HDMI-kabel Belkin

Zo weet je welke HDMI-kabel je nodig hebt voor Apple TV 4K en HD

Ook voor het aansluiten van je soundbar
In deze tip lees je hoe je een HDMI-kabel kiest voor je Apple TV. Je moet soms namelijk letten op dingen die je aan de buitenkant niet gauw zult zien.

Tegenwoordig worden alle televisies uitgerust met HDMI-poorten. HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Met een HDMI-kabel kun je hoge kwaliteit beeld en geluid naar je televisie sturen vanaf bijvoorbeeld een Apple TV of Sonos-speaker. Weet je niet welke HDMI-kabel je moet hebben? Wij leggen uit welke je het beste kunt kiezen.

Algemene tips bij het kopen van een HDMI-kabel

Als je voor een goed merk kiest, maakt het in de meeste gevallen eigenlijk niet zoveel uit welke HDMI-kabel je koopt. De kabel hangt meestal continu achter de tv, dus robuustheid en uiterlijk zijn van minder belang. Heb je een uitzonderlijke situatie, dan is het wel zinvol om wat selectiever te kijken, bijvoorbeeld als jouw kabel langer dan 5 meter moet zijn en dwars door de kamer loopt. Het kan namelijk voorkomen dat er signaalverlies of kabelbreuk optreedt bij lange kabels. Ook kan het signaal onderweg verstoord worden door andere apparaten. Kies in zo’n geval voor een duurdere kabel met een stevige bouwkwaliteit.

Wil je de beste beeldkwaliteit streamen met HDR, 4K en andere nieuwe technieken? Dan kun je het beste kiezen voor een kabel die HDMI 1.4 of hoger ondersteunt. Dit is ook afhankelijk van de tv en andere randapparatuur die je wilt aansluiten:

De 1.4-standaard ondersteunt 4K-beeldkwaliteit in 30Hz, terwijl je met HDMI 2.0 ook 4K op 60Hz kunt kijken. Let er wel op dat jouw televisie dit ook ondersteunt. In de gebruikershandleiding van je televisie staat waarschijnlijk vermeld welke HDMI-standaard ondersteund wordt. Als je plannen hebt om een nieuwe televisie (met AirPlay?) te kopen, kan het zin hebben om er met de aanschaf alvast rekening mee te houden. In andere gevallen kun je gewoon een HDMI-kabel voor je huidige tv aanschaffen, want zo heel duur zijn de kabels nou ook niet.

Versienummers als HDMI 1.4 en HDMI 2.0 hebben betrekking op de aansluiting van de televisie, streamingbox, gameconsole of ander apparaat. De kabel zelf heeft geen versienummer, maar moet de aangegeven standaard natuurlijk wel ondersteunen. Let ook op de aanduiding ‘high-speed’.

Deze kabels zijn onder andere te koop:

Stel je helemaal geen hoge eisen? Ga dan voor een merkloze kabel. Koop een kabel in de juiste lengte en je zult waarschijnlijk tevreden zijn. Wij adviseren om gewoon naar de bouwmarkt of koopjeswinkel te gaan. Ben je fijnproever en moet alles altijd perfect zijn? Dan heeft de speciaalzaak kabels met allerlei extra’s, zoals vergulde aansluitingen.

Iedere HDMI-kabel die je momenteel koopt ondersteunt de meest recente versie van HDMI-CEC. Dit is een techniek waarmee bijvoorbeeld een Apple TV het volume van de televisie kan wijzigen. Dat scheelt met afstandsbedieningen pakken.

HDMI ARC: dit heb je eraan

Bij moderne HDMI-kabels en toestellen zie je vaak ook de term HDMI ARC verschijnen. Misschien heb je het zien staan bij de HDMI-poorten op je televisie. ARC staat voor Audio Return Channel. Het zit standaard ingebouwd in HDMI-kabels die HDMI 1.4 en nieuwer ondersteunen. HDMI ARC kan een beetje ingewikkeld zijn om te begrijpen, maar het komt erop neer dat je kabels bespaart. Je kunt ook met minder afstandsbedieningen werken om volume te bedienen.

HDMI ARC zorgt ervoor dat je een geluidsinstallatie (zoals een sound bar) kunt verbinden met je televisie. Koppel je vervolgens andere apparaten aan je televisie, zoals een dvd-speler, dan hoef je geen aparte kabel van je dvd-speler naar je geluidsinstallatie te trekken. Je dvd-speler is immers al als een soort vrachtwagencombinatie al verbonden met je geluidsinstallatie, zij het via je televisie.

Belangrijk bij HDMI ARC is dat alle apparaten en HDMI-kabels het moeten ondersteunen. Anders wordt dit speciale signaal onderweg verbroken. HDMI ARC vind je met HDMI 1.4 en nieuwer.

HDMI-kabel voor een Apple TV HD

Heb je een Apple TV HD, dan is iedere HDMI-kabel die je nu kunt kopen goed genoeg. Je kunt gaan voor een dure kabel, maar dat zul je in de beeldkwaliteit vaak niet terugzien. De enige reden om een dure kabel te kopen is de bouwkwaliteit. Dat kan van belang zijn als je een lange kabel koopt, maar anders niet.

Weet je niet welke Apple TV je hebt? Geen zorgen, dat heb je binnen de kortste keren uitgezocht. Kijk op ons Apple TV-overzicht welk model je hebt.

Aansluitingen op de Apple TV 4K.

Bekijk ook

Welke Apple TV heb ik? Zo herken je Apple TV-modellen

Weet je niet precies welke Apple TV je hebt? In dit overzicht lees je welke Apple TV-modellen er allemaal zijn en laten we je zien hoe je Apple TV-modellen kunt herkennen, bijvoorbeeld aan eigenschappen of modelnummers. Check op deze pagina alle verschillende modellen van de Apple TV.

HDMI-kabel voor een Apple TV 4K

Voor een Apple TV 4K moet je iets beter opletten welke kabel je in huis neemt. Toch is de kans klein dat je een verkeerde kabel koopt. Allereerst moet jouw televisie wel 4K ondersteunen. Als dat zo is, dan is een HDMI 1.4-kabel het minimum wat je moet hebben. Je speelt dan 4K-beelden op 30Hz af. Met een HDMI 2.0-kabel ben je echter beter af, want die kan ook 60Hz afspelen.

Heb je het nieuwste model met ondersteuning voor HDMI 2.1, dan is het slim om te zorgen dat jouw kabel dit ook ondersteunt. Hiermee kun je dynamische HDR-beelden afspelen en krijg je de hoogst mogelijke ververssnelheid. Ga dan voor een kabel met ondersteuning voor HDMI 2.1. Je kunt hiermee zelfs 8K-beelden afspelen op 50Hz, maar daar heb je op dit moment nog weinig aan omdat nog maar weinig mensen een 8K-televisie in huis hebben (en de Apple TV zelf dit nog niet ondersteunt).

Kortom: Wil je gewoon een HDMI-kabel die 4K-materiaal aan kan, dan kan je ook goed uit de voeten met de meest voordelige HDMI-kabel. Voor de allerbeste kwaliteit ga je voor een high-speed HDMI-kabel met ethernet, maar let er altijd op dat jouw televisie het ondersteunt. Het is niet zo dat een HDMI-kabel op magische wijze de resolutie van jouw televisie kan verbeteren.

Ook de lengte is van belang. Hoe langer de kabel, hoe belangrijker het is om een kabel te kiezen met hoge snelheid. Dat komt omdat signalen verzwakken naarmate het langer verzonden wordt.

Geen zin om te zoeken naar de beste HDMI-kabel? Ga dan voor een van deze kabels. Omdat je het beste van het beste koopt zijn de prijzen hoger dan bij iets minder nieuwe kabels. Bedenk dus wat je echt nodig hebt: de zwakste schakel in je systeem bepaalt de kwaliteit.

Weet je zeker dat je een goede kabel hebt, maar is het beeld nog steeds niet goed? Controleer dan even de beeldinstellingen van de Apple TV. In onze tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo pas je de beeldinstellingen aan op de Apple TV 4K

Heb je problemen met de beeldinstelling van je Apple TV 4K? Wellicht helpt deze instelling, waardoor het beeld automatisch aangepast wordt aan de getoonde inhoud.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV