Apple Watch met app voor huisbediening.

De beste Apple Watch-apps voor het bedienen van je huis

In de App Store vind je heel veel apps voor je Apple Watch die allerlei accessoires in huis kunnen bedienen. Denk aan je Philips Hue-lampen, thermostaten of beveiligingscamera's. In dit artikel zetten we enkele van deze apps op een rijtje.

Apple Watch met app voor huisbediening.
Onze huizen worden steeds slimmer dankzij met Wi-Fi uitgeruste thermostaten, beveiligingscamera’s, lampen en andere apparaten voor thuis. Ook HomeKit zorgt ervoor dat je vanaf je iOS-apparaten en met Siri allerlei apparaten kunt bedienen. Het is echter niet altijd even handig als je elke keer je iPhone uit je zak moet halen terwijl je een slimme Apple Watch om je pols hebt zitten. Gelukkig zijn er een heleboel apps voor de Apple Watch waar je al dit soort slimme apparaten mee kunt bedienen.

Apps om je huis te bedienen met je Apple Watch

Er zijn heel veel soorten apps in de App Store beschikbaar die allerlei apparaten in huis bedienen. Veel makers van deze apparaten hebben ook hun eigen apps uitgerust met een Apple Watch-versie, zoals de originele Philips Hue-app, de ecobee-app voor thermostaten en de Withings Home-app voor de slimme camera voor thuis. Er zijn echter nog veel meer apps beschikbaar van derde partijen die samenwerken met Hue-lampen, Nest-camera’s, HomeKit-apparaten en nog veel meer. In deze gids zetten we deze op een rijtje.

Apple Watch-apps voor Philips Hue

De Philips Hue-lampen verbinden via je eigen Wi-Fi netwerk met je iPhone, iPad en Apple Watch dankzij voor Hue-geschikte apps. Heb je een nieuwe Hue-bridge, dan werken de lampen ook met Apple’s HomeKit. Er zijn echter meerdere apps beschikbaar voor de Apple Watch waar je je lampen mee kunt bedienen.

HueMote

De HueMote-app voor Apple Watch is een simpele app om je lampen mee aan en uit te schakelen en scènes mee te activeren. Elke scene wordt bijgestaan door een desbetreffend icoontje in een eigen gekozen kleur die je instelt vanaf de iPhone-versie van de app. Je kunt van lampen ook de helderheid en de kleur instellen. De app is helaas niet aangepast voor watchOS 2, waardoor er ook geen complicatie voor op de wijzerplaat aanwezig is. Het voordeel van deze app ten opzichte van de originele Hue-app, is dat de app van Philips je alleen van te voren geprogrammeerde scènes laat activeren. De HueMote-app geeft je dus meer vrijheid.

huemote-lampen huemote-helderheid

OnSwitch

onswitch-apple-watchOnSwitch is ook een simpele app voor de Apple Watch om je Hue-lampen mee te bedienen. De OnSwitch-app is wat simpeler qua opzet, maar voldoet prima zijn taak. Je kunt in de app je lampen aan en uitschakelen, maar ook bij deze geldt dat de app helaas niet geoptimaliseerd is voor watchOS 2, waardoor er geen complicatie aanwezig is. Maar ben je op zoek naar een Hue-app zonder toeters en bellen, dan ben je bij OnSwitch aan het juiste adres.

Apple Watch-apps voor HomeKit

Als je meer dan alleen Philips Hue in huis hebt, dan zijn de onderstaande apps goede opties voor het bedienen van je apparaten. Hoewel Apple met ingang van iOS 10 een eigen Woning-app heeft geïntroduceerd, zwemmen er nog meer vissen in de vijver. De enige voorwaarde is dat de accessoires ondersteuning moeten bieden voor HomeKit. Naast de Philips Hue-lampen zijn dit bijvoorbeeld ook de Elgato-accessoires en enkele thermostaten.

Apple’s Woning-app

Apple heeft een eigen Woning-app voor uitgebracht, die ook op de Apple Watch beschikbaar is. Deze combineert al je HomeKit-apparaten in één handige app, zodat je een centraal punt hebt om je apparaten te bedienen. Met de Apple Watch-app kun je snel lampen en scènes activeren, zonder dat je hiervoor je iPhone nodig hebt. In de Apple Watch-app kun je bovendien de helderheid van lampen instellen en ook de kleur selecteren.

Home

Het gaat hier niet om de nieuwe Woning-app van Apple, maar om de Home-app die al enige tijd beschikbaar is in de App Store. Deze app is vrij prijzig, maar biedt wel ontzettend veel mogelijkheden. Door accessoires, scènes en groepen als favoriet te markeren in de iOS-versie, worden deze automatisch geplaatst in de Apple Watch-app. Helaas kun je dit niet doen voor de Triggers die ervoor zorgen dat scènes bijvoorbeeld op basis van locatie automatisch geactiveerd worden. Toch kun je met de Home-app op je Apple Watch veel doen. Een minpuntje is dat je de helderheid en kleuren van lampen niet zelf kunt instellen vanaf de Apple Watch, maar het feit dat de app aangepast is voor watchOS 2, maakt een hoop goed. En een klein prettig detail: als je een scene of accessoire activeert, weet je dankzij een korte trilling dat het aanzetten geslaagd is.

home-homekit-apple-watch home-services-apple-watch

Devices

Devices is een prettige app die werkt met grote iconen en knoppen. Dit zie je uiteindelijk ook terug in de Apple Watch-app. Lampen zijn te herkennen aan een half zonnetje, terwijl je een thermostaat in één oogopslag ziet dankzij de thermometer. Deze Apple Watch-app laat je bovendien de kleur aanpassen van je lampen en de temperatuur van je thermostaat aanpassen. De app categoriseert je accessoires per type, maar door stevig op het scherm te drukken kun je ook sorteren per kamer.

devices-apple-watch devices-apple-watch-indelen

Kontrol for HomeKit

Kontrol for HomeKit is een HomeKit-app die er op de iPhone en iPad uniek uit ziet, maar ook op de Apple Watch een handige functie heeft. Deze app laat je bijvoorbeeld de helderheid van je lampen instellen, maar maakt daarbij gebruik van de Digital Crown. Draai dus aan de knop om je Apple Watch om de helderheid in te stellen, wat een stuk nauwkeuriger is dan gepriegel op het touchscreen. Verder laat de app je ook scènes activeren, zodat je het belangrijkste kunt regelen vanaf je horloge.

kontrol-homekit-digital-crownkontrol-homekit-scenes

myHome

De app myHome heeft wat weg van de eerder genoemde Home-app, maar is wel een stuk goedkoper. Ook deze app laat je allerlei HomeKit-apparaten bedienen en maakt dit mogelijk via de Apple Watch. Deze app deelt je acties in in scènes, accessoires en groepen en maakt gebruik van schakelaars om je apparaten aan of uit te zetten. Bij een thermostaat kun je bijvoorbeeld zelf waardes instellen voor de temperatuur.

myhome-overzicht myhome-verwarming

Overige Apple Watch-apps voor bediening van apparaten

Naast Apple Watch-apps voor Hue en HomeKit-apparaten zijn er nog meer apps beschikbaar die andere producten kunnen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de reeks Nest-producten of andere slimme en gekoppelde apparaten in huis. Zelfs de Apple TV of je media in huis kun je bedienen via je Apple Watch.

Simple Control Universal Remote

De meest veelzijdige app voor bediening van apparaten is zonder twijfel Simple Control Universal Remote. Deze app kost van zichzelf al €9,99, maar je moet ook apart betalen om apparaten te kunnen bedienen. Het grote voordeel is echter dat er bijzonder veel apparaten ondersteund worden. De Apple TV, Sonos-speakers, Nest-apparaten, je Plex-bibliotheek, Hue-lampen en nog veel meer. Dankzij de Apple Watch-app kun je dit vanaf je pols doen, hoewel de Watch-versie lang niet de mooiste app uit dit lijstje is.

simple-control-universal-remote simple-control-universal-remote-lampen

myHome Plus

myHome Plus ziet er niet zo spectaculair of spannend uit, maar biedt wel ondersteuning voor alle HomeKit-functies. Het instellen van de helderheid van lampen gaat bijvoorbeeld via een scrolbare lijst van percentages. Dit is minder praktisch dan bijvoorbeeld in de Kontrol for HomeKit-app, maar de functie is in ieder geval aanwezig. Het voordeel van deze app is dat hij niet alleen werkt met HomeKit, maar ook met andere accessoires zoals de Nest-apparaten en WeMo-schakelaars.

myhome-plus-lamp myhome-plus-helderheid

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, homekit, nest, philips hue