Apple TV bedienen met Apple Watch

Remote-app op Apple Watch: zo bedien je de Apple TV en meer met je Apple Watch

Ben je altijd je afstandsbediening van je Apple TV kwijt? Bedien hem dan gewoon met je Apple Watch! In deze tip leggen we uit hoe je dat precies moet instellen en hoe je het kan gebruiken. Wist je dat je vanaf de Apple Watch ook je muziekbibliotheek op je computer kan bedienen?

Apple TV bedienen met je Apple Watch: horloge als afstandsbediening

De Siri Remote is een prima afstandsbediening voor je Apple TV, met name de tweede generatie uit 2021. Maar als de afstandsbediening even niet in de buurt is, heb je altijd nog je iPhone bij je waarmee je je Apple TV kunt bedienen. Maar als ook die niet meer binnen handbereik is, is er nog geen man over boord: gebruik gewoon je Apple Watch als afstandsbediening voor je Apple TV! Met de Remote-app op je Apple Watch bedien je de Apple TV, maar ook je muziekbibliotheek in de Muziek-app op de Mac of in iTunes.

Apple Watch koppelen met je Apple TV

Om de Apple TV te bedienen met de Apple Watch, gebruik je daarvoor de Remote-app. Op iedere Apple TV is het mogelijk om je Apple Watch als afstandsbediening te gebruiken. Het enige wat daarvoor nodig is, is om ervoor te zorgen dat de Apple TV en de iPhone waar de Apple Watch aan gekoppeld is, zijn verbonden met hetzelfde netwerk. In bijna alle gevallen verschijnt de Apple TV meteen in de Remote-app zodra je die op je Apple Watch opent. Apart koppelen is dan niet nodig.

Verschijnt de Apple TV niet meteen op je Apple Watch, dan moet je hem nog even handmatig koppelen. Dat doe je zo:

 1. Open op je Apple Watch de Remote-app en tik op Nieuw apparaat. De Remote-app is te herkennen aan het blauwe icoontje met het witte play-symbool.
 2. Ga vervolgens op de Apple TV naar de app Instellingen.
 3. Blader naar Afstandsbedieningen en apparaten > App Remote en selecteer je Apple Watch. Op een oudere Apple TV (twede of derde generatie) ga je naar Algemeen > Afstandsbedieningen.
 4. Vul op de Apple TV de toegangscode in die op je Apple Watch wordt getoond.

Apple Watch Remote app koppelen en instellen voor Apple TV als afstandsbediening

Nadat je de Apple Watch en Apple TV aan elkaar gekoppeld hebt, hoef je alleen maar de Remote-app te openen en de Apple TV te selecteren om hem te bedienen. Maar er is nog een tweede manier om bij de bedieningsknoppen op je Apple Watch te kopen, namelijk via de app Huidige. Dit werkt als volgt:

 1. Open op de Apple Watch de app Huidige. Deze herken je aan het witte icoontje met de rood/oranje strepen in de vorm van een afspeelknop.
 2. Ga naar het hoofdmenu van de app. Je ziet nu alle apparaten in de buurt.
 3. Scroll naar de Apple TV en tik erop.
 4. Je kunt nu op de afspeelknop drukken om iets af te spelen of de huidige film, serie of muziek op de Apple TV te pauzeren.
 5. Wil je meer opties? Tik dan op het icoontje van de afstandsbediening.

Huidige-app: Apple TV bedienen met Apple Watch

Apple Watch als Apple TV-afstandsbediening gebruiken

Welke methode je ook gebruikt (via Remote- of Huidige-app), je kunt in beide gevallen met de Apple Watch nagenoeg de complete bediening van de Apple TV overnemen. Om door het scherm te navigeren, hoef je alleen maar over het schermpje van je Apple Watch te vegen en te tikken om de huidige selectie te selecteren. Via de menu-knop linksonder (Siri Remote gewend bent, werken ook vanaf de Apple Watch. Denk bijvoorbeeld aan twee keer op de TV-knop drukken om de appkiezer te openen.

Apple TV bedienen met Apple Watch

Maar niet alles is op deze manier via de Apple Watch beschikbaar. Zo kun je apps niet via de Apple Watch uit de appkiezer halen. Ook is het niet mogelijk om Siri op te roepen op e Apple TV via de Apple Watch en kun je ook niet het volume van je televisie aanpassen. Wil je meer opties, dan kun je dus het beste de Apple TV met je iPhone bedienen.

Bekijk ook

Snel je Apple TV bedienen met je iPhone vanuit het Bedieningspaneel: zo doe je dat

Je kunt een Apple TV ook bedienen met je iPhone en iPad en vanuit het Bedieningspaneel is dit nog eenvoudiger. Door je Apple TV te bedienen vanuit het Bedieningspaneel heb je geen app meer nodig. In deze tip lees je hoe dat werkt.

Apple Watch verbinden met muziekbibliotheek op Mac en pc

Naast je Apple TV kun je ook een iTunes-bibliotheek die gekoppeld is aan hetzelfde wifi-netwerk verbinden met je Apple Watch. Dit doe je door eveneens een nieuw apparaat aan de Remote-app op je Apple Watch toe te voegen, waarna je wederom een viercijferige code krijgt. Het koppelen van je Apple Watch aan je muziekbibliotheek op Mac en pc doe je zo:

 1. >Open op je Apple Watch de Remote-app en tik op Nieuw apparaat. De Remote-app is te herkennen aan het blauwe icoontje met het witte play-symbool.
 2. Gebruik je een Mac met macOS Catalina of nieuwer, dan open je de Muziek-app. Bij oudere macOS-versies of op een Windows-pc open je iTunes.
 3. In de zijbalk verschijnt automatisch de Apple Watch. Klik hierop.
 4. Vul de code op de computer in die op je Apple Watch getoond wordt.

Mac Muziek-app: Apple Watch koppelen aan iTunes muziekbibliotheek

Hierna zal jouw iTunes-bibliotheek gekoppeld zijn met de Apple Watch, waarna je deze eenvoudig kunt bedienen. Dit is vooral handig als je muziek op je Mac of pc afspeelt en niet in de buurt bent van je computer.

Uiteraard kun je je Apple Watch ook gebruiken om de muziek die je afspeelt op je iPhone te bedienen. Sterker nog: de app hiervoor wordt automatisch geopend als je muziek afspeelt. Wil je dit uitzetten? Check dan de tip die we daarover hebben geschreven over Apple Watch gebruiken om muziek te bedienen.

Bekijk ook

Zo werkt de automatische muziekbediening op je Apple Watch

Op je Apple Watch wordt standaard het scherm met muziekbediening op getoond, zodra je muziek afspeelt op je iPhone. Dit werkt ook met andere audio-apps. Lees hier hoe je het gebruikt of uitschakelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch