of er vertraging is op je vaste traject.

Foto bovenaan: Vanderwolf Images via Shutterstock.com

Foto halverwege artikel: Regien Paassen via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apps
Onderwerpen ns reisplanner, openbaar vervoer, trein