WristControl voor Apple Watch: handige HomeKit-app.

De beste Apple Watch-apps voor het bedienen van je huis

In de App Store vind je heel veel apps voor je Apple Watch die allerlei accessoires in huis kunnen bedienen. Denk aan je Philips Hue-lampen, thermostaten of beveiligingscamera's. In dit artikel zetten we enkele van deze apps op een rijtje.

Apple Watch apps voor je smart home

Onze huizen worden steeds slimmer dankzij met wifi uitgeruste thermostaten, beveiligingscamera’s, lampen en andere apparaten voor thuis. Ook HomeKit zorgt ervoor dat je vanaf je iOS-apparaten en met Siri allerlei apparaten kunt bedienen. Het is niet altijd even handig als je elke keer je iPhone uit je zak moet halen terwijl je een slimme Apple Watch om je pols hebt zitten. Gelukkig zijn er heel wat apps voor de Apple Watch waar je al dit soort slimme apparaten mee kunt bedienen. Dit zijn de beste smart home Apple Watch-apps voor het bedienen van je huis.

Apple Watch-apps voor HomeKit

Heb je een hele reeks aan HomeKit-accessoires in huis, dan zijn deze apps goede opties voor het bedienen van je apparaten.

Apple’s Woning-app
Apple heeft een eigen Woning-app, die ook op de Apple Watch beschikbaar is. Deze combineert al je HomeKit-apparaten in één handige app, zodat je een centraal punt hebt om je apparaten te bedienen. Met de Apple Watch-app voor HomeKit kun je snel lampen en scènes activeren, zonder dat je hiervoor je iPhone nodig hebt. In de Apple Watch-app kun je bovendien de helderheid van lampen instellen en ook de kleur selecteren. Heb je een camera, dan bekijk je zelfs de beelden vanaf je horloge. Sinds watchOS 8 past de app zich automatisch aan aan hoe je HomeKit-accessoires gebruikt. Veelgebruikte accessoires verschijnen bovenaan en je kan ook filteren op kamer. Er is ook een apart overzicht voor al je HomeKit-camera’s.

Bekijk ook

Zo werkt de Woning-app op de Apple Watch (met een nieuwe indeling sinds watchOS 10)

Met de Woning-app op de Apple Watch bedien je al jouw HomeKit-apparaten vanaf je pols. In deze tip leggen we uit hoe je op een makkelijke manier de Woning-app op je Apple Watch gebruikt om zo al je HomeKit-apparaten en -accessoires te kunnen bedienen.

HomeRun

HomeRun 2 is één van de betere Apple Watch-apps voor HomeKit. Met de app kun je eenvoudig met een enkele druk op de knop allerlei scenes activeren. Je herkent ze aan een icoontje en een kleur en je plaatst er heel veel tegelijk op het scherm, zodat je minder hoeft te scrollen. Je kan zelfs scènes voor je huis koppelen aan een complicatie, zodat je rechtstreeks vanaf je wijzerplaat een bepaalde groep accessoires kan activeren. Je kan zelfs routines instellen, waardoor de complicaties zich aanpassen aan het moment van de dag. De app ondersteunt ook de Siri-wijzerplaat voor functies die voor jou van belang zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en als je graag alles vanaf je Apple Watch wil bedienen, is dit de app die je moet hebben.

Bekijk ook

Review HomeRun 2: met deze HomeKit-app activeer je scènes vanuit widgets

HomeRun 2 is een nieuwe HomeKit-app waarmee je vanaf het startscherm van je iPhone meteen scènes kan activeren via een widget. Hoe handig is deze nieuwe app voor HomeKit-gebruikers? We delen onze ervaringen met HomeRun 2.

Van dezelfde maker zijn ook de apps HomeCam (voor HomeKit-camera’s), HomeScan (voor het verbeteren van de Bluetooth-verbinding bij apparaten) en HomePass (voor het opslaan van je HomeKit-codes). Alle apps zijn zeker de moeite waard.

 
 

WristControl

Eén van de meest uitgebreide Apple Watch-app voor HomeKit is WristControl. Het is een Apple Watch-only app, dus geen uitbreiding van een iPhone-versie. Dat zie je meteen terug: de app is zo uitgebreid, dat je er bijna alles mee kan doen. Je kan de app zelf customizen en indelen naar je eigen voorkeuren. Je activeert scenes of individuele apparaten en plaatst er zelf een herkenbaar icoontje bij. Je kan ook van een accessoire of scène een complicatie maken, voor snelle toegang vanaf de wijzerplaat. WristControl is écht een aanrader als je graag alles van HomeKit vanaf je horloge wil bedienen. Lees ook onze review van WristControl.

Bekijk ook

Review: WristControl voor Apple Watch is een uitgebreide HomeKit-app

WristControl is een nieuwe app voor de Apple Watch waarmee je HomeKit kan bedienen. Het is een alternatief voor Apple's eigen Woning-app. Wij hebben de app getest, maar is het zijn geld waard?

Home+

Het gaat hier niet om de Woning-app van Apple, maar om de Home-app die al jaren een favoriet is in de App Store. Deze app is vrij prijzig, maar biedt wel ontzettend veel mogelijkheden. Door accessoires, scènes en groepen als favoriet te markeren in de iOS-versie, worden deze automatisch geplaatst in de Apple Watch-app. Helaas kun je dit niet doen voor de triggers die ervoor zorgen dat scènes bijvoorbeeld op basis van locatie automatisch geactiveerd worden. Toch kun je met de Home-app op je Apple Watch veel doen. En een klein prettig detail: als je een scene of accessoire activeert, weet je dankzij een korte trilling dat het aanzetten geslaagd is.

Controller for HomeKit

Deze app vinden we eigenlijk een must voor de geavanceerde HomeKit-gebruiker. Je kan met de iPhone-versie allerlei slimme en geavanceerde HomeKit-automatiseringen maken. Met de Apple Watch-app bedien je scènes vanaf je pols. Je maakt zogenaamde Screens, waarin meerdere scenes gecombineerd zijn. Bijvoorbeeld scènes voor de dag of scènes voor de avond. Om de Apple Watch-app te kunnen gebruiken, heb je wel de Pro-versie van Controller for HomeKit nodig.

Devices

Devices is een prettige app die werkt met grote iconen en knoppen. Dit zie je uiteindelijk ook terug in de Apple Watch-app. Lampen zijn te herkennen aan een half zonnetje, terwijl je een thermostaat in één oogopslag ziet dankzij de thermometer. Deze Apple Watch-app laat je bovendien de kleur aanpassen van je lampen en de temperatuur van je thermostaat aanpassen. De app categoriseert je accessoires per type, maar door het scherm ingedrukt te houden kun je ook sorteren per kamer.

myHome

De app myHome heeft wat weg van de eerder genoemde Home-app, maar is wel een stukje goedkoper. Ook deze app laat je allerlei HomeKit-apparaten bedienen en maakt dit mogelijk via de Apple Watch. Deze app deelt je acties in in scènes, accessoires en groepen en maakt gebruik van schakelaars om je apparaten aan of uit te zetten. Bij een thermostaat kun je bijvoorbeeld zelf waardes instellen voor de temperatuur. De Apple Watch-app werkt ook met complicaties die je vanaf de wijzerplaat kan gebruiken.

Apple Watch-apps voor Philips Hue

De Philips Hue-lampen verbinden via je eigen wifi-netwerk met je iPhone, iPad en Apple Watch dankzij voor Hue-geschikte apps. Er zijn meerdere apps beschikbaar voor de Apple Watch waar je je lampen mee kunt bedienen.

Bekijk ook

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.

iConnectHue

Deze Hue-app is verreweg de meest uitgebreide die je kunt vinden en gelukkig hoort er ook een Apple Watch-versie bij. Je kan er scenes en kamers mee activeren en zelfs de kleur van een lamp mee selecteren, rechtstreeks vanaf je horloge. Om alles uit de Apple Watch-app te halen, heb je wel de in-app aankoop Watch Plus nodig. Deze kost een paar euro en komt dus bovenop de aanschafprijs van de app zelf. Je haalt dan echter wel een krachtige app in huis.

Hue Essentials

Deze Nederlandse Hue-app werkt ook op de Apple Watch. Je kan vanuit de Apple Watch-app direct scènes activeren, de helderheid aanpassen en kleuren instellen. Met de app selecteer je ook je favoriete scènes en lampen, zodat de juiste altijd binnen handbereik zijn. Het is zelfs mogelijk om om gegevens van de Hue-bewegingssensor uit te lezen. Behalve met Hue werkt de app ook met deCONZ en diyHue.

Hue Lights

Met deze app kun je allerlei handige trucjes met je verlichting uitvoeren. Je kan de lampen bijvoorbeeld laten knipperen of snel de helderheid aanpassen, rechtstreeks vanaf je horloge. Je kan scenes vanuit de iOS-versie van de app toevoegen aan de Apple Watch. De iOS-app is niet de mooiste app die je ooit gezien hebt, maar de Watch-versie werkt snel.

Hue for Watch

Deze app is ook al door een Nederlandse ontwikkelaar gemaakt. Je kan zowel individuele lampen als complete scènes vanaf je pols bedienen. Wisselen tussen scènes en lampen doe je door stevig op het scherm te drukken. Daarmee kan je ook in één keer alle lampen uitschakelen. Met de kleurenkiezer kan je zelfs de kleur van de lampen aanpassen.

Overige smart home Apple Watch apps voor bediening van apparaten

Naast Apple Watch-apps voor Hue en HomeKit-apparaten zijn er nog meer apps beschikbaar die andere producten kunnen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan de reeks Nest-producten of andere slimme en gekoppelde apparaten in huis.

Homey

Homey is een bekend smart home-systeem dat samenwerkt met tal van producten. Denk aan Sonos, Philips Hue, Fibaro, Nuki en Netatmo. Je hebt daar wel het Homey-apparaatje voor nodig, maar daarna kun je allerlei apparaten met elkaar combineren in bijvoorbeeld automatiseringen. Deze worden in Homey ook wel Flows genoemd. De Apple Watch-app gebruik je om je favoriete Flows direct vanaf je pols te bedienen. Er is ook een complicatie voor snelle toegang tot de app.

Honeywell Home

Heb je apparaten van Honeywell, zoals een thermostaat, dan kun je deze bedienen met je horloge. De Apple Watch-app heeft verschillende standen en kan snel de temperatuur wat hoger of lager zetten. Je moet je wel eerst aanmelden in de iOS-app of daar een account aanmaken om de app te kunnen gebruiken, maar als je een thermostaat hebt, heb je dat waarschijnlijk al gedaan.

Thermo Watch for Nest en Ecobee

Deze app werkt samen met HomeKit thermostaten van Ecobee, maar ook met de Nest thermostaat. De app ziet er mooi uit en bevat allerlei complicaties, ook voor de allernieuwste wijzerplaten. De app werkt ook met Siri Shortcuts, zodat je toch met Siri instellingen aan je Nest-thermostaat kan aanpassen. De temperatuur aanpassen kan ook met een draai aan de Digital Crown. Dit maakt van deze app een veelzijdige optie voor Nest-gebruikers. De app werkt ook als je een Apple Watch Cellular hebt.

IFTTT

Je bent misschien bekend met IFTTT, de app waarmee je allerlei diensten met elkaar kan laten communiceren en automatiseren. IFTTT werkt ook met Hue en met Nest, dus dat geldt ook voor de Apple Watch-app. Je kan je Nest zo op van tevoren ingestelde waardes instellen of je lampen aan of uitzetten. Voor een volledig overzicht van ondersteunde diensten, bekijk je de site van IFTTT.

Check ook onze lijst van de beste HomeKit-apps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

De beste HomeKit-apps om meer uit je slimme huis te halen

Wil je alles uit je HomeKit-accessoires halen, dan zijn er verschillende apps om je te helpen. Kamers instellen, triggers activeren en HomeKit-accessoires bedienen, het kan allemaal met deze apps voor HomeKit.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch