TomTom CarPlay screenshot navigatie.

Review: TomTom GO Navigation CarPlay brengt de basisfuncties naar je autoscherm

Vanaf nu heeft ook TomTom een eigen CarPlay-app. Hoe bevalt deze navigatie-app voor in de auto en hoe verhoudt deze zich ten opzichte van andere apps op CarPlay? Je leest het in deze TomTom CarPlay review.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De afgelopen maanden is het aanbod van CarPlay navigatie-apps flink gegroeid. Nadat al snel Waze en Google Maps kwamen met hun CarPlay-versies, kun je sinds dit voorjaar ook Flitsmeister in CarPlay gebruiken. Het heeft even geduurd, maar nu is ook TomTom op CarPlay beschikbaar via een vernieuwde TomTom GO Navigation-app. Moet je nu alle andere navigatie-apps aan de kant leggen en overstappen op TomTom of kun je beter een andere app gebruiken?

TomTom GO Navigation CarPlay: navigeren via het scherm van je auto

Voor deze CarPlay-versie heeft TomTom vernieuwde app uitgebracht met een andere naam, namelijk TomTom GO Navigation. Het is een update van de eerdere GO Mobile-app. In de basis is de app nagenoeg gelijk met TomTom Go Mobile, maar er zijn wel wat veranderingen. Nieuw is dat je kaarten per land of regio kunt downloaden, die ook nog eens wekelijks bijgewerkt worden. Daarnaast heeft de app een vernieuwde rijbaanassistentie, een nieuw verdienmodel en is er dus de ondersteuning voor CarPlay. In deze review focussen we dan ook vooral op de mogelijkheden van de CarPlay-versie en de manier hoe de informatie op je scherm getoond wordt.

Om te beginnen voelt de kaart van TomTom op CarPlay meteen vertrouwd aan. De kaarten lijken qua kleuren en weergave dan ook heel erg op de iOS-versie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Magic Earth voor CarPlay, ziet alles er een stuk overzichtelijker uit. Je huidige route komt duidelijk in beeld, zonder dat je afgeleid wordt door onnodige elementen zoals een overvloed aan huisnummers of straatnamen. Je ziet daardoor beter waar je heen moet, wat een groot pluspunt is van de app.

Instructie in TomTom CarPlay.

Maar voordat het zover is, moet je eerst nog een route starten. Op dit punt schiet TomTom nog flink tekort. Via het menu van de CarPlay-versie heb je een aantal mogelijkheden. Je kan meteen een route starten naar huis, naar werk of naar je opgeslagen plaatsen. Je kan ook kijken naar parkeerplaatsen of benzinestations in de buurt. Wat ontbreekt is de mogelijkheid om direct via je CarPlay-scherm te zoeken naar een locatie. De app heeft geen virtueel toetsenbord en ondersteunt ook geen stembediening. Nagenoeg alle andere navigatie-apps voor CarPlay hebben dit wel, waardoor het een groot gemis is.

TomTom CarPlay route starten.

Je moet daardoor eerst een route starten via je iPhone, waarna je je iPhone met CarPlay verbindt en kan gaan rijden. De optie om snel naar huis of werk te navigeren is wel handig, maar voor deze gevallen gebruik je CarPlay waarschijnlijk het minst. Het is juist handig als je voor plekken waar je niet bekend bent een route kan starten en dat kan met de CarPlay-versie dus nog niet.

Duidelijke instructies
De instructies tijdens het rijden zijn verder wel erg duidelijk. De app ondersteunt rijbaanbegeleiding en houdt je op de hoogte van files en mogelijk snellere routes. Het is wel even wennen dat de instructies linksboven in een blauw vak weergegeven worden, omdat veruit de meeste apps kiezen voor een zwart kader. Waar TomTom altijd in excelleert, zijn de stemmen. Die zijn altijd erg duidelijk en klinken erg natuurgetrouw en dat is bij deze versie niet anders. We vinden dan ook dat deze app van alle CarPlay navigatie-apps de beste stem heeft.

De nieuwe weergave voor rijstrookbegeleioing vinden we behoorlijk wennen. Los van de instructies rechtsboven, zoomt de kaart ook in een soort cirkel in op de toekomstige afslag. Je ziet dan dus niet meer een pijltje met je huidige locatie, want er wordt specifiek ingezoomd op de afslag en de wegen die erna komen. Hierdoor zie je wel beter hoe de afslag eruit ziet, maar het oogt wel wat rommelig in de overgang naar de wegen buiten deze cirkel. Zeker bij verkeerssituaties waar afslagen zich kort op elkaar volgen, kan de weergave wat storend en onduidelijk zijn.

TomTom Navigation CarPlay rijstrookbegeleiding.

Verder vind je rechtsboven nog een aanduiding voor de maximale snelheid op je huidige route. Dit wordt nagenoeg op dezelfde manier weergegeven als bij Flitsmeister en is daarom erg duidelijk. Wat wel ontbreekt is de weergave van jouw eigen snelheid. In Waze en Flitsmeister vind je dit wel, maar TomTom toont alleen een waarschuwing als je te hard rijdt. Je kan daardoor niet in één oogopslag zien wat de maximale snelheid is en wat je huidige snelheid is. Je bent daardoor genoodzaakt om altijd ook naar je eigen kilometerteller te kijken en dat is jammer.

TomTom CarPlay met flitser.

Bovendien worden in de app ook flitsers aangegeven. Deze zijn te herkennen aan het flitsericoontje en de app speelt ook een sirene af. Helaas zijn de flitsmeldingen niet zo strak als bij Flitsmeister. Los van de geluidsmelding verschijnt er op het scherm geen duidelijke aanwijzing dat er een flitser is. Bovendien is het niet mogelijk om TomTom in de achtergrond te draaien voor de flitsers, wat bij Flitsmeister wel het geval is. In onze testperiode van de afgelopen tijd gebruikten we dan ook liever een combinatie van Flitsmeister met Apple Kaarten of Google Maps of enkel Waze waar zowel navigatie als flitsers in zitten.

Een voordeel van de app is dat de kaarten ook offline beschikbaar zijn. TomTom Navigation komt daardoor ook goed van pas in het buitenland, waar de dekking soms wat minder goed is. Je downloadt via de iOS-app gewoon de gewenste landen en je kan van start gaan. Tijdens het rijden past de navigatie zich dan ook goed aan, mocht je besluiten om een andere route te nemen. Wel is het jammer dat je niet via de CarPlay-app in kan stellen of je voor de snelste of de kortste route wil gaan.

Score

7.5

TomTom Navigation CarPlay

TomTom Navigation CarPlay

Gratis (met abonnement)

Voordelen +

  • Duidelijke kaarten zonder al teveel afleiding
  • Beste navigatiestem van alle CarPlay-apps
  • Instructies zijn goed en nauwkeurig
  • Kaarten ook offline

Nadelen -

  • Adres invoeren via CarPlay niet mogelijk
  • Weergave van huidige snelheid ontbreekt
  • Flitswaarschuwing niet altijd even duidelijk

Conclusie TomTom Navigation CarPlay review

TomTom GO Navigation op CarPlay is een welkome aanvulling als je al navigeert via TomTom. De app biedt de meest duidelijke steminstructies en de kaart is erg overzichtelijk. Doordat er geen overbodige informatie getoond wordt, zie je beter waar je naartoe moet rijden. Toch is er ook nog wel het één en ander aan te merken op deze app. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een adres in te voeren via je CarPlay-scherm. Je kan alleen een route starten naar je woon- en thuisadres, een restaurant of benzinestation of naar een recent opgezochte locatie. Voor het invoeren van je adres moet je altijd in de iPhone-app zijn en dat is onhandig en daardoor jammer.

Ook vinden we de flitswaarschuwingen niet altijd even duidelijk en ontbreekt de weergave van je huidige snelheid, waardoor je niet in één blik kan zien hoe hard je kan en hoe hard je gaat. We hopen dat TomTom de app de komende tijd nog verder uitbreidt, want op dit moment is het niet de allerbeste CarPlay-navigatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.