Vakantie plannen met apps

Vakantie plannen met je iPhone of iPad: hou overzicht met deze apps

Goed voorbereid op reis met reisplanner-apps
Een goede vakantieplanning zorgt dat je niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk deze vakantieplanners voor de iPhone en iPad, waarmee je je reis kunt voorbereiden. Bewaar ticketnummers en boekingen overzichtelijk bij elkaar, hou zicht op je reisschema en plan vooraf waar je gaat eten en slapen. Het kan allemaal met deze reisplanners!

Vakantie plannen met iPhone-apps

In reisgidsen kun je lekker wegdromen over verre vakantieoorden, exotische drankjes of een geweldige camping waar de kinderen zich lekker kunnen uitleven. Maar om ervoor te zorgen dat de vakantie net zo succesvol verloopt als in de folders, zul je aan de slag moeten met een planning. Wat ga je eigenlijk doen, wat moet je nog regelen? Zijn er inentingen nodig of moet je getest worden? Als je graag goed voorbereid op reis gaat, helpen deze apps je orde in de chaos van het reizen te scheppen en ga je met een duidelijke planning onderweg. Bekijk ook onze lijst met apps voor koffers inpakken.

Met deze apps kun je het beste je vakantie plannen:

Tip: Reisgidsen in Apple Kaarten

Wil je weten wat er op jouw bestemming te doen is? Met de Gidsen in Apple Kaarten krijg je snel een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden. Die kun je vervolgens toevoegen aan de planning van je reis. Je kunt in Apple Kaarten geen vakanties plannen, maar het brengt je wel op ideeën wat je zoal kunt doen. Overigens vind je in Google Maps een soortgelijke reisfunctie met suggesties voor bezienswaardigheden en populaire activiteiten.

Bekijk ook

Zo gebruik je Gidsen in Apple Kaarten op iPhone, iPad en Mac

Met Gidsen in Apple Kaarten krijg je lijstjes te zien voor bepaalde bestemmingen. Samen met bekende merken zoals Lonely Planet biedt Apple handige reisgidsen aan, maar je kunt ze ook zelf gidsen in Apple Kaarten maken.

Ook leuk om te raadplegen:

iCulture adviseert: TripIt – Travel Organizer

Met TripIt kun je reizen plannen en het handige daarbij is dat de app allerlei informatie automatisch kan inlezen. Stuur de reserveringen van vluchten, hotels, autohuur en restaurants gewoon door naar TripIt en de app maakt een duidelijke planning. Na aanmelding is TripIt een verademing voor reizigers die ingewikkelde reizen gaan maken. De makers willen vooral ervoor zorgen dat je niet verzuipt in boekingen en reserveringen. Informatie zoals je reserveringsnummers en de geboekte stoelnummers kun je onderweg maar moeilijk terugvinden.

Met TripIt verzamel je alle informatie voor je reis op één plek. Zo’n bundeling van informatie wordt Itinerary genoemd. Stuur bijvoorbeeld een e-mail van je vliegmaatschappij door naar TripIt en je weet meteen dat deze netjes opgeslagen wordt om later te raadplegen. Gebruik je Gmail, dan kun je er met de functie Auto Import voor zorgen dat de juiste e-mails vanzelf in je Itinerary terechtkomen. TripIt gebruikt hiervoor een set handige filters. Naast gegevens van je hotel en vlucht kun je ook kaarten, informatie over huurauto’s, openbaar vervoer en evenementen raadplegen.

TripIt werkt erg handig. Informatie delen met andere TripIt-gebruikers is een groot voordeel. Door alles met je agenda te synchroniseren lukt het om een uitgekiend reisplan te maken, dat je makkelijk met anderen kunt delen.

Er is via een in-app aankoop ook een Pro-abonnement van TripIt beschikbaar, voor mensen die het hele jaar reizen. Dit is alleen de moeite voor veelreizigers. Je krijgt hiermee bijvoorbeeld realtime waarschuwingen als je vlucht is vertraagd, je kunt je stoelnummers makkelijk registreren en krijgt een waarschuwing als je recht hebt op een refund. – Lees meer over TripIt in onze appbespreking.

TripCase

TripCase lijkt in veel opzichten op TripIt. In een Itinerary verzamel je allerlei reisinformatie, zodat je niet op meerdere plekken naar bijvoorbeeld vluchtinformatie of hotelboekingen hoeft te zoeken. Nieuwe items in de lijst voeg je handmatig in of stuur je door via e-mail.

Erg veel verschillen tussen TripCase en TripIt zijn niet qua insteek: beide apps bundelen reisinfo en laten je meerdere reizen plannen. Hoewel het een kwestie van smaak is, bevalt wat ons betreft de vormgeving met kaarten met items iets beter. Op een kaart staan bijvoorbeeld snelkoppelingen naar de kaart, de telefoonfunctie en navigatie naar de gekozen locatie. Wordt de lijst van activiteiten wat langer, dan biedt de Timeline View uitkomst, waarin de activiteiten kort onder elkaar staan vermeld. De app is grotendeels gratis te gebruiken, inclusief meldingen over vluchten en werkt ook op de Apple Watch. Wil je ook bonnetjes vastleggen in de app, om achteraf de totale kosten te kunnen berekenen, dan betaal je hiervoor een eenmalige aankoop van een paar euro. Eventueel zou je dit in een aparte app kunnen registreren, zoals Travelspend

Grootste minpunt vinden we het feit dat je heel veel informatie moet geven en gebruikers in de App Store noemen het dan ook een “privacy nachtmerrie”. Wees je er dus van bewust wat je wel en niet deelt.

Tripsy

Alsof er nog niet genoeg apps zijn met ‘trip’ in de naam: ook Tripsy doet een gooi naar een plekje op jouw iPhone. Deze app bevat alle informatie die je nodig hebt op reis, zoals de boekingsbevestiging van hotel, vlucht en kaartjes van bezienswaardigheden en evenementen waar je naartoe wilt. Met het plusje voeg je je eerste trip toe, voorzien van een afbeelding van jouw bestemming. Vervolgens kun je bezig gaan met het toevoegen van details over reis en verblijf. Eventueel kun je hier handige details noteren, zoals de deurcode van de Airbnb, het stoelnummer in het vliegtuig of het boekingsnummer van een activiteit.

Je synchroniseert alle info met iCloud, zodat je ook op andere toestellen zoals de iPad en Apple Watch toegang hebt tot de informatie. Reisgenoten kunnen de trip bewerken en activiteiten toevoegen, maar hiervoor moet je wel betalend gebruiker zijn. Ook moet je betalen als je reisdocumenten wilt opslaan. Daardoor is Tripsy alleen interessant voor mensen die vaak op vakantie gaan en daarbij veel te regelen hebben.

Culture Trip

Culture Trip is een website waarop je allerlei nuttige informatie vindt over je volgende trip. Je kunt hiermee artikelen en video’s bekijken, gemaakt door lokale schrijvers, fotografen en filmmakers. Je kunt ook aanbevelingen delen met je vrienden. Zo ontdek je musea, clubs, stranden en activiteiten zoals wandelingen. De app biedt inspiratie en probeert te zorgen dat je als een local je bestemming kunt ontdekken. Je kunt in de app een todo-lijst aanmaken van dingen die je wilt doen. Ook heb je offline toegang tot je reisschema en uiteraard krijg je hulp bij het boeken van je hotel, want dat is het verdienmodel van deze app.

Sygic Travel Trip Planner

Sygic Travel Trip Planner richt zich op de vakantieganger, maar is ook goed te gebruiken voor een zakenreis. Het biedt informatie over meer van 20 miljoen plekken wereldwijd, van bezienswaardigheden to parken, café’s en stranden. Je ziet wat de openingstijden zijn, krijgt wat foto’s voorgeschoteld en andere nuttige informatie om te kunnen bepalen of het een bezoekje waard is.

Wil je de info ook informatie offline raadplegen, dan moet je een Premium-abonnement nemen. Dit kan voor een paar euro per maand en is alleen nuttig als je de app ook daadwerkelijk gebruikt. De rest van het jaar kun je prima met de gratis functies uit de voeten. De Premium-versie geeft je ook een dagelijkse, geavanceerde planner voor je trip met geschatte reistijden en loopafstanden. Zo weet je hoe lang je onderweg bent naar de volgende bezienswaardigheid. Je krijgt als Premium-gebruiker verder nog spraaknavigatie, 3D-kaarten, realtime verkeersinformatie en CarPlay-functies.

TripAdvisor

TripAdvisor verdient geld met hotelboekingen, maar biedt ook flink wat informatie over bestemmingen. Je krijgt lijsten van topattracties, restaurants en meer. Ook kun je reisschema’s maken door de plekken op te slaan die je interessant vindt. Je gebruikt hiervoor de Trips-functie in de app. Deze kun je privé houden of openbaar maken, zodat anderen ze ook kunnen zien.

TripAdvisor is onder andere handig vanwege de foto’s en ervaringen van andere reizigers. Terwijl het hotel vaak fraaie foto’s van riante hotelkamers publiceert is het natuurlijk veel interessanter om te zien hoe het er in werkelijkheid uit ziet. Zoek je naar een stad of bestemming, dan zie je trips, foto’s, reviews en andere info met ideeën en inspiratie. Er is ook een forum, voor als je specifieke vragen hebt.

Visit a City

Dit is een app voor mensen die van citytrips houden. Je hebt daarbij vaak het probleem: hoeveel tijd heb je nodig per bezienswaardigheid? En hoe haal je zoveel mogelijk uit de beperkte tijd? Want vaak blijf je maar een weekend in een bepaalde stad. De app helpt je met het groeperen van activiteiten die vlakbij elkaar liggen. Je vult een stad in en de app geeft je op basis van het aantal dagen een schema van wat je kan doen. Je hoeft zo weinig mogelijk te reizen. Je krijgt ook een schatting van hoeveel tijd je per plek gaat doorbrengen.

Je kunt het voorgestelde reisschema wijzigen door de dag aan te passen, of de hoeveelheid tijd die je ergens wilt doorbrengen. Ook kun je attracties helemaal uit de lijst halen. Ook moet je zelf lunch- en koffiepauzes inplannen. De app verdient geld met tours die je vanuit de app kunt boeken. Daarnaast vind je algemene toeristische informatie.

TripScout

TripScout combineert artikelen en video’s van lokale experts en bekende uitgevers op het gebied van reizen. Je krijgt volgens de app een persoonlijke reisgids die altijd up-to-date is. Het is geschikt voor bestemmingen wereldwijd. Ook kun je een reisschema bouwen op basis van de plekken die je wilt ontdekken. Misschien klinkt dat niet erg gepersonaliseerd, maar TripScout kan rekening houden met je reisdata, budget en interesses. Er wordt ook nog rekening gehouden met de grootte van je reisgezelschap. De app is offline te gebruiken, zodat je geen last hebt van roaming. Alleen voor iPhone.

We hebben ook een overzicht van apps om je koffer te pakken!

Bekijk ook

Koffers pakken? Deze apps helpen je met inpaklijsten op iPhone en iPad

Op vakantie gaan levert soms wat meer uitdagingen op: welke formulieren moet je mee, heb je een mondkapje nodig? En wat neem je verder nog mee in de koffer? Met deze apps heb je een inpaklijst én checklist voordat je vertrekt.

Andere apps voor vakantie plannen

Er zijn nog veel meer apps die je kunnen helpen bij het plannen van je vakantie. Hier een greep uit nog wat andere apps:

  • Reisapp (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Goed voorbereid op reis, met nuttige informatie van de overheid. Ook handig om te raadplegen als je je paspoort kwijt bent.
  • Wanderlog - Travel Planner (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Een app om je reis te plannen, vooral voor mensen die een roadtrip willen maken en een idee willen krijgen hoe lang ze onderweg zijn.
  • Roadtrippers - Trip Planner (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Deze app is bedoeld voor mensen die met de auto reizen. Vul je begin- en eindpunt in en de app berekent de route. Je kunt vervolgens op het tabblad Places zien welke eet- en slaapgelegenheden en bezienswaardigheden er onderweg zijn. Zo kun je makkelijk een autotrip met handige tussenstops maken. Zie foto.
  • KAYAK: Tickets, hotels, auto (Gratis, iPhone/iPad/Watch/TV, iOS 15.0+) - Kayak is vooral handig voor vluchten, hotels en huurauto’s boeken, maar in de afdeling Trips kun je ook alle reisplannen per e-mail toevoegen.
  • PackPoint: Reisgenoot (Gratis + IAP, iPhone, iOS 14.0+) - Niet zo zeer handig bij het plannen van een reis, maar voor bij het inpakken van je koffer. De app maakt een paklijst op basis van jouw bestemming en duur van de reis. Ook je activiteiten worden meegenomen.
  • Rome2Rio: Trip Planner (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) - Vertel tussen welke steden je wilt reizen en deze app geeft je een overzicht van de mogelijkheden. Geen gewone reisplanner, maar eentje gericht op de vakantieganger.
  • CityMaps2Go – Offline Maps (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Offline je reis plannen en kaarten raadplegen. We hebben een uitgebreidere lijst met offline kaartenapps voor je.

Heb je aanvulllingen of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de link onder dit artikel. Het artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Hulp nodig bij het inpakken van je koffer? Ook daar hebben we apps voor!

Bekijk ook

Koffers pakken? Deze apps helpen je met inpaklijsten op iPhone en iPad

Op vakantie gaan levert soms wat meer uitdagingen op: welke formulieren moet je mee, heb je een mondkapje nodig? En wat neem je verder nog mee in de koffer? Met deze apps heb je een inpaklijst én checklist voordat je vertrekt.