Siri Remote vergelijken: eerste en tweede generatie

Siri Remote vergelijken: wat zijn de verschillen tussen de generaties?

Er zijn drie generaties van de Siri Remote: het model uit 2015-2017, het nieuwe design uit 2021 en de aangepaste versie van de 2022. Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Heeft het zin om over te stappen? We vergelijken de Siri Remote en leggen je de verschillen uit.

Siri Remote review Prijs (vanaf €69,-)

Siri Remote vergelijken: dit zijn de verschillen

De afstandsbediening van de Apple TV heet officieel Siri Remote, maar wordt in landen waar Siri niet beschikbaar is (zoals in België) ook wel de Apple TV Remote genoemd. Apple bracht in het voorjaar van 2021 de tweede generatie Siri Remote uit, met nieuwe functies en een gloednieuw design. In het najaar van 2022 is deze weer vernieuwd. Alle generaties van de afstandsbediening hebben zo hun voor- en nadelen en omdat er nogal wat verschillen zijn hebben we deze hier voor je op een rij gezet. We vergelijken de Siri Remote eerste, tweede en derde generatie met elkaar.

De nieuwe Siri Remote wordt standaard geleverd met de Apple TV 4K 2022, maar is ook los verkrijgbaar voor degene die geen nieuwe Apple TV nodig hebben.

We maken in deze vergelijking dus onderscheid tussen drie generaties Siri Remote:

 • 1e generatie (2015): platte zwarte versie (al dan niet met witte ring om Menu-knop
 • 2e generatie (2021): zilverkleurige versie met rond aanraakgevoelig vlak en knoppen
 • 3e generatie (2022): zilverkleurige versie met rond aanraakgevoelig vlak en knoppen met usb-c

Bekijk ook

Siri Remote 2022: dit is de nieuwste derde generatie afstandsbediening

De Siri Remote is Apple's geavanceerde afstandsbediening voor de Apple TV. Daarnaast bedient het apparaat ook je televisie. Lees hier alles wat je moet weten over de Siri Remote, inclusief de nieuwe 2022-versie met usb-c.

Verschillen tussen de Siri Remotes

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de eerste en tweede generatie Siri Remote:

 • Afmetingen en gewicht: De tweede en derde generatie Siri Remote is langer, smaller en dikker dan de eerste generatie. Doordat hij wat dikker is, zul je hem mogelijk ook minder snel kwijtraken. De tweede generatie is 18 gram zwaarder en de 3e generatie is 21 gram zwaarder dan de eerste generatie.
 • Kleur en materiaal: De Siri Remote 2021 en 2022 is nagenoeg helemaal zilver met zwarte knoppen. De behuizing zelf is gemaakt van aluminium. De eerste generatie Siri Remote is aan de voorkant helemaal zwart, met aan de achterkant zilverkleurig aluminium.
 • Bluetooth: De nieuwste 2021- en 2022-versies hebben Bluetooth 5.0, ten opzichte van Bluetooth 4.0 bij de eerste versie. Bluetooth 5.0 zorgt voor een groter bereik.
 • Sensoren: Alleen de eerste generatie Siri Remote heeft zowel een bewegingssensor als versnellingsmeter. Je kan hem daardoor gebruiken voor sommige games, bijvoorbeeld waarbij je de afstandsbediening als honkbalknuppel gebruikt. In de 2021- en 2022-versies ontbreken deze sensoren.
 • Aan/uit-knop: Op de Siri Remote 2021 en 2022 vind je een aan/uit-knop. Daarmee kan je direct je televisie in- of uitschakelen. Bij de eerdere generatie van de Siri Remote kan dat alleen via HDMI-CEC als je ook de Apple TV zelf in- of uitschakelt.
 • Bediening: Het bovenste deel van de nieuwere Siri Remote heeft andere knoppen om je Apple TV te bedienen. Er zit een rond aanraakgevoelig klikvlak met vier knoppen in elke richting, die je in kan drukken om te navigeren. Vegen om te navigeren door de menu’s kan ook nog gewoon. Op de vorige Apple TV Remote kan je alleen vegen of tappen om te navigeren.
 • Ring: De buitenste ring op het klikvlak kun je op de nieuwere afstandsbediening ook gebruiken om makkelijker vooruit- en achteruit te speoelen. Draai simpelweg met je vinger met de klok mee om vooruit te spoelen en veeg tegen de klok in om terug te spoelen. Dat gaat sneller dan pauzeren en vegen bij de eerste generatie Siri Remote.
 • Terug-knop: De nieuwe Siri Remote heeft een Terug-knop met een pijltje, in plaats van een Menu-knop. De werking is echter hetzelfde gebleven.
 • Mute-knop: Met de Mute-knop kun je meteen het geluid uitzetten. Dit ontbreekt op de eerste generatie Siri Remote.
 • Siri-knop: De Siri-knop heeft op het 2021- en 2022-model een nieuwe plek gekregen, namelijk aan de zijkant. Dat is dezelfde plek als op de recente iPhones.
 • Opladen: De derde generatie Siri Remote uit 2022 heeft een usb-c-poort. De andere twee generaties laad je op met Lightning.

Siri Remote 2021

Het grootste verschil zit hem in het design en de beschikbare knoppen om je Apple TV mee te bedienen. De Siri Remote van de tweede en derde heeft niet alleen meer knoppen, maar maakt de bediening ook makkelijker. Een veelgehoorde klacht van de Siri Remote uit 2015 is dat het aanraakgevoelige touchpad veel te gevoelig was, daardoor je vaak per ongeluk door de Apple TV navigeert als je hem oppakt. Bij de nieuwere Apple TV Remote heeft het nieuwe klikvlak ook extra functies, met bijvoorbeeld makkelijker vooruit- en terugspoelen in een video door met je vinger over de ring te vegen.

Ook de Mute-knop zal bij veel gebruikers goed van pas komen, doordat je dan meteen het geluid uit kan zetten. Dat is een stuk sneller dan het geluid veel zachter zetten. Daarentegen mis je in de nieuwere versies wel de sensoren die gebruikt worden in sommige games. Dat betekent niet dat je helemaal geen games meer kan spelen, want een externe gamecontroller aansluiten kan ook nog gewoon.

Apple TV Siri Remote

Overeenkomsten Siri Remotes

Bij het vergelijken van de Siri Remote letten we ook op de overeenkomsten, want die zijn er ook nog genoeg:

 • Prijs: De adviesprijs is voor alle modellen rond de €65,- en €69,-. Bovendien krijg je ze allebei standaard meegeleverd bij de Apple TV. De eerste generatie Siri Remote is inmiddels uitgefaseerd.
 • Infrarood: Op alle modellen zit een infraroodtransmitter. Je kan daarmee direct de televisie bedienen, bijvoorbeeld het geluid aanpassen (of uitzetten). Met de nieuwe Siri Remote kan je daarmee ook de tv- in en uitschakelen.
 • Knoppen: Een aantal knoppen komt op beide modellen overeen: de Thuisknop, Afspelen/Pauzeknop en de Volumeknoppen.
 • Microfoon: Beide modellen hebben een microfoon die gebruikt wordt voor Siri.
 • Batterij en accuduur: Alle de generaties Siri Remote hebben een ingebouwde batterij die je via een kabel kan opladen. De batterijduur is volgens Apple “maanden”, bij normaal dagelijks gebruik. In onze ervaring gaat de Siri Remote inderdaad maandenlang mee, zonder bijladen.

Specificaties Siri Remote vergelijken

Wil je alle belangrijke specificaties van de Siri Remotes nog vergelijken, dan kan dat eenvoudig met onze tabel.

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Conclusie Siri Remotes vergelijken

Of je een nieuwe Siri Remote nodig hebt, is helemaal afhankelijk van je smaak en voorkeuren. Als je al een eerste generatie Siri Remote hebt en die naar volle tevredenheid gebruikt, dan heb je een nieuw model niet echt nodig. Dat geldt ook als je de Siri Remote vaak gebruikt voor games met bewegingsbesturing, want dat is met de nieuwere modellen niet mogelijk. Maar stoor je je vaak aan de te gevoelige bediening, raak je hem altijd kwijt omdat hij zo dun en klein is of mis je een aan/uit- en mute-knop voor je televisie? Dan moet je zonder twijfel het nieuwste model hebben. Deze heeft een betere bediening en extra knoppen die je mist op de eerste generatie.

Siri Remote vergelijken: eerste en tweede generatie

Heb je geen nieuwe Apple TV nodig, maar wil je wel graag profiteren van de verbeteringen van de nieuwe Siri Remote? Dan is er goed nieuws, want de nieuwe afstandsbediening is ook gewoon los te koop. Je profiteert dan van de verbeteringen voor een relatief lage prijs, zonder dat je daar een hele nieuwe Apple TV voor nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat je minimaal de Apple TV HD nodig hebt.

Als je al van plan was om de nieuwe Apple TV 4K te kopen, dan is er geen twijfel mogelijk. Je krijgt daar de Siri Remote 2021 namelijk automatisch bij. Eventueel zou je nog de vorige generatie Siri Remote los kunnen kopen, mocht je die toch liever gebruiken.

Ga de nieuwe Siri Remote 2021/2022 kopen als je…

 • …je stoort aan de bediening met de huidige Siri Remote.
 • …extra knoppen wil, zoals een Mute-knop of Aan/Uit-knop voor je televisie.
 • …toch nooit games speelt op je Apple TV. De ontbrekende sensoren zul je dan niet missen.
 • …makkelijker video’s vooruit en achteruit wil spoelen. Met de nieuwe ring op het klikwiel is dat eenvoudiger.
 • …van Lightning af wil (alleen 2022-versie). Je kan bij deze versie gewoon een usb-c-kabel gebruiken.

Ga de Siri Remote 2015 kopen of blijf deze gebruiken als je…

 • …geen problemen hebt met het aanraakgevoelige touchpad. Je veegt liever dan dat je op knoppen drukt.
 • …graag games speelt op de Apple TV met de afstandsbediening.
 • …de extra knoppen niet nodig hebt.

Ben je van plan om een nieuwe Apple TV te kopen? Check dan de prijzen, zowel van het nieuwste model als de vorige generatie, in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple TV 4K kopen: prijzen, aanbiedingen en de beste acties

Wil je de nieuwste Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, deals en verschillen tussen de modellen. De Apple TV 4K is verkrijgbaar bij diverse winkels, maar je kunt ook nog kiezen voor een van de voorgangers.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2022
Device
Siri Remote