‘Apple-simkaart laat je extra telefoonnummers kopen in buitenland’

Apple beschrijft in een patent een slimme simkaart die je extra nummers laat kopen in het buitenland, om roamingkosten te voorkomen.

SimkaartApple beschrijft in een nieuwe patentaanvraag een handige oplossing voor de hoge roamingkosten in het buitenland, door je simkaart op basis van land van provider te laten wisselen. Dit ontdekte Patently Apple. Zodra je in het buitenland bent, vraagt de iPhone of je jouw huidige nummer wil gebruiken, of dat je een telefoonnummer bij een lokale telecomprovider wil aanschaffen. Kies je voor dat laatste, dan bel, sms en internet je tegen de tarieven van het land waar je bent.

Op het moment heeft de simkaart van je iPhone al door of je in het buitenland zit. Zodra je verbindt met een buitenlandse antenne wordt er gebruikgemaakt van roaming om connectie te maken met een buitenlandse provider, waarbij je tegen vooraf bepaalde tarieven je iPhone kunt gebruiken. Hoewel sommige providers je een speciale buitenlandbundel laten aanschaffen, heb je verder echter weinig keuze.

Met de speciale Apple-simkaart zou je in het buitenland een meerkeuzescherm te zien krijgen. Je kunt ervoor kiezen je eigen nummer (en dus abonnement of tegoed) te blijven gebruiken, maar krijgt ook de keuze een buitenlands nummer aan te schaffen. Heb je al een nummer in het betreffende land, dan kun je deze vanuit het menu aan de simkaart koppelen. Wil je echt niks uitgeven in het land, dan laat het meerkeuzemenu je overschakelen naar vliegtuigmodus.

In principe laat de simkaart je doen wat sommigen al in het buitenland al doen. Je kunt immers ook je gebruikelijke simkaart uit de iPhone halen en vervangen met de kaart van bijvoorbeeld een Amerikaanse prepaid-provider. Het Apple-systeem zorgt ervoor dat je niet naar een buitenlandse winkel hoeft te gaan en dat je bij thuiskomst ook gelijk weer op je gebruikelijke telefoonnummer zit.

Apple-simkaart buitenland

Het gepatenteerde simkaartsysteem kan van pas komen, maar in Europa zitten we er inmiddels een stuk minder op te wachten. De Europese Unie heeft net besloten om roamingkosten af te schaffen, waardoor je niet langer extra betaalt voor internetgebruik in het buitenland. Wel kan de simkaart van pas komen als je naar een land buiten Europa afreist. Of Apple het gepatenteerde idee ook echt gaat introduceren is overigens nog de vraag. Vermoedelijk moet Apple flink wat gesprekken voeren met telecomproviders voordat ze deze nieuwe standaard kunnen introduceren.

Afgelopen maand werd het in Nederland door een wetswijziging mogelijk om een netwerkonafhankelijke simkaart te maken. Deze simkaart kan makkelijk van provider wisselen en lijkt daarom ideaal voor het door Apple gepatenteerde idee. Vermoedelijk moeten echter eerst een hoop andere landen overstag, voordat de benodigde simkaart geïntroduceerd kan worden. Op het moment heeft Nederland als enige voor deze simkaart gekozen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2014, 17:02
Categorie iDevices
Onderwerpen roaming, simkaart

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.