Jamaica beach

Zo handig is de eSIM op vakantie

Meteen online bij aankomst

Ben jij op vakantie altijd druk met het wisselen van simkaartjes? Dankzij de eSIM in recente iPhones is dat niet meer nodig. Maar hoe handig is het? Wij namen de proef op de som en reisden af naar twee regio's waar dataverbruik relatief duur is.

eSIM op vakantie

In Nederland is ondersteuning voor de eSIM nog maar net van start gegaan dankzij de eSIM van T-Mobile, Vodafone en Simyo (een KPN-dochter). Maar als je buiten Europa op vakantie gaat kun je terechtkomen in landen waar dualsim al heel gewoon is. De eSIM kan op zo’n moment de ideale oplossing zijn om meteen al bij aankomst online te gaan, zonder dat je met hoge kosten te maken krijgt. Wij bespreken de voor- en nadelen van een eSIM gebruiken op vakantie.

eSIM: ideaal voor vakanties buiten de EU

Binnen de Europese Unie kun je inmiddels zonder extra kosten gebruik maken van je eigen databundel op je vakantieadres, maar buiten Europa kennen we deze luxe helaas (nog) niet. In dat geval ben je aangewezen op de vaak dure ‘buiten Europa’-bundels van je provider. Je kunt ook met lokale simkaarten aan de slag gaan, maar dat kan onhandig zijn omdat je na aankomst eerst een telecomwinkel moet opzoeken en te maken krijgt met allerlei formaliteiten, zoals het scannen van je paspoort of het aanvragen van een fiscaal nummer (zoals in Italië).

Sinds de iPhone XR, iPhone XS of iPhone XS Max heb je echter de mogelijkheid om dualsim te gebruiken. Dat wil zeggen: zowel een fysieke simkaart als een eSIM naast elkaar. Daarmee blijf je toch op je eigen nummer bereikbaar, maar kun je onderweg internetten via een aanbieder die gunstiger tarieven aanbiedt.

Een eSIM is een digitale simkaart waarmee je een tijdelijke databundel of een langer lopend mobiel abonnement kunt afsluiten, zonder dat je een fysieke simkaart in je iPhone hoeft te stoppen. In een app schaf je een databundel aan en vervolgens heb je er de rest van je vakantie geen omkijken meer naar. Handig!

Dualsim standaardlijn instellen

De beste keuze voor eSIM verschilt per land

In veel westerse landen kun je bij lokale providers terecht voor een eSIM-abonnement. Is je bestemming iets exotischer of ga je door meerdere landen reizen, dan kom je al snel uit bij providers als GigSky, Truphone of Knowroaming. Zij bieden wereldwijde databundels voor een vaste prijs aan en maken het heel gemakkelijk om dit als eSIM databundel af te sluiten. Sommige aanbieders zijn alleen in bepaalde landen actief, waardoor de keuze snel is gemaakt.

Welke aanbieder past het beste bij jou? We hebben in een apart artikel Truphone en GigSky naast elkaar gezet, omdat dit de bekendste aanbieders zijn. Ook hebben we een uitgebreidere eSIM-vergelijking gemaakt, waarmee je een breder overzicht krijgt.

eSIM-bundel kiezen: lokale bundel of wereldbundel

Wat de databundel betreft kun je kiezen uit een lokale of een globale bundel. Als de aanbieder geen aparte afspraken met de providers in een bepaald land heeft gemaakt, zie je alleen de globale optie. Bezoek je meerdere landen tijdens je reis, dan is het handig al voor je vertrek uit te zoeken of je aan een lokaal plan genoeg hebt of dat een wereldbundel handiger of voordeliger is.

Ga je bijvoorbeeld langere tijd naar de Verenigde Staten en heb je een dagtocht naar Canada of Mexico gepland, dan kan het voordeliger zijn om de lokale bundel voor de VS af te sluiten en daarnaast een dagbundel voor het land dat je maar kort bezoekt. Blijf je de hele vakantie in de VS, dan is de lokale bundel bijna altijd de goedkoopste optie.

Je zou in dat geval ook kunnen kiezen voor eSIM via een lokale provider, omdat er in de VS flink wat goedkope eSIM-aanbieders zijn. Je bent via een lokale provider vaak nog iets goedkoper uit dan via Truphone, GigSky en soortgelijke aanbieders.

Getest: eSIM in de VS en Jamaica
iCulture-redacteur Roy testte de eSIM tijdens een vakantie naar de VS en Jamaica om erachter te komen hoe handig het is. Om alvast te verklappen: de eSIM wordt vanaf nu vast onderdeel van zijn vakantie-checklist. En de fysieke simkaart mag wat hem betreft het museum in.

“Vanwege de kosten heb ik gekozen voor Truphone, omdat die het goedkoopste was voor de regio waar ik naartoe ging. De lokale databundel voor de VS die dertig dagen geldig blijft kost €14 voor 3GB. Wil je een databundel die wereldwijd te gebruiken is, dan betaal je €15 voor 1GB. Omdat ik naar twee landen ging koos ik voor deze laatste optie. Er is ook een 300MB databundel die slechts één dag geldig is – handig voor als je een dagtocht maakt naar een ander land.”

My Truphone - My Profile“In de Verenigde Staten heeft Truphone een eigen netwerk, waardoor praktisch overal sprake was van 4G-snelheden. Vooral in de grote steden had ik met de eSIM-bundel perfecte dekking. In Jamaica, de volgende stop op mijn reis, had Truphone geen eigen netwerk. Je moet hier dan ook dataroaming aanzetten. Het automatisch switchen tussen netwerken ging lekker snel en ook het bereik was prima, al had ik maximaal ‘maar’ 3G. Ook buiten de stedelijke gebieden was het bereik goed, al zijn het bij lange na niet de snelheden je je thuis gewend bent om video’s te bekijken of veel data binnen te halen.”

“Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn om een eSIM-abonnement af te sluiten en te gebruiken. Als je dit een keer hebt gedaan, wil je niet anders meer.”

eSIM op vakantie: de praktijk

Hoe gaat dat nu in z’n werk? We leggen het uit aan de hand van Truphone. Om met Truphone te kunnen starten, download je de Truphone-app en volg je het registratieproces. Via My Profile installeer je het eSIM-profiel en kies je een betaalmethode. Tot slot kies via je Add data een databundel uit.

eSIM TruPhone dataplan kiezen

Zodra de eSIM is geactiveerd en je iPhone verbinding maakt met het extra netwerk, krijg je niet één, maar twee verbindingsicoontjes te zien. De dataverbinding komt bovenaan te staan, inclusief de naam van de provider. De P na de sterktestreepjes staat voor Primair, de S staat voor Secundair. In je iPhone kun je zelf instellen welk nummer je hoofdnummer wordt en welk nummer je voor je data wil gebruiken.

Dualsim signaalsterkte

Ondertussen gebruik je dankzij de dualsim wel je eigen nummer voor FaceTime-gesprekken, iMessage en berichten van WhatsApp, terwijl de databundel van Truphone zorgt voor je dagelijkse internetverbinding. Je mist hierdoor niets, maar je betaalt hierdoor ook niet meteen een vermogen.

Uiteraard geldt dit niet alleen voor Truphone, maar ook voor alle andere aanbieders. Bij deze aanbieders installeer je eveneens een app, maak je een account aan en kies je een bundel. Als je dit thuis al meteen regelt kun je bij aankomst op je vakantiebestemming meteen online zijn. De tarieven zijn goedkoper dan van je eigen provider.

Heb je meer vragen over wat er wel en niet werkt met je eSIM? Kijk dan even in onze eSIM FAQ, waarin we het allemaal uitleggen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone XR deals