Google Maps in CarPlay.

Review: Google Maps in CarPlay als alternatief voor Apple Kaarten

Dit zijn onze ervaringen in de auto!

Eindelijk: Google Maps is nu beschikbaar in CarPlay! Dankzij iOS 12 en de nieuwste versie van Google Maps gebruik je Google's eigen kaartendienst in CarPlay. Welke functies zijn er, hoe ziet de app eruit en hoe goed werkt dit in vergelijking met Apple Kaarten? Lees het in deze Google Maps CarPlay review.

Als jouw auto of autoradio voorzien is van CarPlay, dan weet je zeer waarschijnlijk dat je voor navigatie tot voor kort aangewezen was aan Apple Kaarten. Vanaf nu is er meer keuze, want met ingang van iOS 12 ondersteunt CarPlay navigatie-apps van derden. Dat betekent dat diensten als Waze, TomTom en ook Flitsmeister hun apps naar CarPlay kunnen brengen. Google Maps is de allereerste die haar CarPlay-versie uitgebracht heeft. Wij hebben met deze versie rondgereden en getest. We bespreken de functies van Google Maps in CarPlay en de verschillen met Apple’s kaartendienst.

Google Maps in CarPlay: wij gingen op pad

CarPlay is de afgelopen jaren een steeds volwassener platform geworden. In het begin was het aanbod van apps en functies nogal beperkt, maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer handige functies bijgekomen en opende Apple de deuren voor meer apps. Bovendien vind je CarPlay in steeds meer auto’s. Soms standaard meegeleverd, maar soms ook tegen extra betaling. Wil je geen nieuwe auto kopen, dan kan je ook een losse CarPlay-radio aanschaffen.

Met Google Maps in CarPlay heb je als CarPlay-gebruiker eindelijk meer keuze. Dat is vooral goed nieuws voor mensen die geen fan zijn van Apple’s kaartendienst en gewend geraakt zijn aan Google Maps. In de basis zijn Google Maps en Apple Kaarten in CarPlay echter wel gelijk. De functies zijn nagenoeg hetzelfde, dus het verschil zit hem vooral in de details en de kwaliteit van de kaarten. Voordat je aan de slag gaat, moet je Google Maps eerst toevoegen aan je CarPlay-systeem.

Google Maps in CarPlay.

Google Maps CarPlay instellen

Goed om te weten is dat je sowieso een iPhone met iOS 12 nodig hebt. Werk je iPhone dus als eerste bij naar de nieuwste iOS-versie, want anders kun je Google Maps in CarPlay niet gebruiken. Zorg er dan voor dat je versie 5.0 of nieuwer van Google Maps op je iPhone hebt staan. Voldoe je aan deze twee eisen, dan verschijnt Google Maps automatisch op je CarPlay-scherm. Standaard staat hij achter de laatste CarPlay-app, dus als je van plan bent om hem vaak te gebruiken, kun je deze het beste naar het eerste scherm verplaatsen. Dit doe je via je iPhone. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > CarPlay > auto/radio-naam en versleep Google Maps naar de gewenste plek. Het is helaas niet mogelijk om Apple Maps te verbergen, dus je kan deze dan het beste achteraan zetten als je Apple’s kaartenapp wil vervangen door Google Maps. Voor verdere instructies bekijk je onze tip over het instellen van CarPlay-apps.

Navigatie starten
Zodra je Google Maps in CarPlay opent, krijg je direct de kaart met je huidige locatie te zien. De kaart zal je meteen bekend voor komen, want de CarPlay-versie maakt gebruik van dezelfde kleuren, lettertypes en icoontjes als Google Maps op je iPhone. Met de knop Bestemming toevoegen (die gek genoeg vreemd afgekapt wordt als Bestemm…evoegen) navigeer je naar de gewenste locatie. Je krijgt daarbij de keuze uit Recente zoekopdrachten, Huis- en Werkadres, Tankstations, Restaurants en Anders. Met de laatste knop verschijnt het toetsenbord in beeld. Hiermee voer je handmatig een adres of locatie in. Zoeken via je stem kan ook, maar daarover later meer.

Google Maps in CarPlay navigatie starten.

De app pakt je huis- en werkadres uit de iPhone-versie. Als je daar dus bent ingelogd met je Google-account en je je adresgegevens ingevuld hebt, kun je razendsnel naar deze twee locaties navigeren. Net als in Apple Kaarten geeft Google Maps meerdere routes weer voordat je de navigatie start. Met de knop Meer routes selecteer je een alternatieve route. Een verschil met Apple Kaarten is dat Google Maps aangeeft hoeveel sneller of langzamer een alternatieve route is. Apple Kaarten geeft alleen de totale reistijd per route weer, waarbij je dus zelf moet uitrekenen hoeveel sneller of langzamer het is.

Tijdens de navigatie is de weergave van Google Maps nagenoeg hetzelfde als bij Apple Kaarten. Linksboven vind je de eerstvolgende instructie en linksonder staat de aankomsttijd, de resterende reisduur en het totale aantal kilometers. Rechtsboven vind je de richting waarop je rijdt (noord, zuid, enzovoorts). Helaas toont Google Maps net als Apple Kaarten geen snelheidslimieten en wordt ook je huidige snelheid niet getoond. Overigens is het ook niet mogelijk om tijdens het navigeren een tussenstop te kiezen. Wil je tijdens het navigeren een andere route kiezen, dan moet je de huidige dus stoppen en een nieuwe route kiezen.

Routes kiezen in Google Maps CarPlay.

Navigeren met Google Maps CarPlay

Het navigeren zelf is vooral herkenbaar, zowel als je Google Maps op je iPhone eerder gebruikt hebt als dat je voorheen Apple Kaarten in CarPlay gebruikte. Het grote verschil tussen Google Maps en Apple Kaarten zit hem vooral in de details in de weergave. De instructies linksboven zijn in Google Maps groen (net als in de iOS-app). Persoonlijk vinden wij de zwarte weergave van Apple Maps net wat duidelijker. Dit komt ook omdat de tekst en instructies in Apple Maps wat groter zijn. Bij beide navigatie-apps is bijvoorbeeld rijstrookbegeleiding beschikbaar, maar in Google Maps zijn de pijlen en rijstroken wel erg klein weergegeven.

Bij het naderen van kruispunten geeft Apple Kaarten vaak wat meer overzicht door uit te zoomen. Google Maps doet dit helaas niet. De weergave is in Apple Kaarten daardoor wat dynamischer, terwijl Google Maps kiest voor een iets schuinere kijkhoek. Tijdens het navigeren kun je overigens wel inzoomen met een plus- en minknop, maar daar wordt het niet echt duidelijker op.

Google Maps CarPlay navigeren met rijstrookbegeleiding.

Behalve de instructies op het scherm maakt Google Maps ook gebruik van de begeleidende navigatiestem. Dit is dezelfde stem als Google in de iPhone-app gebruikt. De Siri-stem die Apple gebruikt is beduidend prettiger om te horen dan de ietwat zeurderige Google Maps-stem, maar met een druk op de knop kun je de stem in Google Maps ook dempen.

Gebruik je tijdens het navigeren bijvoorbeeld een andere app, dan stuurt Google Maps een melding op je CarPlay-scherm zodra er een nieuwe instructie aankomt, net als bij Apple Kaarten. Op je iPhone worden de instructies tijdens het navigeren in tekst onder elkaar afgebeeld, zoals ook het geval is bij Apple’s navigatie.

Google Maps soms onoverzichtelijk
Wat ons vooral opvalt is dat de kaart van Google Maps soms wat onoverzichtelijk kan zijn. Tijdens het rijden op de snelweg geeft Google ook allerlei informatie weer waar je op dat moment helemaal niets aan hebt, bijvoorbeeld straatnamen van zijwegen waar je helemaal niet bij kan komen. Dit maakt het CarPlay-scherm onnodig druk. Het lezen van straatnamen is bovendien wat onhandig, omdat deze in de lengte van de straat weergegeven worden. Dit zorgt er dus voor dat straatnamen soms verticaal geschreven staan, waardoor je je hoofd moet kantelen om het goed te kunnen lezen. Wij zien liever de methode die Apple gebruikt, waarbij straatnamen gewoon van links naar rechts geschreven worden met een pijltje naar de straat waar ze bij horen. Plaatsnamen worden in Google Maps bovendien met kleinere letters weergegeven, terwijl je die juist groter in beeld wil hebben.

Straatnamen in Google Maps in CarPlay.

Het grootste voordeel van Google Maps ten opzichte van Apple Kaarten is de mogelijkheid om Maps-kaarten offline te bewaren. Dat betekent dat je ook kunt blijven navigeren als je geen internetverbinding hebt. Dit zie je ook terug in CarPlay, dus Google Maps komt goed van pas als je bijvoorbeeld in Amerika bent en geen trek hebt in hoge roamingkosten.

Zoeken naar locaties en met je stem
Google Maps staat vooral bekend om de betere zoekresultaten naar specifieke locaties, zoals restaurants. Standaard toont Google Maps in CarPlay knoppen voor restaurants en tankstations in de buurt. Apple Kaarten biedt iets meer opties, want daar kan je ook zoeken naar supermarkten en parkeergarages. Wil je dit doen in Google Maps, dan moet je handmatig zoeken via het toetsenbord of met je stem. Voor het zoeken met je stem maakt Google Maps geen gebruik van Siri (navigatie-apps kunnen ten slotte niet samenwerken met Siri) en daarom hebben ze een eigen stembediening toegevoegd. Tik hiervoor op het microfoontje (dit kan zowel op de kaart als in het menu) en spreek een adres of locatienaam uit. In onze test herkende Google Maps beter de namen van bijvoorbeeld restaurants. Apple Kaarten stuurde ons naar totaal verkeerde plekken of had geen idee wat we bedoelden. Vreemd genoeg lukte het ons niet om naar een adres van een contactpersoon te navigeren, ondanks dat dit wel werkt in de iOS-versie van Google Maps.

Zoeken met stem in Google Maps CarPlay.

Het nadeel van de aparte stembediening is dat je niet de virtuele CarPlay-thuisknop kan gebruiken om een opdracht te geven. Heb je een fysieke Siri-knop in je auto, dan kun je deze dus ook niet gebruiken om de navigatie met Google Maps te starten. Je moet dus te allen tijde handmatig Google Maps openen en het adres opzoeken. Dat is jammer, omdat je daarom meer stappen moet doen. Dit komt echter door een beperking vanuit Apple en niet door Google Maps zelf.

Google Maps CarPlay met satellietweergave.

Overige instellingen
Andere opties die in Google Maps in CarPlay beschikbaar zijn, zijn het vermijden van tolwegen, snelwegen en veerdiensten. Bovendien kun je in Google Maps een satellietkaart tonen, maar dat maakt het navigeren er niet overzichtelijker op. Je kan daarom het beste de gewone kaartweergave gebruiken. Tot slot leuk om te weten: je kan Apple Kaarten en Google Maps tegelijkertijd gebruiken. Mocht je dus echt geen keuze kunnen maken, dan kan je ze gewoon allebei starten. Hou er wel rekening mee dat de stemmen dan door elkaar praten en dat je maar één app tegelijkertijd op het scherm kan tonen.

Score

8

Google Maps CarPlay

Google Maps CarPlay

Voordelen +

  • Eindelijk meer keuze voor navigatie in CarPlay
  • Goede stemherkenning voor locaties
  • Alle basisfuncties zijn beschikbaar
  • Ook offline mogelijk

Nadelen

  • Soms wat onoverzichtelijk
  • Straatnamen zijn onduidelijk afgebeeld

Conclusie Google Maps CarPlay review

Voor CarPlay-bezitters is Google Maps een welkome toevoeging, alleen al omdat je dan simpelweg meer keuze hebt. De basis van beide navigatie-apps zijn hetzelfde en het verschil zit hem vooral in de details. Gebruik je op je iPhone veel liever Google Maps dan Apple Kaarten omdat je de kaartweergave mooier vindt, dan zal de CarPlay-versie van Google je ook meer bevallen. Toch vinden wij de weergave van Google Maps soms wat onoverzichtelijk, doordat namen en instructies soms wat klein zijn. Bovendien is de stem van Google Maps geen pretje om naar te luisteren, dus wat dat betreft heeft Apple een streepje voor. Navigeer je vaak naar restaurants, winkels of andere locaties, dan kun je beter Google Maps gebruiken. De stembediening herkent namen beter dan bij Apple Kaarten. Desalniettemin is het goed nieuws voor iedereen dat Google Maps nu in CarPlay beschikbaar is, alleen al omdat je niet meer verplicht bent om Apple Kaarten te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 september 2018, 11:18
Categorie Navigatie
Onderwerpen carplay, google maps
33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.