Pokemon Go op een iPhone

Pokémon Go voor beginners: zo ga je van start

Hoe begin je met Pokémon Go? Hoe vang je je eerste Pokémon en wat zijn gyms en Pokéstops? Hoe werkt een Lucky Egg? Wij leggen het je uit, zodat je direct aan de slag kunt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Pokémon Go beginnerstips

Gotta catch ‘em all! Pokémon Go is leuk om te spelen, maar als beginnende speler kan het lastig zijn om te snappen wat je moet doen. Daarom hebben we deze beginnersgids gemaakt, zodat je precies weet hoe je moet beginnen en waar je op moet letten. Heb je al wat ervaring, lees dan verderop onze Pokémon-tips voor gevorderden!

Spring snel naar het onderwerp waarover je meer wilt weten:

 1. Doel van het spel
 2. Je eerste Pokémon vangen
 3. Klaar om te gaan!
 4. Wat voor soorten Pokémon zijn er?
 5. Candy, Stardust en ervaringspunten
 6. Info over je Pokémon bekijken
 7. Wat zijn Pokéstops?
 8. Wat zijn Poké Eggs?
 9. Wat zijn Gyms?
 10. Wat betekenen de groene blaadjes?
 11. Het is maar een spelletje
 12. Batterij besparen met Pokémon Go
 13. Verzamel ze allemaal! #GottaCatchEmAll

#1 Doel van het spel Pokémon Go

In Pokémon Go heb je slechts één doel: verzamel alle 150 Pokémon en wordt de beste trainer ter wereld. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Om te beginnen moet je Pokémon Go installeren en een account aanmaken. Dit doe je door je aan te melden met je Google-account of met je Pokémon Trainer Club-account. Het aanmelden met een Pokémon Trainer Club-account is vaak niet mogelijk door drukte. Wil je je privacy beschermen, dan is het een goed idee om een nieuw Google-account aan te maken, zodat de ontwikkelaar geen toegang heeft tot jouw privégegevens.

Wat je verder nog moet doen is een naam kiezen en een karakter aanmaken. Dat karakter kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en je hebt een aantal keuzes in de kleding die je draagt.

Pokemon go lijst met pokemon Pokemon go registered to pokedex

#2 Je eerste Pokémon vangen

Pikachu vangen in Pokémon Go.Zodra je dit gedaan hebt, begint het spel pas echt. De professor legt je uit wat Pokémon zijn en vraagt je om ze te vangen voor hem, zodat hij verder kan met zijn onderzoek. Om te beginnen krijg je één Pokémon mee. Hiervoor krijg je de keuze uit drie Pokémon: een Bulbasaur (gras), een Charmander (vuur) en een Squirtle (water). Welke je kiest, is volledig aan jezelf.

Een kleine tip: wil je het spel liever beginnen met de bekende Pokémon Pikachu, dan kan dit met enkele stappen. Het enige wat je hoeft te doen is om weg te lopen zodra je één van de drie starter-Pokémon kunt kiezen. Als je ver genoeg bent, verschijnen ze weer opnieuw om je heen. Herhaal dit drie tot zes keer en Pikachu verschijnt vanzelf als optie om uit te kiezen.

Om een Pokémon te kiezen, tik je er op. Dit is ook hoe je later in het spel andere Pokémon vangt: door er op te tikken. Vervolgens zie je een scherm met daarop de Pokémon die je gekozen hebt en een rode bal, oftewel een Pokéball. Om de Pokémon te vangen, sleep je de bal in zijn richting. Deze vliegt vervolgens naar het beest toe en landt, met een beetje geluk, op het dier. De bal opent, de Pokémon gaat er in en je ziet de Pokéball vervolgens op de grond liggen. Het lampje knippert een aantal keer, en zodra deze wit wordt, heb je de Pokémon gevangen. Dit is het proces dat je iedere keer doorloopt als je een Pokémon wilt vangen.

Pokemon go pokemon vangen Pokemon go pokemon vangen lampje

Overigens verschilt het per Pokémon hoe ver en hard je de Pokéball moet gooien. Zo zit een Pidgey vrij dichtbij, maar vliegt een Zubat veel verder weg. Hoe hard je precies moet gooien, is een kwestie van uitproberen. Ook krijg je extra punten voor hoe je de bal gooit, bijvoorbeeld als je een curveball gooit. Daarnaast kun je bij het vangen van een Pokémon je camera aanzetten om hem in de echte wereld te laten verschijnen. Dit doe je door op het AR-schuifje te klikken die rechtsboven in je beeld zit. De camera kun je altijd weer uitzetten.

Pokemon go pokemon vangen gevangen Pokemon go pokemong gevangen

#3 Klaar om te gaan!
Om je heen zie je een digitale kaart. Dit is niet alleen een virtuele wereld; de kaart laat namelijk precies zien wat er om je heen is. Je zit dus in de echte wereld. In die wereld staat je karakter. Beweeg jij, dan beweegt je karakter ook op de kaart met je mee.

Om je heen kun je diverse dingen zien. Zo zijn er wegen, beweegt er gras (waar Pokémon verstopt zitten) en lokale plaatsen zijn omgetoverd tot PokéStops en Pokémon Gyms. Loop je rond, dan is de kans groot dat een Pokémon op de kaart verschijnt. Zodra dit gebeurt, trilt je telefoon om aan te geven dat er een Pokémon is. Tik op het beest en je kunt hem proberen te vangen.

Pokemon Go de wereld Pokemon Go menu

Ook zie je diverse iconen op je scherm staan:

 • Het hoofd van je karakter linksonder. Als je hier op tikt zie je informatie over je karakter, waaronder je ervaringspunten, je level en welke medailles je al behaald hebt. Hierover later meer.
 • Een Pokéball. Door hier op te tikken kom je in een menu terecht. In dat menu kun je naar de winkel om diverse objecten te kopen, zien welke soorten Pokémon je al verzameld hebt in de Pokédex en bekijken welke Pokémon je gevangen hebt bij het kopje ‘Pokémon’. Ook is er een rugzakje, waarin ziet welke items je hebt verzameld. Rechtsboven vind je de instellingen, waar je onder meer het geluid uit kunt zetten.
 • Rechtsonder zie je een lijstje met drie Pokémon staan. Dit zijn de Pokémon die in de buurt zitten. Door er op te tikken, krijg je een langere lijst van Pokémon en zie je hoe ver weg ze zijn. Hoe meer voetstapjes er onder een beest staan, hoe verder hij weg is. In een aparte tip lees je meer over deze tracker-functie.

Pokemon Go nearby

#4 Wat voor soorten Pokémon zijn er?

Zoals gezegd zijn er in het spel diverse soorten Pokémon. In totaal gaat het zelfs om 150, namelijk de Pokémon uit de eerste serie en eerste spellen. Iedere Pokémon is anders en er zijn diverse types. Hierbij gaat het om Fairy, Psychic, Electric, Grass, Water, Ghost, Bug, Rock, Ground, Fire, Poison, Flying en Normal. De naam van het type geeft vaak al aan wat de Pokémon over het algemeen doet. Zo is een Electric Pokémon er één die gebruik maakt van elektriciteit – Pikachu is hier het bekendste voorbeeld van.

Elk type Pokémon houdt zich het liefst op in een omgeving die natuurlijk aanvoelt. Logischerwijs vind je dan ook niet snel een water-Pokémon tussen de kantoorpanden op een industrieterrein. Wil je alle Pokémon vangen, dan moet je naar locaties waar bepaalde types veel voorkomen. Sommige Pokémon zijn dan ook moeilijker om te vinden dan andere. Overigens heeft ook de tijd van de dag invloed op het soort Pokémon dat je tegenkomt. Zo heb je ’s avonds een betere kans op het vangen van een Fairy- of Ghost-type dan overdag.

Pokemon Go Pokédex

Het verschilt per Pokémon hoe sterk deze is. Dit wordt aangegeven door middel van CP, oftewel Combat Points. Hoe hoger het getal, hoe sterker je Pokémon is. En hoe sterker de Pokémon is, hoe moeilijker het is om hem te vangen. Die moeilijkheid wordt aangegeven met een cirkel om de Pokémon heen. Groen betekent dat hij vrij gemakkelijk te vangen is, oranje is al wat lastiger en rood is erg moeilijk. In het begin zul je met name Pokémon tegenkomen met een lage CP-waarde, maar hoe hoger het level van je karakter wordt, hoe sterker de Pokémon worden. En die kracht heb je nodig bij de Gyms, waar we je later meer over vertellen. Meerdere mensen kunnen een Pokémon vangen. Loop je dus met vrienden over straat en zien jullie beiden dezelfde Pokémon, dan kunnen jullie hem allebei vangen.

#5 Help, mijn Pokémon ontsnapt!

Ben je druk bezig met een Pokémon vangen? Dan kan het voorkomen dat je de Pokéball goed gooit, maar dat de Pokémon er weer uitschiet. Dit komt met name voor bij sterkere Pokémon. Gevolg is dat je de Pokémon nog een keer moet vangen, maar je hebt ook het risico dat het beest er vandoor gaat. In het laatste geval moet je wachten tot eenzelfde soort Pokémon opnieuw op je kaart verschijnt, voor je hem nog een keer kunt vangen.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat de Pokémon in de bal zit en dat deze niet weg rent. Zo kun je een Razz Berry naar hem toegooien, die je vindt in je rugzakje linksonder. Door deze aan de Pokémon te voeren gaat hij van je houden en laat hij zich makkelijker vangen. Een andere optie is het inzetten van een Great Ball, die beter is dan een Pokéball. Great Balls zijn echter een stuk zeldzamer dan Pokéballs, dus misschien wil je dit niet al te vaak doen. Hoe je aan Razz Berry’s en Great Balls komt, leggen we je later uit.

Pokemon Go level omhoog

#6 Candy, Stardust en ervaringspunten

Door Pokémon te vangen ontvang je drie belangrijke elementen in het spel: Candy, Stardust en ervaringspunten (XP). Door XP te verzamelen wordt je karakter sterker en ga je levels omhoog. Hoeveel XP je nodig hebt om een volgend level te bereiken, vind je bij de informatie over je karakter. Iedere keer als je een level omhoog gaat, krijg je een aantal objecten die je later weer kunt gebruiken, zoals Lucky Balls en Egg Incubators. Een ander voordeel is dat je steeds sterkere Pokémon tegenkomt.

Pokemon Go evolutie Pokemon Go evolutie

Candy gebruik je om je Pokémon te evolueren. Vrijwel iedere Pokémon heeft twee of drie stadia die ze kunnen bereiken. Een Pidgey wordt bijvoorbeeld een Pidgeotto en later een Pidgeot. Ieder volgend stadium is sterker en je krijgt een hoop XP-punten erbij als je Pokémon laat evolueren. Iedere Pokémon heeft een specifieke soort Candy nodig om te evolueren, waardoor je meerdere Pokémon van dezelfde soort moet verzamelen om dit te bereiken. Een Pidgey heeft bijvoorbeeld Pidgey Candy nodig, een Zubat Zubat Candy. Per gevangen Pokémon krijg je drie Candy.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Stardust is het laatste object dat je krijgt als je een Pokémon vangt. Dit heb je nodig om de kracht van je Pokémon te verbeteren voor een Power Up<. id="info">#7 Info over je Pokémon bekijken

Iedere Pokémon heeft een aantal gegevens. Die gegevens kun je zien door op de Pokéball te tikken onderin je kaart en vervolgens naar Pokémon te gaan. Hier zie je een lijst van alle Pokémon die je gevangen hebt, ook als je meerdere van dezelfde soort hebt. Tik op een Pokémon om de gegevens te bekijken.

Pokemon Go gegevens PokemonPokemon Go gegevens Pokemon

In het scherm dat nu verschijnt zie je meerdere details over de Pokémon in kwestie.

 • Helemaal bovenaan zie je het CP-level, waar we je eerder over vertelden. Dit cijfer vertelt je hoe sterk je Pokémon is. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker de Pokémon.
 • Naast het CP-level zie je een sterretje in de rechter bovenhoek. Hiermee kun je aangeven of dit een favoriet van je is, waar je later op kunt sorteren.
 • Onder het CP-level zie je een animatie van je Pokémon. Daaronder staat de naam van het beest, die je kunt aanpassen door op het potlood te klikken. Ook zie je een groene balk met daaronder HP en twee getallen. HP staat voor Health Points, en geeft aan hoeveel levens je Pokémon nog heeft. Het laatste getal is het maximale aantal punten, het eerste getal is het huidige aantal punten. Als je nog niet bij een gym geweest bent, zal de HP helemaal vol zijn.
 • Onder de HP-status zie je wat basisinformatie over de Pokémon. Hier wordt aangegeven welk type het is, hoeveel hij weegt en hoe lang hij is.
 • Daaronder zie je hoeveel Stardust je hebt en hoeveel Candy je hebt voor deze specifieke Pokémon.
 • Vervolgens zie je twee knopjes: Power Up en Evolve. Met Power Up maak je je Pokémon sterker, maar dit kost je wel Stardust en Candy. Heb je genoeg Candy voor Evolve? Dan kun je je Pokémon laten evolueren. Met beide opties gaan de CP- en HP-levels van je Pokémon omhoog, maar met evolve gaat dat veel sneller.
 • Verder naar beneden zie je twee aanvallen die je Pokémon kan doen. Deze informatie is handig als je bij een Gym gaat vechten.
 • Als laatste zie je de datum waarop je de Pokémon gevangen hebt, een kaartje met de locatie waar je hem gevangen hebt en een knop waar Transfer op staat. Door op die knop te tikken, kun je de Pokémon naar de professor sturen. Doe je dit, dan ben je de Pokémon kwijt, maar krijg je wel Candy van die specifieke Pokémon terug. Op die manier kun je dus sneller Candy verzamelen als je een Pokémon wilt laten evolueren of sterker wilt maken.

In de lijst met Pokémon lijkt het in eerste instantie misschien of je Pokémon wat door elkaar heen staan. Dit komt door de manier waarop ze zijn gesorteerd en dit kun je zelf aanpassen. Standaard staan ze gesorteerd op het moment waarop je de Pokémon ving. Door rechtsonder op het knopje met het klokje te klikken, kun je dit echter aanpassen. Je kunt je Pokémon ook sorteren op favorieten, nummers, HP-levels, namen en CP-levels.

#8 Wat zijn PokéStops?

Op de kaart zie je niet alleen Pokémon verschijnen, er staan ook een aantal icoontjes op. Een blauw staafje is een PokéStop, waar je diverse spullen kunt halen. Loop naar een PokéStop toe en je ziet dat de bovenkant verandert in een Pokéball. Dit betekent dat je dichtbij genoeg bent om er gebruik van te maken. Tik op de PokéStop en er verschijnt een blauwe cirkel. Door over de cirkel heen te vegen gaat hij draaien en komen er spullen uit. Hij wordt vervolgens paars, wat betekent dat je hem niet nog een keer kunt gebruiken. Zodra hij weer blauw wordt, kun je nog een keer draaien.

Pokemon Go Pokéstop Pokemon Go Pokéstop

Uit een PokéStop kun je verschillende spullen halen. Meest voorkomend is de Pokéball, die je gebruikt om Pokémon te verzamelen. Maar je kunt ook Potions, Super Potions, Revives, Great Balls, Poké Eggs, Incense en Razz Berry’s krijgen. De Potions en Super Potions gebruik je om de HP-levels van je Pokémon te herstellen, Revive om ze wakker te maken als ze zijn flauwgevallen. Incense kun je gebruiken om Pokémon aan te trekken, waardoor je ze vaker tegen komt. Incense werkt echter maar een half uur, dus zorg dat je er genoeg tijd voor hebt.

Pokemon Go Eieren

#9 Wat zijn Poké Eggs?

Alle Pokémon uit de eieren in Pokémon Go.Poké Eggs zijn eieren waar Pokémon uitkomen. De Poké Eggs die je verzamelt, vind je terug bij je Pokémon. Door in die lijst naar rechts te swipen, kom je bij de eieren uit. Tik op een ei en je ziet een knop met ‘Start Incubation’. Tik hier op en kies een Incubator om het ei in te stoppen. Nu ga je het ei uitbroeden, wat je doet door te lopen. Er zijn drie verschillende soorten eieren: die waar je twee kilometer voor moet lopen, een soort waar je vijf kilometer voor moet lopen en een soort waar je tien kilometer voor loopt. Hoe verder je moet lopen, hoe zeldzamer de Pokémon is die er uit komt.

#10 Spullen gebruiken
Bij PokéStops kun je dus diverse spullen verzamelen, maar je kunt ze ook kopen in de shop. Hier moet je echter met echt geld voor betalen. Maar hoe gebruik je ze nu eigenlijk?

Pokéballs en Great Balls spreken voor zich: die gebruik je alleen als je een Pokémon wilt vangen. Incense, Revives en Potions kun je gebruiken door er op te tikken. Lucky Eggs gebruik je ook op die manier, waardoor je een half uur lang extra XP krijgt.

Als laatste heb je ook nog Lures, die Pokémon naar een PokéStop lokken. Deze krijg je alleen door een level omhoog te gaan of een Gym-gevecht te winnen. Om een Lure te gebruiken ga je naar een PokéStop, tik je erop en vervolgens op het witte veld boven de ronde schijf. Als je een Lure mag plaatsen, kun je deze selecteren. Een Lure werkt net als Incense en Lucky Eggs een half uur. Het verschil is alle mensen in de buurt meeprofiteren van de Lure, terwijl Incense en Lucky Eggs strikt persoonlijk zijn.

#11 Wat zijn Gyms?

Als laatste vind je op de kaart regelmatig grote torens met een bepaalde kleur en een Pokémon er op. Dit zijn Gyms en als je minimaal level 5 bent kun je daarin vechten. Dit doe je door er op te tikken. Bij de eerste keer als je level 5 bent word je gevraagd bij welk team je wilt horen. Er zijn drie teams, met ieder hun eigen kleur: Instinct (geel), Mystic (blauw) en Valor (rood). De kleuren zijn afgeleid van de originele Pokémon-spellen, namelijk Pokémon Red, Blue en Yellow. Zodra je een team hebt gekozen kun je dit niet meer aanpassen. Maar welke kleur je bent, heeft verder geen invloed op welke Pokémon je tegenkomt.

Nadat je een team hebt gekozen, hoor je bij een groep Pokémon-trainers die overal ter wereld verspreid zijn. Elk team werkt samen om het meest succesvol te worden. En succesvol worden, dat doe je bij een Gym. Om te beginnen loop je naar een Gym toe en tik je er op. Door op het icoontje van een bokshandschoen rechtsonder te tikken, kun je een gevecht beginnen. Nu krijg je de mogelijkheid om zes Pokémon te kiezen waarmee je wilt vechten en ga je van start.

Pokemon Go Gym op kaart Pokemon Go Gym

Door op het scherm te tikken voer je een gewone aanval uit op de Pokémon van je tegenstander. Houd je het scherm echter langer ingedrukt, dan doet je Pokémon een speciale aanval. Bovenin zie je hoeveel HP je tegenstander nog heeft en hoeveel jij nog hebt. Is de HP-balk rood en zo goed als leeg? Dan verliest je Pokémon het bewustzijn en kan hij niet meer verder vechten. Zijn al je Pokémon verslagen? Dan verlies je. Zijn de Pokémon van de Gym verslagen? Dan win je en neem je de Gym over voor jouw kleur. Nu kun je een Pokémon achterlaten om de Gym te beschermen. Dit betekent niet dat je hem kwijt bent; zodra een ander team de Gym overneemt, komt je Pokémon gewoon weer terug.

Pokemon Go Gym gevecht gewonnen Pokemon Go Gym overgenomen

Zolang je een Gym in bezit hebt, krijg je Stardust en PokéCoins, waar je vervolgens weer items mee kunt kopen. Kom je een Gym tegen van je eigen kleur, dan kun je deze echter niet overnemen. Wel kun je er vechten, om zo je Pokémon te trainen. Ook kun je hier je Pokémon achterlaten, door linksonder op het icoontje te tikken. Is je Pokémon flauwgevallen? Dan kun je er niet meer mee vechten, totdat je zijn HP weer herstelt met een Revive of Potion.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#11 Wat zijn de groene blaadjes in Pokémon Go?

In Pokémon Go zie je soms groene blaadjes op de kaart, maar waar zijn die nu eigenlijk voor? De groene blaadjes hebben eigenlijk een vrij simpele functie. Ze duiden de plekken aan waar Pokémon over het algemeen verschijnen. Dit betekent niet dat er gegarandeerd een Pokémon in de buurt is, maar het is wel de moeite waard om er even heen te lopen als je het ziet.

Pokémon Go groene blaadjes

Wat wel handig is, is dat je de groene blaadjes kunt combineren met de Nearby-radar in het spel. Volg je een Pokémon en denk je in de buurt te zijn, dan is de kans groot dat hij bij de groene blaadjes in de buurt zit. Loop dan dus die kant op.

#12 Het is maar een spelletje
Het kan zomaar gebeuren dat je gegrepen wordt door het Pokémon-virus. Maar hou je wel aan een aantal regels:

 • Ga niet op spoorrails, tramrails, rijbanen en andere drukke punten staan, waar je jezelf en anderen in gevaar brengt. Hou je hoofd erbij.
 • Loop niet zomaar woonhuizen, tuinen, café’s en winkels binnen omdat er een PokéStop of Gym te vinden is.
 • Wees respectvol en speel geen Pokémon Go op plaatsen waar dat not done is zoals kerken, begraafplaatsen, herdenkingsplaatsen en musea.
 • Loop niet ’s avonds laat in donkere steegjes en buurten waar het niet veilig is, waardoor je het risico loopt dat je wordt beroofd van je iPhone en andere spullen.
 • Als anderen Pokémon Go spelen, betekent het niet dat het meteen ook je hartsvrienden zijn en al hun ervaringen willen uitwisselen. Sommige mensen spelen liever alleen.

#13 Batterijduur besparen met Pokémon Go

Pokemon instellingenDe game vraagt vrij veel van je batterij. Je kunt daarom vier dingen doen:

Zo schakel je de speciale Battery Saver-stand van Pokémon Go in:

 1. Tik op de Pokéball en vervolgens op het tandwiel.
 2. Je bent nu in de instellingen.
 3. Schakel Battery Saver in.

Dankzij de Battery Saver-stand blijft Pokémon Go actief, terwijl de helderheid van je scherm op z’n laagst gezet wordt en in beeld alleen het Pokémon Go-logo weergegeven wordt. Dit doe je door je iPhone naar beneden te houden.

Bekijk ook

Energiebesparingsmodus gebruiken: zo werkt het op de iPhone en iPad

De batterij van je iPhone en iPad kan dankzij de energiebesparende modus in iOS en iPadOS een stuk langer meegaan. In deze tip leggen we je uit hoe je de Energiebesparingsmodus benut en hoe je ziet welke apps energie slurpen.

#14 Verzamel ze allemaal!
Dit is alles wat je nodig hebt om een begin te maken met Pokémon Go. Verslaat jouw team alle andere teams? Kun jij alle 150 Pokémon verzamelen? Ga op pad en zoek het uit! Later zullen we nog met uitgebreide tips komen om nog meer uit Pokémon Go te halen en de ultieme Pokémon-meester te worden.

Lees ook onze Review Pokémon Go!

Bekijk ook

Review: Pokémon Go, een prachtig spel met nog veel verbeterpunten

Pokémon Go is nu een week uit en dat is lang genoeg om erg verslavend te zijn, blijkt uit mijn ervaringen. Toch zijn er nog wel een aantal verbeterpunten voor het spel.

Bovendien hielden we een Pokémon Go-sessie via Facebook Live waar kijkers hun vragen konden stellen. Terugkijken? Dat kan via onze Facebook-pagina, maar ook via onderstaande video.

Click here to display content from Facebook.
Learn more in Facebook’s privacy policy.


Pokémon Go voor gevorderden

Ben je al een tijdje bezig met het spelen van Pokémon Go en heb je de eerste basiskennis onder de knie? Hieronder lees je alles over de vervolgstappen en wat je allemaal nog meer kan doen, zodat je de beste Pokémon-trainer ooit kan worden. Hoe kun je je het beste voorbereiden op een Gym? En hoe haal je alles uit de PokéStops? Welke Pokémon vind je waar en hoe kun je ze sterker maken en zelfs laten evolueren? In onderstaande met tips voor Pokémon Go voor gevorderden kom je het allemaal te weten!

 1. Blijf Pokémon vangen
 2. Specifieke Pokémon vinden
 3. Makkelijker vangen met Razz Berry, Lure Module en Incense
 4. Pokémon trainen om sterker te worden
 5. Pokémon evolueren
 6. Vechten in een Gym
 7. Pokémon herstellen
 8. De drie evoluties van Eevee
 9. Nog wat slimme tips

pokemon-go-placeit-parasect

#1 Blijf Pokémon vangen

Als je al lekker bezig bent met het vangen van Pokémon, valt het je misschien op dat er veel van dezelfde soorten in het spel voorkomen. Alweer een Pidgey of een Rattata? Als je deze liever aan je neus voorbij laat gaan, is het advies om deze toch gewoon telkens weer te blijven vangen. De tip is dan ook om elke Pokémon die je tegenkomt te vangen, ook al heb je er al meerdere van gepakt. Elke Pokémon die je vangt levert namelijk Stardust en Candy op. Stardust en Candy heb je nodig om Pokémon sterker te maken, terwijl Candy ook gebruikt kan worden om je Pokémon te laten evolueren. Dat wil zeggen dat deze in een volgend stadium terechtkomt. Zo wordt een simpele en zwakke Pidgey eerst een Pidgeotto, terwijl deze later uit kan groeien tot een krachtige Pidgeot. De Stardust en Candy heb je hier voor nodig, dus als je graag een sterke Pidgeot wil hebben, is het advies om zoveel mogelijk Pidgey te vangen. Bovendien stijgt het trainerniveau bij elke Pokémon die je vangt.

Een Paras vangen in Pokémon Go. Paras in Pokémon Go.

Wat betekent Transfer en wat heb ik eraan?

Voor elke vangst ontvang je Stardust en Candy, maar er is nog een manier om extra snoepjes te verzamelen. Als jouw Pokémon-voorraad vol zit met tientallen Pidgey’s, dan kun je deze stuk voor stuk transporteren naar de professor uit het spel. Hij bewaart de Pokémon voor je en in ruil daarvoor ontvang je weer extra Candy. Hou er wel rekening mee dat je de Pokémon niet meer kunt terughalen, dus doe dit alleen met de Pokémon waarvan je meerdere exemplaren hebt.

#2 Specifieke Pokémon vinden

Ben je op zoek naar die ene favoriete Pokémon? Bedenk dan waar je deze mogelijk zou kunnen vinden. Zoek je bijvoorbeeld een Krabby, dan heb je de meeste kans bij het strand. Of ben je een liefhebber van insect-Pokémon zoals een Caterpie, dan kom je die veel in bosrijke gebieden tegen. In de stad vind je veel Rattata’s, waardoor je op den duur wel veel dezelfde tegenkomt. Het is dus belangrijk om daadwerkelijk andere gebieden te bezoeken als je nieuwe Pokémon wil ontdekken. Speel je vaak Pokémon Go als je onderweg bent naar werk of school? Neem dan eens een andere route, want de kans is dan groter dat je nieuwe Pokémon tegenkomt. Naast de locatie is ook het tijdstip van belang. Sommige Pokémon kom je vaker tegen aan het einde van de dag. Rond een uur of 19:00 schakelt de app over naar de avondmodus (te herkennen aan de donkere lucht), waardoor je weer andere Pokémon tegen kunt komen dan overdag.

Daarnaast zijn er apps en websites die je helpen om bijzondere Pokémon te vinden.

Zo zoek je Pokémon in de buurt

Rechtsonder in beeld wordt bovendien aangegeven welke Pokémon er in de buurt gesignaleerd zijn. Wees verstandig en maak goed gebruik van deze functie. Standaard worden er drie Pokémon rechtsonder weergegeven, maar als je erop tikt komen er meer Pokémon tevoorschijn die mogelijk in de buurt zijn. De voetafdrukken onder elke Pokémon laten zien hoe ver ze van je verwijderd zijn. Drie stappen is het verst, terwijl geen enkele voetstap betekent dat de Pokémon dichtbij is. Je kunt hier bovendien op een Pokémon tikken, zodat deze wordt uitgelicht op de startpagina. Zo zie je altijd of de Pokémon waar je naar op zoek bent nog in de buurt is.

Pokémon dichtbij in Pokémon Go. Pokémon Go met Pokémon dichtbij.

Hoe kan ik de Pokéball het beste gooien?

En als je dan eindelijk je favoriete Pokémon gevonden hebt, begint het vangen. Tijdens het vangen wordt met een gekleurd rondje aangegeven hoe lastig het wordt: groen is vrij eenvoudig, terwijl rood aangeeft dat het nog wel eens een lastige klus kan gaan worden. De tactiek hierachter is dat je de bal moet gooien zodra de gekleurde ring op zijn kleinst is. Het is bovendien van belang waar de Pokéball precies terecht komt. Als je deze op het hoofd van de Pokémon gooit, is de kans het grootst dat je hem daadwerkelijk vangt. We hebben een aparte tip over de beste tactiek om een Pokémon te vangen.

#3 Makkelijker vangen met Razz Berry, Lure Module en Incense

Tijdens het opsporen van Pokémon kun je vanaf bepaalde trainerlevels gebruikmaken van enkele voorwerpen die het vangen van Pokémon een stuk eenvoudiger maken. Twee voorwerpen die op elkaar lijken en dezelfde functies hebben, zijn de Incense en Lure Module. Er is echter wel een belangrijk verschil: een Lure Module gebruik je bij een PokéStop, terwijl je een Incense vooral voor jezelf gebruikt. Beide voorwerpen vind je vanzelf bij het onderdeel Items in het hoofdmenu.

Items in Pokémon Go.  PokéStop met Lure Module in Pokémon Go.

Wat is het verschil tussen Incense en een Lure Module?

De Incense zorgt ervoor dat Pokémon gedurende dertig minuten op jou af komen. De Incense heeft een bepaalde aantrekkingskracht op de Pokémon, zodat je er een stuk meer tegenkomt dan normaal. Het effect van Incense beweegt zich mee met jouw locatie en duurt zoals gezegd een half uur totdat het effect stopt. Een Lure Module is ook een voorwerp dat Pokémon aantrekt, maar dan alleen naar een vaste PokéStop. Zodra je zo’n Lure Module hebt, kun je deze plaatsen bij een PokéStop. Tik op zo’n locatie totdat je in de buurt bent en kies vervolgens voor de witte balk boven het rondje waar de foto van de locatie in staat. Hier kun je zo’n Lure Module plaatsen die ook voor dertig minuten actief blijft. Andere spelers zien dit ook, waardoor dit ook voor hen direct effect heeft. Het nadeel is wel dat de Lure Module alleen op een vaste locatie werkt en daardoor vaak dezelfde Pokémon aantrekt.

En wat is dan een Razz Berry?

De Razz Berry komt ook later in het spel aan bod en is vooral handig bij sterkere Pokémon die lastiger te vangen zijn. Als je bijvoorbeeld een Pokémon met een rood gekleurde cirkel tegenkomt, kun je dit besje aan de Pokémon voeren waardoor hij bij je volgende worp makkelijker te vangen moet zijn. Ben je in het bezit van zo’n Razz Berry en sta je oog in oog met een zeer gewilde Pokémon, sla dan je slag met zo’n handig besje.

#4 Pokémon trainen om sterker te worden

Als je het vanaf level vijf op wil nemen in een Gym, is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereid. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat je genoeg sterke Pokémon op zak hebt. Elke Pokémon heeft een CP-waarde (Combat Power). Dit geeft aan hoe krachtig de aanvallen zijn, terwijl ook de HP (Hit Points) toeneemt naarmate de CP hoger is. HP is de levensbalk van een Pokémon. Als deze het nul-niveau bereikt, is je Pokémon buiten westen en kun je niet meer met hem vechten totdat je deze weer hersteld hebt. Maar hoe kun je de CP-waarde van een Pokémon verhogen? Hier komen de Stardust en Candy aan te pas.

Pokémon trainen in Pokémon Go. CP verhogen van een Pokémon in Pokémon Go.

Hoe kan ik een Pokémon het beste trainen?

Elke type Pokémon heeft zijn eigen Candy. Een Pidgey levert Pidgey Candy op, terwijl een Bulbasaur leeft op Bulbasaur Candy. Deze snoepjes kun je echter ook geven aan de Pokémon binnen dezelfde keten. Uit het eerdere voorbeeld: een Pidgeotto en Pidgey maak je ook sterker met Pidgey Candy. Er is dus geen aparte Pidgeotto Candy. Om de CP van een Pokémon te verhogen, tik je in het spel op de Pokéball onderin, gevolgd door Pokémon. Hier zie je het volledige overzicht van elke gevangen Pokémon. Als je een Pidgey wil gaan trainen maar er meerdere hebt, is het het verstandigst om degene met het hoogste level flink te gaan trainen. Kies deze Pokémon en tik op Power Up. Hier staat aangegeven hoeveel Stardust en Candy er verbruikt wordt.

Wat betekenen de getallen achter de aanvallen?

Bovendien heeft elke Pokémon standaard twee aanvallen. Niet elke Pidgey kent echter dezelfde aanvallen. Achter elke aanval staat een getal dat aangeeft hoe sterk deze is. Het is dus niet alleen de CP-waarde die van belang is, maar ook de kracht van de aanvallen. Kies dus verstandig en train de Pokémon met een goede CP-waarde en de juiste combinatie aan aanvallen.

#5 Pokémon evolueren

Los van het individueel trainen van de Pokémon, kun je ze ook in één klap een stuk sterker maken door ze te laten evolueren. Veel Pokémon kunnen één of twee keer evolueren, hoewel er ook enkele Pokémon zijn die altijd hun huidige vorm behouden. Voor het evolueren heb je eigenlijk maar één ding nodig: zo veel mogelijk Candy. Sommige Pokémon hebben maar twaalf snoepjes nodig om het volgende stadium te bereiken, maar veel Pokémon vereisen maar liefst vijftig snoepjes. Als je een Magikarp wil laten evolueren tot een Gyarados, dan heb je zelfs 400 snoepjes nodig. In een aparte tip leggen we uit wat het verschil tussen Evolve en Power Up is.

Pokémon evolueren in Pokémon Go. Evolutie van een Pokémon in Pokémon Go.

Zoals eerder gezegd verzamel je de snoepjes door veel van dezelfde Pokémon te vangen en ze dan te verplaatsen naar de professor. Dit evolueren doe je vervolgens via de Pokéball onderin beeld en dan te kiezen voor Pokémon. Tik de gewenste Pokémon aan en kies voor Evolve. Met een mooie animatie bereikt de Pokémon zijn volgende stadium, waarna hij een stuk sterker geworden is. Het slimst is te wachten met evolueren totdat je een Lucky Egg hebt, want dan stijg je meteen een paar trainerslevels.

#6 Vechten in een Gym

Leuk en aardig, dat vangen van Pokémon, maar het leukst is natuurlijk dat je er ook mee kunt vechten. Dit gebeurt in de Gyms. Vanaf het vijfde trainerslevel kun je deze Gyms bezoeken. Dit zijn meestal historische gebouwen en andere grote locaties, zoals het Monument op de Dam in Amsterdam of het Centraal Station. Zodra je level 5 bereikt hebt, kun je kiezen voor een team. De Gyms zijn dan ook al van veraf te herkennen aan de kleur: rood, blauw of geel. Je kunt zowel vechten in Gyms die behoren tot jouw team als bij een Gym van een ander team.

Wat kan ik doen in een Gym?

Spelen tegen een Gym van jouw eigen team heeft meerdere voordelen. Je traint er niet alleen je eigen Pokémon mee waardoor ze sterker worden, maar je maakt ook de Gym zelf sterker. Elke Gym kan groeien in levels. Hoe hoger het level van een Gym, hoe meer Pokémon uit het overeenkomstige team er geplaatst kunnen worden. In het begin kun je maar één of twee Pokémon in een Gym plaatsen, maar als de locatie in niveau stijgt, kunnen spelers uit hetzelfde team meer Pokémon plaatsen. Hoe meer Pokémon er bij een Gym geplaatst zijn, hoe lastiger het wordt om deze over te nemen. Een Gym behoort namelijk tot een bepaald team totdat alle Pokémon uit die Gym verslagen zijn. Daarna kun je als rivaliserende team de Gym overnemen en jouw Pokémon daar plaatsen.

Wat is de beste tactiek voor een Gym-gevecht?

Het vechten zelf is vrij beperkt, maar er zit toch wat tactiek achter. Voordat het gevecht begint kun je tot zes Pokémon kiezen om met je mee te nemen en mee te vechten. Je ziet van tevoren tegen welke Pokémon je het op moet nemen, waardoor het belangrijk is om goede beslissingen te maken welke zes je gaat gebruiken. Hier gelden de beginselen van Pokémon: het type van de Pokémon bepaalt mede hoe krachtig een aanval is. Een water-Pokémon is bijvoorbeeld sterk tegen een vuur-Pokémon, terwijl het elektrische soort sterk is tegen een vlieg-Pokémon. Ook de CP-waarde is bij deze gevechten van belang.

Pokemon Go Psyduck Pokémon Go Gym battle

Je kunt tijdens een gevecht uit twee aanvallen kiezen. De ene aanval kun je onbeperkt gebruiken en voer je uit door op het scherm te tikken. De andere aanval doe je door je vinger op het scherm ingedrukt te houden. Deze aanval moet echter wel opgeladen worden, te herkennen aan het blauwe balkje. Elke sterke aanval heeft zijn eigen blauwe balk die automatisch volloopt naarmate het gevecht vordert. Wees dus slim en hou deze balk in de gaten en voer de genadeklap uit zodra je de kans hebt.

Ondertussen is het ook belangrijk om de aanvallen te blijven ontwijken. Dit doe je door naar links en rechts te vegen, vlak voordat de aanval van de tegenstander uitgevoerd wordt. Timing is hierbij belangrijk en een succesvolle ontwijkingsmanoeuvre is te herkennen aan het woord Dodged. Zodra je een aanval ontweken hebt, is het verstandig om meteen zelf ten aanval te gaan. Op deze manier heb je de hoogste kans van slagen bij een Pokémon-gevecht in Pokémon Go.

#7 Pokémon herstellen

Meer items in Pokémon Go.Als je je gewaagd hebt aan een lastige Gym, dan hebben je Pokémon waarschijnlijk schade opgelopen of zijn ze flauwgevallen. Hier komen twee soorten voorwerpen van pas: de Potions en Revives. Een Potion herstelt de HP-balk van je Pokémon met 20 punten, maar er zijn ook krachtigere varianten zoals de Super Potion die 50 punten herstellen. Is je Pokémon helemaal ten onder gegaan tijdens een wild gevecht, dan kun je de Revive gebruiken om hem weer tot leven te wekken en de HP-balk enigszins te herstellen. Vergeet deze stappen niet voordat je je opnieuw gaat wagen aan een nieuw Gym-gevecht, want anders maak je geen schijn van kans.

#8 De drie evoluties van Eevee

De Pokémon Eevee heeft wat bijzonders: Eevee is namelijk de enige Pokémon die kan evolueren in drie verschillende Pokémon. Zodra je een Eevee laat evolueren, wordt er willekeurig uit één van de drie versies gekozen. Je kunt echter wel zelf bepalen of Eevee evolueert in een Flareon, Vaporeon of Jolteon. Gebaseerd op de oudere Pokémon-aflevering De Strijdende Eevee Broers, geef je Eevee één van de volgende nicknames: Pyro voor Flareon, Rainer voor Vaporeon en Sparky voor Jolteon. Als je je Eevee één van deze namen geeft voordat je hem laat evolueren, verandert hij of zij in de bijbehorende Pokémon. Je kunt daarna de naam van de geëvolueerde Pokémon weer terug veranderen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#9 Nog wat slimme tips

PokéStops met Lure Module in Pokémon Go.Tot slot zijn er nog enkele kleine tips die handig van pas kunnen komen. Een PokéStop wordt bijvoorbeeld inactief zodra je er alle voorwerpen uitgehaald hebt. Na enige tijd is zo’n locatie echter weer bruikbaar, waardoor je opnieuw Pokéballs en andere voorwerpen kunt verzamelen. Keer dus regelmatig terug naar eerder bezochte locaties, helemaal als deze in de buurt zijn.

Vergeet bovendien je eieren niet. In PokéStops kun je eieren verzamelen die je moet uitbroeden via een Incubator. Standaard heb je een Incubator die je onbeperkt kunt gebruiken, maar je krijgt ook Incubators die bijvoorbeeld maar drie keer werken. Wil je snel eieren uitbroeden, plaats dan meerdere soorten eieren die een andere afstand vereisen in meerdere Incubators.

En over eieren gesproken: vanaf level 9 ontvang je ook Lucky Eggs. Deze zorgen ervoor dat je dertig minuten lang dubbele ervaringspunten (XP) voor je trainer kunt verzamelen. Als je zo’n Lucky Egg combineert met een Lure Module, Incense of het vechten in een Gym, stijgt je als trainer veel sneller in niveau. Hoe hoger het niveau van jou als trainer, hoe meer unieke Pokémon je weer tegenkomt. Bovendien is het verstandig om tijdens het gebruik van een Lucky Egg veel Pokémon te vangen en te laten evolueren, waardoor je nog meer ervaringspunten voor jou als trainer krijgt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2024
Onderwerpen
,
Categorie
Apps