Magic Earth op CarPlay in dashboard.

Review: Magic Earth is een gratis (offline) navigatie-app mét CarPlay

Is Google Maps, TomTom of Apple Kaarten niets voor jou? Dan moet je eens Magic Earth proberen, een gratis navigatie-app met offline-kaarten, CarPlay en meer. In onze review van Magic Earth lees je onze bevindingen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn tientallen navigatie-apps voor de iPhone. De meeste daarvan gebruiken online kaarten, zodat ze altijd up-to-date zijn. Veel andere apps werken ook met offline kaarten op de iPhone, zodat je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Magic Earth, van General Magic en onderdeel van Route 66, is helemaal gratis en zit vol met handige trucjes en mogelijkheden die je ook in andere navigatie-apps vindt.

Magic Earth: gratis navigatie-app met CarPlay

De Magic Earth-app is niet nieuw, want hij bestaat al jaren. Sinds de introductie van de CarPlay-versie krijgen we regelmatig tips van lezers over deze app, dus besloten we de proef op de som te nemen om te kijken of het een waardige navigatie-app is. Magic Earth maakt gebruik van OpenStreetMap, een soort Wikipedia voor kaarten. OpenStreetMap is open-source en wordt door gebruikers onderhouden. De kwaliteit van de kaarten wisselt nogal eens. Soms worden kaarten razendsnel aangepast, maar wij hebben in onze test ook ervaren dat wegen soms niet kloppen, terwijl deze in bijvoorbeeld Waze en Apple Kaarten wel goed staan.

Het starten van een navigatie gaat redelijk vlot, al vinden we de indeling van de app soms wat onoverzichtelijk. Soms duurt het ook voordat de zoekresultaten ingeladen worden, terwijl dit bij bijvoorbeeld Apple Kaarten nagenoeg live bijgewerkt wordt naarmate je typt. De route start automatisch nadat je een locatie gekozen hebt, waardoor je minder vaak op het scherm hoeft te tikken.

Magic Earth adres invoeren.

De weergave tijdens de navigatie is redelijk druk. Vooral in de stad kan een kaart behoorlijk druk zijn, doordat alle points of interests (zoals winkels en restaurants) met naam weergegeven worden. In woonwijken staat de kaart vaak vol met huisnummers, waardoor het geheel wel wat onoverzichtelijk wordt. Wat de weergave betreft vinden we Magic Earth niet de meest duidelijke navigatie-app. De instructies zijn gelukkig wel altijd duidelijk. De app ondersteunt een Nederlandse stem. Magic Earth gebruikt daarvoor de standaard voice-over stem van iOS. Hierdoor klinkt hij wel wat robotachtig. Daarnaast zijn er nog twee andere alternatieve stemmen beschikbaar, die een stuk natuurlijker klinken.

Flitsers, files en meer

Magic Earth waarschuwt ook voor flitsers en files. In onze test ging dat redelijk goed, hoewel de informatie van bijvoorbeeld Flitsmeister wat accurater is. Zo kregen wij van een flitspaal bijvoorbeeld niet helemaal goed door waar hij op flitst (stoplicht, snelheid of beide), terwijl Flitsmeister die info wel geeft. Je ziet in Magic Earth ook altijd je huidige en maximale snelheid. Op de plekken waar wij reden was die informatie behoorlijk accuraat. Erg nuttig is de stemwaarschuwing als je te hard rijdt (“Let op je snelheid”). Dit komt vooral van pas als je vaak ongemerkt net even iets te hard rijdt. De app geeft ook aan of er files zijn op je routes. Wij hebben ervaren dat die file-info redelijk nauwkeurig is en dat de geschatte eindtijd voor je bestemming goed overeenkomt met je daadwerkelijke aankomsttijd.

Magic Earth bevat offline kaarten van nagenoeg de hele wereld. De kaart van Nederland is bijna 650MB groot en download je relatief snel, afhankelijk van je verbinding. Het is helaas niet mogelijk om slechts een klein deel van je route te downloaden, want je moet meteen heel Nederland offline opslaan. Wat ons wel opviel tijdens het rijden met een online kaart, is dat deze niet altijd goed ingeladen werd. Hierdoor kon de app onze locatie niet goed vaststellen, waarna we hem opnieuw moesten opstarten. Je kan het beste dus de offline kaart gebruiken. Updates voor de offline kaarten zijn gratis te downloaden.

Navigeren met Magic Earth.

De app biedt ook de optie om te navigeren met het openbaar vervoer, maar eerlijk gezegd zijn wij daar niet zo’n fan van. Er zijn in Nederland al heel veel goede openbaar vervoer-apps die vaak ook wat overzichtelijker zijn dan Magic Earth. Wil je het toch gebruiken, dan krijg je routes van deur tot deur, inclusief prijzen voor je gekozen route. Het is handig om erbij te hebben, maar het is niet de belangrijkste reden om de app te gebruiken.

Magic Earth voor CarPlay

Magic Earth heeft ook een CarPlay-versie, zodat je via het scherm van je autoradio kan navigeren. De meeste opties vind je ook in deze versie. Qua weergave komt de CarPlay-versie overeen met Magic Earth op je iPhone. Dat betekent dat ook deze kaart soms wat onoverzichtelijk is door de grote hoeveelheid gegevens waar je op dat moment niets aan hebt, zoals heel veel huisnummers. De app toont ook een weergave van je huidige en maximale snelheid, maar deze zit wel op een wat vreemde plek. In plaats van rechtsboven staat deze onderaan, naast je geschatte aankomsttijd. Deze plek is wat onlogisch, omdat je hem makkelijker over het hoofd ziet.

Navigeren met Magic Earth in CarPlay.

Met de CarPlay-versie start je een route naar je ingestelde locatie (thuis of werk) of je zoekt handmatig naar een belangrijke locatie. Dat is bijvoorbeeld een parkeergarage, tankstation of restaurant in de buurt. Je kan ook handmatig zoeken met het virtuele toetsenbord. Spraakbediening ontbreekt helaas, wat wel beschikbaar is bij veel andere CarPlay navigatie-apps. Dit is een groot gemis, omdat het veel makkelijker is dan het invoeren van een adres met het toetsenbord. Bovendien moet je vrij vaak tikken voordat je bij de optie komt om een adres in te voeren. Bij andere apps gaat dat een stuk makkelijker.

Bestemming invoeren in Magic Earth op CarPlay.

In tegenstelling tot Flitsmeister CarPlay, kun je Magic Earth helaas niet alleen gebruiken voor flitsmeldingen. Het is een vereiste om daadwerkelijke een route met de app te starten, omdat je anders geen waarschuwingen krijgt. Dat is zonde, omdat je hierdoor Magic Earth niet kan combineren met bijvoorbeeld Google Maps of Apple Kaarten.

Wat wel handig is, is dat Magic Earth op CarPlay ook allerlei instellingen heeft. Zo pas je rechtstreeks op je autoscherm aan of je bijvoorbeeld de snelste of kortste route wil. Dergelijke navigatie-instellingen zijn bij veel andere apps alleen in de iPhone-versie beschikbaar. Dat je dit nu rechtstreeks op je autoradio kan doen is zeker een voordeel.

Magic Earth ook op Apple Watch

Een voordeel van Magic Earth is dat hij ook beschikbaar is op de Apple Watch. De versie om je pols werkt behoorlijk fijn, al start hij niet automatisch zodra je een route start op je iPhone. Via het menu start je een route naar huis of werk of blader je door je onlangs opgezochte locaties. In een paar tikken kun je zo een route starten vanaf je Apple Watch, waarna hij ook automatisch op je iPhone gestart wordt. De Apple Watch-app geeft duidelijke instructies tijdens het rijden, al missen we wel de verschillende tikjes die bijvoorbeeld Apple Kaarten wel geeft.

Magic Earth op Apple Watch.

Echt gratis?
Doordat Magic Earth gebruikmaakt van OpenStreetMap, kunnen ze de kaarten gratis aanbieden. Het is ook niet vereist om een account aan te maken of bijvoorbeeld in te loggen met Facebook, waardoor de app geen profiel over jou kan aanmaken. In de privacy-voorwaarden vonden we ook geen gekke dingen. Het bedrijf achter de app verdient vooral zijn geld met de verkoop van accessoires, zoals smartphonehouders voor in de auto of opladers voor tijdens het rijden. Daarom is Magic Earth helemaal gratis te gebruiken, want er zitten ook geen in-app aankopen in.

Score

7.5

Magic Earth

Magic Earth

Gratis

Voordelen +

  • Helemaal gratis met heel veel mogelijkheden
  • Werkt ook op CarPlay en Apple Watch
  • Wereldwijde dekking met offline kaarten

Nadelen

  • Kaarten niet altijd even overzichtelijk
  • Wegen niet altijd even accuraat
  • CarPlay-versie niet alleen te gebruiken voor flitsmeldingen

Conclusie Magic Earth

Magic Earth is een prima navigatie-app als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor bijvoorbeeld TomTom of Sygic. De app biedt offline kaarten, maar werkt ook online. De flits- en file-informatie is handig, al vinden we de informatie van Flitsmeister nauwkeuriger. Magic Earth biedt wereldwijde dekking dankzij OpenStreetMap, maar het nadeel is wel dat de kaarten niet altijd even accuraat zijn.

De weergave van de kaarten is een kwestie van smaak. De één wil graag zo veel mogelijk informatie en vindt bijvoorbeeld het contrast in kleuren erg belangrijk, terwijl de ander juist niet teveel afleiding zoekt. Wij vinden de kaarten van Magic Earth soms wat onoverzichtelijk, doordat er soms teveel nutteloze informatie getoond wordt, zoals een overvloed aan huisnummers of namen van winkels en restaurants. Dat geldt ook voor de CarPlay-versie, waar we de plaatsing van de maximale snelheid wat vreemd vinden. Het voordeel is wel dat je allerlei instellingen rechtstreeks op je autoradio aanpast, zonder dat je naar je iPhone hoeft te grijpen. Al met al is Magic Earth de moeite waard om te proberen, zeker als je nog zoekt naar een alternatief voor Google Maps of TomTom.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 04 maart: Opmerking over navigatiestem aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.