Pokémon Go is een populaire game die in de zomer van 2016 een enorme hit was. Zeker nadat Pokémon Go in Nederland beschikbaar kwam trokken meer dan 2 miljoen Nederlanders erop uit. Je ziet nog regelmatig mensen Pokémon vangen. Logisch, want het spel krijgt steeds nieuwe functies. Op iCulture zijn inmiddels tientallen Pokémon Go-tips verschenen voor beginners en gevorderden en in dit overzicht zie je ze bij elkaar.

Pokémon Go op iPhone

We hebben onze Pokémon Go-tips handig ingedeeld, zodat je meteen naar de gewenste informatie kunt springen:

#1 Pokémon Go downloaden en installeren

Pokémon Go is een mobiele game waarbij je de straat op gaat om bijzondere Pokémon te vangen. Sinds Pokémon Go in Nederland zijn meer dan 2 miljoen mensen de game gaan spelen.

Doel van het spel is om uiteindelijk alle 151 Pokémon te verzamelen, waarvan er momenteel 145 al beschikbaar zijn in het spel. De overige zes zijn legendarische of zeldzame Pokémon zullen pas later beschikbaar komen in het spel. Je kunt Pokémon Go installeren via de App Store als je minimaal een iPhone met iOS 8 hebt.

#2 Wat is Pokémon Go?

Pokémon Go is gebaseerd op de originele spellen. In het spel zie je een kaart van je omgeving. Van tijd tot tijd verschijnen er Pokémon, die je aanklikt en vervolgens probeert te vangen met een Pokéball. Zodra je hem vangt wordt hij toegevoegd aan jouw lijst met Pokémon, ook wel Pokédex genoemd. In eerste instantie zie je alleen nummers, maar door Pokémon te vangen, veranderen de nummers in plaatjes. We hebben een aparte Pokémon Go-gids voor beginners waarin we je de principes van het spel uitleggen.

#3 Aan de wandel!
Pokémon Go speel je in tegenstelling tot de eerdere spellen niet op de bank in je huiskamer. Wil je alle Pokémon verzamelen en gyms overnemen, dan moet je aan de wandel. Pokémon zitten namelijk overal verstopt en op bepaalde plekken heb je een grotere kans om specifieke Pokémon te vangen. Zo vind je water-Pokémon eerder bij het water. Ga je Pokémon zoeken, dan is het dus verstandig om op veel verschillende plekken te komen.

Wil je zoveel mogelijk Pokémon vangen, dan is het belangrijk om de bal op de juiste manier te gooien. Hiervoor zijn tactieken ontwikkeld, bijvoorbeeld door een curveball te gooien.

Wil je weten welke Pokémon in de buurt zijn? Daarvoor is er de Nearby-radar bedoeld, rechtsonder in het scherm. Je ziet welke Pokémon in de buurt zijn en door rond te lopen kun je zomaar een Pokémon in het wild tegenkomen. Bij elke Pokémon die je vangt verdien je Stardust en Candy, die je later weer nodig hebt in het spel.

Je kunt ook nieuwe Pokémon Go krijgen door eieren uit te broeden. Daarbij moet je een bepaald aantal kilometers wandelen terwijl de app geopend is. De eieren in Pokémon Go zijn er in vier varianten: 2km, 5km, 7km en 10km. De 7km eieren zijn later toegevoegd en zijn speciaal bedoeld voor de Alola-versies van Pokémon.

Wil je weten welke Pokémon uit welk ei komt, lees dan onderstaand artikel.

Om Pokémon te vangen heb je ballen nodig, die je bij een Pokéstop kunt vinden. Door aan het wieltje te draaien krijg je ballen en later in het spel ook Potions, Revive en Razz Berry’s. Pokéstops vinden doe je bijvoorbeeld met Ingress, een game die de voorloper van Pokémon Go is.

#4 Pokémon Go verder ontdekken

Als je de basisprincipes van het spel eenmaal onder de knie hebt, ga je je steeds meer dingen afvragen. Wat is een Lure bijvoorbeeld, en hoe kun je zelf zo’n Lure-module plaatsen? Een Lure is te herkennen aan de roze blaadjes die rondom een Pokéstop dwarrelen. Er komen een half uur lang veel Pokémon op af, dus het loont de moeite om even naar een Lure toe te lopen. In onderstaande tip leggen we uit hoe het werkt.

Pikachu is een van de meest geliefde Pokémon, dus geen wonder dat alle spelers er eentje willen hebben. Helaas is een Pikachu vangen niet zo heel eenvoudig, omdat je ze zelden in het wild tegenkomt. Maar het lukt wel als je op de juiste plaatsen zoekt, of als je een ei uitbroedt.

Je hebt nu behoorlijk wat Pokémon gevangen en er zullen ongetwijfeld wat zwakkere varianten tussen zitten. Die kun je naar de Professor sturen. Bij deze transfer naar de Professor krijg je één Candy.

Je hebt nu behoorlijk wat Pokémon gevangen, genoeg om aan evolueren en Power Ups te gaan denken. Bij een evolutie verandert een Pokémon in een steeds groter en sterker dier. Zo wordt een Rattata een Raticate en zal een Pidgey veranderen in een Pidgeotto. Elke evolutie kost een bepaalde hoeveelheid Candy. Kun je een bepaalde Pokémon niet verder evolueren, dan kun je de sterkste exemplaren sterker maken met Power Ups. Hiervoor heb je Stardust en Candy nodig. Onderstaande tip legt uit wat het verschil tussen Power Up en Evolve is.

Het evolueren van Pokémon kun je op elk moment doen. Maar als je slim bent bewaar je het tot een speciaal moment: wanneer je een Lucky Egg hebt geactiveerd. Met een Lucky Egg krijg je dubbel zoveel XP gedurende een halfuur, dus je wilt in dat tijdsbestek zoveel mogelijk activiteiten uitvoeren die extra XP opleveren. Evoluties zijn daarvoor ideaal: ze leveren veel XP op en je kunt ze aan de lopende band achter elkaar uitvoeren. Je verdient vooral veel XP als je dankzij een evolutie een nieuwe Pokémon krijgt, die nog niet in je Pokédex staat.

Wil je het uiterlijk van je Pokémon Go-trainer aanpassen, dan kan dat. Je kunt je trainer een ander uiterlijk of andere kleding geven, maar je kunt niet van team wisselen of de naam aanpassen. Onderstaande tip legt het uit.

#5 Pokémon Go voor gevorderden

Je bent inmiddels een gevorderde Pokémon Go-speler geworden, maar er zijn nog genoeg dingen te ontdekken in de game. Het gaat er nu vooral om zoveel mogelijk XP te verdienen, levels omhoog te gaan en je beste Pokémon sterker te maken. Je hebt waarschijnlijk nog steeds niet je Pokédex helemaal gevuld, maar je hebt wel behoefte aan wat meer geavanceerde tips. Ook die hebben we!

Om je Pokédex compleet te maken zul je zoveel mogelijk bijzonderen Pokémon moeten vinden. Sommige zoals Rattata’s en Weedles kun je overal vinden, maar er zijn ook zeldzame Pokémon, zoals Blastoise. Daarnaast zijn er nog de legendarische Pokémon zoals Moltres en Pokémon die alleen in bepaalde regio’s te vinden zijn, zoals Farfetch’d. Je leest er alles over in onderstaande tip.

Wellicht heb je al een paar keer een melding gehad dat je rugtas vol is, of dat je het maximale aantal Pokémon hebt gevangen. Je komt misschien in de verleiding om geld uit te geven aan de game. Is dat nodig? Volgens ons niet: je kunt prima spelen zonder een cent uit te geven. Hoe je het slimst Pokémon Go gratis speelt, lees je in onderstaande tip.

Wil je nog meer uit de game halen, dan zijn er allerlei websites en apps voor Pokémon Go, die je helpen bij het zoeken naar bijzondere Pokémon en in contact blijven met andere spelers.

Daarnaast hebben we nog veel mee artikelen en tips over Pokémon Go:

Pokémon Go speeltips

We hebben ook een aantal losse tips geschreven om de game nog slimmer te spelen:

Pokemon Go op iPhone

Pokémon: van spel naar tv-serie tot mobiele game

Het verhaal van Pokémon begint bij de Japanse Satoshi Tajiri. Als kind vond Tajiri het leuk om insecten te verzamelen, als volwassene dacht hij dat het misschien wel leuk zou zijn als kinderen zelf dieren konden zoeken en vangen. Dit werd de inspiratie voor zijn meest bekende werk als videogame-ontwikkelaar. Tajiri maakte namelijk het spelletje Pokémon, waarin je als Ash Ketchum op zoek gaat naar fictieve wezens, ze vangt, traint en zo de beste Pokémon-trainer ter wereld wordt.

Ash Ketchum uit PokémonHet spel op zich was revolutionair: Tajiri was namelijk de eerste die bedacht om twee Game Boys aan elkaar te linken met een kabel om mensen zo samen te laten spelen en Pokémon te laten ruilen. Hij pitchte het idee bij Nintendo, die besloot het concept verder te onderzoeken. In 1996 kwam het spel op de markt als Pokémon Red en Green.

Daarna ging het snel. Pokémon werd een tekenfilm op televisie, er werden speelfilms gemaakt, er kwamen ruilkaarten met de beesten die je kunt verzamelen en er volgden vele spellen voor de Game Boy. Inmiddels is Pokémon de meest succesvolle videogame-franchise, op Mario na.

Van handhelds naar je telefoon
Jarenlang kon je Pokémon alleen spelen op een handheld – een spelcomputer die je in je handen houdt, bijvoorbeeld een Game Boy of Nintendo DS. Pas in 2016 werd de overstap naar een mobiele game gemaakt. Nintendo hield dit lang af, maar omdat het bedrijf de laatste jaren weinig omzet maakte hadden ze weinig keuze. Nadat de ontwikkelaar een aantal andere spellen voor smartphones uitbracht, kwam ook Pokémon naar iOS en Android.

Het idee voor Pokémon Go komt uit 2013 en begon als een 1 april-grap. Hierbij werkten The Pokémon Company en Nintendo samen met Google aan de Pokémon Challenge, waarin je de beesten kon vangen op Google Maps. In 2015 werd het spel officieel aangekondigd, maar pas in juli 2016 kwam het spel op de markt.

pokemon-go-placeit-2

De keuze voor Pokémon Go bleek goed te zijn voor het noodlijdende Nintendo. In slechts twee dagen steeg de waarde van het bedrijf met 7,5 miljard dollar. In de Verenigde Staten was het spel op 8 juli, twee dagen nadat deze op de markt kwam, al op meer Android-apparaten geïnstalleerd dan Tinder. Het totaal aantal dagelijks actieve gebruikers komt zelfs in de buurt van dat van Twitter. Dat Pokémon Go een hit is, is daarmee een feit.

Wel kampt de game nog met diverse problemen. Zo lees je in de media regelmatig over ongelukken bij Pokémon Go-spelers. Ook was er een Ook zijn er regelmatig Pokémon Go-serverproblemen.

Meer Pokémon Go info

Lees onze belangrijkste artikelen en tips over Pokémon Go:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apps
Onderwerp pokemon