Vakantie plannen met apps

Vakantie plannen met je iPhone of iPad: hou overzicht met deze apps

Goed voorbereid op reis met reisplanner-apps

Een goede vakantieplanning zorgt dat je niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk deze 5 vakantieplanners voor de iPhone en iPad, waarmee je je reis kunt voorbereiden. Bewaar ticketnummers en boekingen overzichtelijk bij elkaar, hou zicht op je reisschema en plan vooraf waar je gaat eten en slapen. Het kan allemaal met deze reisplanners!

Met deze apps kun je het best je vakantie plannen:

Vakantie plannen met iPhone-apps

In reisgidsen kun je lekker wegdromen over verre vakantieoorden, exotische drankjes of een geweldige camping waar de kinderen zich lekker kunnen uitleven. Maar om ervoor te zorgen dat de vakantie net zo succesvol verloopt als in de folders, zul je aan de slag moeten met een planning. Wat ga je eigenlijk doen, wat moet je nog regelen? Als je graag georganiseerd op reis gaat, helpen deze apps je orde in de chaos van het reizen te scheppen en ga je met een duidelijke planning onderweg. Bekijk ook onze lijst met apps voor koffers inpakken.

Vakantie plannen met apps

iCulture adviseert: TripIt – Travel Organizer

Op reis met TripItMet TripIt kun je reizen plannen en het handige daarbij is dat de app allerlei informatie automatisch kan inlezen. Stuur de reserveringen van vluchten, hotels, autohuur en restaurants gewoon door naar TripIt en de app maakt een duidelijke planning. Na aanmelding is TripIt een verademing voor reizigers die ingewikkelde reizen gaan maken. De makers willen vooral ervoor zorgen dat je niet verzuipt in boekingen en reserveringen. Informatie zoals je reserveringsnummers en de geboekte stoelnummers kun je onderweg maar moeilijk terugvinden.

Met TripIt verzamel je alle informatie voor je reis op één plek. Zo’n bundeling van informatie wordt Itinerary genoemd. Stuur bijvoorbeeld een e-mail van je vliegmaatschappij door naar TripIt en je weet meteen dat deze netjes opgeslagen wordt om later te raadplegen. Gebruik je Gmail, dan kun je er met de functie Auto Import voor zorgen dat de juiste e-mails vanzelf in je Itinerary terechtkomen. TripIt gebruikt hiervoor een set handige filters. Naast gegevens van je hotel en vlucht kun je ook kaarten, informatie over huurauto’s, openbaar vervoer en evenementen raadplegen.

TripIt werkt erg handig, ook al oogt het ontwerp wat ouderwets. Informatie delen met andere TripIt-gebruikers is een groot voordeel. Door alles met je agenda te synchroniseren lukt het om een uitgekiend reisplan te maken, dat je makkelijk met anderen kunt delen.

Er is via een in-app aankoop ook een Pro-abonnement van TripIt beschikbaar, voor mensen die het hele jaar reizen. Dit is alleen de moeite voor veelreizigers. Je krijgt hiermee bijvoorbeeld realtime waarschuwingen als je vlucht is vertraagd, je kunt je stoelnummers makkelijk registreren en krijgt een waarschuwing als je recht hebt op een refund. – Lees meer over TripIt in onze appbespreking.

TripCase

Tripcase iPhone-appTripCase lijkt in veel opzichten op TripIt. In een Itinerary verzamel je allerlei reisinformatie, zodat je niet op meerdere plekken naar bijvoorbeeld vluchtinformatie of hotelboekingen hoeft te zoeken. Nieuwe items in de lijst voeg je handmatig in of stuur je door via e-mail.

Erg veel verschillen tussen TripCase en TripIt zijn niet qua insteek: beide apps bundelen reisinfo en laten je meerdere reizen plannen. Hoewel het een kwestie van smaak is, bevalt wat ons betreft de vormgeving met kaarten waarop items vermeld staan, iets beter. Op een kaart staan bijvoorbeeld snelkoppelingen naar de kaart, de telefoonfunctie en navigatie naar de gekozen locatie. Wordt de lijst van activiteiten wat langer, dan biedt de Timeline View uitkomst, waarin de activiteiten kort onder elkaar staan vermeld. De app is volledig gratis, inclusief meldingen over vluchten en werkt ook op de Apple Watch.

Culture Trip

Culture Trip is een website waarop je allerlei nuttige informatie vindt over je volgende trip. Je kunt hiermee artikelen en video’s bekijken, gemaakt door lokale schrijvers, fotografen en filmmakers. Je kunt ook aanbevelingen delen met je vrienden. Zo ontdek je musea, clubs, stranden en activiteiten zoals wandelingen. De app biedt inspiratie en probeert te zorgen dat je als een local je bestemming kunt ontdekken. Je kunt in de app ook een todo-lijst aanmaken van dingen die je wilt doen. Ook heb je offline toegang tot je reisschema en uiteraard krijg je hulp bij het boeken van je hotel, want dat is het verdienmodel van deze app.

Lonely Planet

Bij Lonely Planet denk je meteen aan de papieren gidsen, maar deze reisdienst heeft ook een uitstekende app waarmee je grote steden kunt gaan ontdekken. Ook in de gratis versie is veel nuttige informatie te vinden. Je krijgt aanbevelingen, kunt kaarten bekijken en hebt eventueel de mogelijkheid om een stadsgids offline te downloaden. Er zitten meer dan 40 steden in, waaronder favorieten als Barcelona en Parijs, maar ook minder gangbare bestemmingen zoals Kyoto en Montreal. Na het downloaden van een stadsgids krijg je een overzicht van de stad, een budgetplanner zodat je weet wat je kunt verwachten en een valuta-omrekentool. Bij elke stad is er een kaart met daarop de attracties aangegeven. Je ziet restaurants, hotels en shopping-bestemmingen. Dit kun je filteren, zodat je alleen de dingen te zien krijgt je jij leuk vindt, die bij je in de buurt zijn of die binnen je budget passen.

Trip

Trip by Skyscanner iPhone-appTrip is een veelzijdige app waarin je allerlei dingen kunt opzoeken en bekijken ter voorbereiding van je vakantie. De app biedt je een overzicht van activiteiten op basis van je huidige locatie. Deze kunnen variëren van restaurantjes tot musea’s of andere bezienswaardigheden, maar ook uitgaansgelegenheden worden hierin meegenomen. Wanneer je iets hebt gevonden, kun je dit toevoegen aan een lijst. Voor elke reis die je maakt, kun je een aparte lijst aanmaken. Op die manier heb je een goed overzicht van alle reisjes die je op de planning hebt. Trip is gemaakt door Skyscanner, een bekende zoekmachine voor voordelige vliegtickets. Skyscanner staat in onze lijst met apps om een vliegreis te boeken.

Trip biedt je ook de mogelijkheid om bezienswaardigheden of restaurantjes te beoordelen. Vond je het eten nou helemaal het einde, dan kun je direct een positief oordeel geven. Zo help je andere toeristen weer bij het vinden van een lekker eettentje. Wanneer je een beoordeling achterlaat, kun je punten scoren. Hoe meer punten je hebt, hoe hoger je op de ranglijst komt te staan. Er zijn verschillende soorten ranglijsten. De grootste is de wereldranglijst aller tijden. Hier staan alle mensen op die ooit iets hebben gedeeld via de app. Maar ook elke stad heeft bijvoorbeeld zijn eigen ranglijst.

Google Trips

Update: de Google Trips-app gaat per augustus 2019 stoppen.

GoogleTrips helpt je je reis te plannen

Google Trips is een eenvoudige app om te gebruiken tijdens het reizen. Je plant er je complete reis mee. Allereerst voeg je je vlucht- en hotelreservering toe en vervolgens ga je aan de slag met het plannen van de dag. Je kunt allerlei activiteiten zoals een bezoekje aan het museum of een fietstocht door de stad toevoegen. Ook restaurantjes kun je toevoegen aan je reis, zodat je altijd weet waar je een lekker hapje kunt eten. Google Trips geeft je ook advies waar je het beste kunt eten, dit wordt gebaseerd op de recensies van Google. Het is een hele eenvoudige app die het plannen van je reis een stuk prettiger maakt.

De app werkt heel makkelijk samen met andere apps op je telefoon. Wanneer je bijvoorbeeld een restaurant hebt gevonden, open je de looproute zo in Apple Kaarten of Google Maps. Via de app is het zelfs mogelijk om korting te krijgen op verschillende activiteiten waaronder bezoekjes aan musea of restaurants. Lees meer in ons artikel over Google Trips.

Travel List

Travel List iPhone-appFraaie, enigszins minimalistische app om een reisplan te maken. Je maakt een lijst van kleding, apparatuur en andere belangrijke dingen die je mee moet nemen op vakantie, waarna je ze één voor één kunt afvinken. Ideaal om je koffer nu alvast mee in te pakken. Travel List is wat minimalistisch in ontwerp, maar de app doet precies wat je er van zou verwachten. En dat niet alleen op de iPhone: je kunt ook een bijbehorende app installeren op de Apple Watch. In een speciale agenda kun je een reisschema bijhouden vanuit Travel List.

Een Nederlandse tegenhanger is GetPacked (link). Die helpt je niet zozeer bij het plannen van je vakantie, maar zorgt er wel voor dat je voor verschillende reizen (stedentrips, strandvakanties) altijd de juiste spullen in de koffer pakt. We hebben een uitgebreidere lijst met apps voor koffers inpakken.

Andere apps voor vakantie plannen

Er zijn nog veel meer apps die je kunnen helpen bij het plannen van je vakantie. Hier een greep uit nog wat andere apps:
Roadtrippers iPhone-app

  • Miss Casey (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Importeer je vluchtgegevens en er wordt automatisch een trip aangemaakt in Miss Casey. Je ziet dan meteen wat je vluchtgegevens zijn, maar de app vertelt je ook welke documenten belangrijk zijn en brengt je op de hoogte van je rechten als vliegreiziger, bijvoorbeeld als de vlucht niet verloopt zoals je gehoopt had.
  • Modern Atlas (€2,29, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Plan je vakantie met informatie van Wikipedia, Foursquare, Wikivoyage an andere diensten.
  • Roadtrippers - Trip Planner (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Deze app is bedoeld voor mensen die met de auto reizen. Vul je begin- en eindpunt in en de app berekent de route. Je kunt vervolgens op het tabblad Places zien welke eet- en slaapgelegenheden en bezienswaardigheden er onderweg zijn. Zo kun je makkelijk een autotrip met handige tussenstops maken. Zie foto.
  • KAYAK: Tickets, Hotels, Auto's (gratis, iPhone/iPad/ Watch/ TV, iOS 11.0+) - Kayak is vooral handig voor vluchten, hotels en huurauto’s boeken, maar in de afdeling Trips kun je ook alle reisplannen per e-mail toevoegen.
  • TripAdvisor: Hotels, vluchten (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Met deze app smokkelen we een beetje. Technisch gezien kun je in TripAdvisor niet echt een planning maken, maar de app biedt zo veel informatie dat het wel goed van pas komt.
  • PackPoint: Reisgenoot (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Niet zo zeer handig bij het plannen van een reis, maar voor bij het inpakken van je koffer. De app maakt een paklijst op basis van jouw bestemming en duur van de reis. Ook je activiteiten worden meegenomen.

Dit artikel is geactualiseerd in juni 2019. Heb je aanvulllingen of opmerkingen? Stuur dan een reactie via de link onder dit artikel. Het artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Apps
Onderwerpen reizen, vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS