Apple Watch met app voor huisbediening.

De beste Apple Watch-apps voor het bedienen van je huis

In de App Store vind je heel veel apps voor je Apple Watch die allerlei accessoires in huis kunnen bedienen. Denk aan je Philips Hue-lampen, thermostaten of beveiligingscamera's. In dit artikel zetten we enkele van deze apps op een rijtje.

Apps om je huis te bedienen met je Apple Watch

Onze huizen worden steeds slimmer dankzij met Wi-Fi uitgeruste thermostaten, beveiligingscamera’s, lampen en andere apparaten voor thuis. Ook HomeKit zorgt ervoor dat je vanaf je iOS-apparaten en met Siri allerlei apparaten kunt bedienen. Het is echter niet altijd even handig als je elke keer je iPhone uit je zak moet halen terwijl je een slimme Apple Watch om je pols hebt zitten. Gelukkig zijn er een heleboel apps voor de Apple Watch waar je al dit soort slimme apparaten mee kunt bedienen. Dit zijn de beste Apple Watch-apps voor het bedienen van je huis.

Apple Watch-apps voor HomeKit

Heb je een hele reeks aan HomeKit-accessoires in huis, dan zijn de onderstaande apps goede opties voor het bedienen van je apparaten.

Apple’s Woning-app
Apple heeft een eigen Woning-app, die ook op de Apple Watch beschikbaar is. Deze combineert al je HomeKit-apparaten in één handige app, zodat je een centraal punt hebt om je apparaten te bedienen. Met de Apple Watch-app kun je snel lampen en scènes activeren, zonder dat je hiervoor je iPhone nodig hebt. In de Apple Watch-app kun je bovendien de helderheid van lampen instellen en ook de kleur selecteren.

Home

Het gaat hier niet om de Woning-app van Apple, maar om de Home-app die al enige tijd beschikbaar is in de App Store. Deze app is vrij prijzig, maar biedt wel ontzettend veel mogelijkheden. Door accessoires, scènes en groepen als favoriet te markeren in de iOS-versie, worden deze automatisch geplaatst in de Apple Watch-app. Helaas kun je dit niet doen voor de Triggers die ervoor zorgen dat scènes bijvoorbeeld op basis van locatie automatisch geactiveerd worden. Toch kun je met de Home-app op je Apple Watch veel doen. Een minpuntje is dat je de helderheid en kleuren van lampen niet zelf kunt instellen vanaf de Apple Watch. En een klein prettig detail: als je een scene of accessoire activeert, weet je dankzij een korte trilling dat het aanzetten geslaagd is.

Devices

Devices is een prettige app die werkt met grote iconen en knoppen. Dit zie je uiteindelijk ook terug in de Apple Watch-app. Lampen zijn te herkennen aan een half zonnetje, terwijl je een thermostaat in één oogopslag ziet dankzij de thermometer. Deze Apple Watch-app laat je bovendien de kleur aanpassen van je lampen en de temperatuur van je thermostaat aanpassen. De app categoriseert je accessoires per type, maar door stevig op het scherm te drukken kun je ook sorteren per kamer.

Kontrol for HomeKit

Kontrol for HomeKit is een HomeKit-app die er op de iPhone en iPad uniek uit ziet, maar ook op de Apple Watch een handige functie heeft. Deze app laat je bijvoorbeeld de helderheid van je lampen instellen, maar maakt daarbij gebruik van de Digital Crown. Draai dus aan de knop om je Apple Watch om de helderheid in te stellen, wat een stuk nauwkeuriger is dan gepriegel op het touchscreen. Verder laat de app je ook scènes activeren, zodat je het belangrijkste kunt regelen vanaf je horloge.

myHome

De app myHome heeft wat weg van de eerder genoemde Home-app, maar is wel een stuk goedkoper. Ook deze app laat je allerlei HomeKit-apparaten bedienen en maakt dit mogelijk via de Apple Watch. Deze app deelt je acties in in scènes, accessoires en groepen en maakt gebruik van schakelaars om je apparaten aan of uit te zetten. Bij een thermostaat kun je bijvoorbeeld zelf waardes instellen voor de temperatuur.

Koogeek

Koogeek maakt allerlei slimme stekkers die met HomeKit samenwerken en de bijbehorende app is ook beschikbaar voor de Apple Watch. De app heeft twee weergaves: een overzicht van accessoires en een overzicht van scenes. Je wisselt eenvoudig door naar links of rechts te vegen en met een tik op het scherm kun je het accessoire bedienen of de scene in- of uitschakelen. Je hebt niet per se een Koogeek nodig om de app te kunnen gebruiken.

Apple Watch-apps voor Philips Hue

De Philips Hue-lampen verbinden via je eigen Wi-Fi netwerk met je iPhone, iPad en Apple Watch dankzij voor Hue-geschikte apps. Er zijn echter meerdere apps beschikbaar voor de Apple Watch waar je je lampen mee kunt bedienen, naast de standaard Hue-app voor Apple Watch.

iConnectHue

Deze Hue-app is verreweg de meest uitgebreide die je kunt vinden en gelukkig hoort er ook een Apple Watch-versie bij. Je kan er scenes en kamers mee activeren en zelfs de kleur van een lamp mee selecteren, rechtstreeks vanaf je horloge. Om alles uit de Apple Watch-app te halen, heb je wel de in-app aankoop Watch Plus nodig. Deze kost €2,29, wat een relatief hoge prijs is. Je haalt dan echter wel een krachtige app in huis.

Hue Lights

Met deze app kun je allerlei handige trucjes met je verlichting uitvoeren. Je kan de lampen bijvoorbeeld laten knipperen of snel de helderheid aanpassen, rechtstreeks vanaf je horloge. Je kan scenes vanuit de iOS-versie van de app toevoegen aan de Apple Watch. De iOS-app is niet de mooiste app die je ooit gezien hebt, maar de Watch-versie werkt snel.

HueMote

De HueMote-app voor Apple Watch is een simpele app om je lampen mee aan en uit te schakelen en scènes mee te activeren. Elke scene wordt bijgestaan door een desbetreffend icoontje in een eigen gekozen kleur die je instelt vanaf de iPhone-versie van de app. Je kunt van lampen ook de helderheid en de kleur instellen. Het voordeel van deze app ten opzichte van de originele Hue-app, is dat de app van Philips je alleen van te voren geprogrammeerde scènes laat activeren. De HueMote-app geeft je dus meer vrijheid.

Overige Apple Watch-apps voor bediening van apparaten

Naast Apple Watch-apps voor Hue en HomeKit-apparaten zijn er nog meer apps beschikbaar die andere producten kunnen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de reeks Nest-producten of andere slimme en gekoppelde apparaten in huis. Zelfs de Apple TV of je media in huis kun je bedienen via je Apple Watch.

Honeywell Home

Heb je apparaten van Honeywell, zoals een thermostaat, dan kun je deze bedienen met je horloge. De Apple Watch-app heeft verschillende standen en kan snel de temperatuur wat hoger of lager zetten. Je moet je wel eerst aanmelden in de iOS-app of daar een account aanmaken om de app te kunnen gebruiken, maar als je een thermostaat hebt, heb je dat waarschijnlijk al gedaan.

Nest

Wil je je Nest bedienen vanaf je Apple Watch, dan hoef je niet ver te zoeken. De Nest-app heeft standaard ook een Apple Watch-app. Je kan daarmee aangeven of je thuis of afwezig bent, maar hij is ook geschikt om je Nest-thermostaat direct mee te bedienen. Maar let op: de app werkt niet samen met de Nest-camera’s, dus je hebt er alleen wat aan als je een thermostaat van Nest hebt.

IFTTT

Je bent misschien bekend met IFTTT, de app waarmee je allerlei diensten met elkaar kan laten communiceren en automatiseren. IFTTT werkt ook met Hue en met Nest, dus dat geldt ook voor de Apple Watch-app. Je kan je Nest zo op van tevoren ingestelde waardes instellen of je lampen aan of uitzetten. Voor een volledig overzicht van ondersteunde diensten, bekijk je de site van IFTTT.

myHome Plus

myHome Plus ziet er niet zo spectaculair of spannend uit, maar biedt wel ondersteuning voor alle HomeKit-functies. Het instellen van de helderheid van lampen gaat bijvoorbeeld via een scrolbare lijst van percentages. Dit is minder praktisch dan bijvoorbeeld in de Kontrol for HomeKit-app, maar de functie is in ieder geval aanwezig. Het voordeel van deze app is dat hij niet alleen werkt met HomeKit, maar ook met andere accessoires zoals de Nest-apparaten en WeMo-schakelaars.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, homekit, nest, philips hue