Dit zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste VPN-apps voor iPhone en iPad? Waar moet je op letten, welke zijn gratis en welke zijn extra veilig? We hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet.

Beste VPN-apps voor iPhone en iPad

Veiliger internetten op je iPhone of iPad? Er valt veel voor te zeggen, zeker op openbare Wi-Fi-netwerken die je vindt in hotels, restaurants en de trein. Om je data te beschermen tegen hackers of kwaadwillenden kun je gebruik maken van VPN op de iPhone. De diensten in dit overzict versleutelen je verbinding, zorgen dat je anoniem bent en laten veel minder sporen achter.


De VPN-apps in dit overzicht hebben nóg een leuke bijkomstigheid: je kunt doen alsof je in een ander land zit. Zo kun je over de grens naar Nederlandse televisieprogramma’s van thuis kijken of vanuit Nederland het aanbod van Amerikaanse streamingdiensten bekijken (let op: Netflix blokkeert dit meestal). Daarvoor is wel vereist dat je veel keuze hebt uit liefst veel landen, zodat je kunt doen alsof je in Nederland, België of de VS zit. Welke VPN-apps doen dit? Wat zijn de goedkoopste? Bij welke apps heb je een gratis proefperiode? Welke zijn echt veilig?

Apple heeft een eigen oplossing ontwikkeld, namelijk Apple Private Relay. Dit is niet helemaal hetzelfde als een VPN, maar er zijn wel wat overeenkomsten. Ook hiervan is het doel om je anoniem te laten internetten, maar je kunt met Apple’s oplossing niet doen alsof je in een ander land bent. Daarnaast is er ook nog Google One VPN, voor als je liever je dataverkeer via Google laat lopen.

Bekijk ook

Dit zijn de verschillen tussen Apple Private Relay en een VPN

Apple biedt met Private Relay een soort VPN-functie aan. Het lijkt erg op een VPN, maar er zijn we duidelijke verschillen. Heb je nog een VPN nodig en is Apple's oplossing beter?


NordVPN

NordVPN is gevestigd in Panama en houdt geen logbestanden bij. Bovendien zijn er over de hele wereld veel servers beschikbaar. Je kunt bij deze dienst een dedicated IP-adres krijgen, om zodoende regioblokkades van Netflix te omzeilen. Je betaalt 60 euro per jaar.


ProtonVPN

ProtonVPN is weliswaar een nieuwe aanbieder, maar met ProtonMail timmeren ze al sinds 2014 aan de weg. Ze zijn daarmee naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste aanbieder van versleutelde e-mail. Met ProtonVPN willen ze ervoor zorgen dat al je internetverkeer goed versleuteld is. Een iOS-app komt zeer binnenkort beschikbaar. De dienst is gratis te gebruiken maar heeft wel beperkingen: zo kun je maar één apparaat gebruiken en met slechts 3 servers verbinding maken. Wil je een snellere verbinding met meer servers en meer apparaten, dan moet je een betaald maandplan afsluiten.

ProtonVPN is te downloaden via de website.


OpenVPN

OpenVPN Connect werkt anders dan de andere VPN-apps. De app biedt uit zichzelf geen beveiligde verbinding aan, maar faciliteert de verbinding van VPN-providers zoals Private Internet Access of AirVPN. Je kunt ook een zelfgemaakte VPN-tunnel naar een eigen server aanmaken. Je importeert de juiste instellingen via e-mail, iTunes bestandsdeling of via OpenVPN zelf. Hoe goed de connectie is, hangt af van de service die je gebruikt. Houd er rekening mee dat de dienst OpenVPN moet ondersteunen als je van deze app gebruik wilt maken.


Cloak VPN

Cloak legt automatisch een VPN-verbinding aan als je gebruik maakt van een ‘vreemd’ Wi-Fi-netwerk. Wil je een netwerk wel vertrouwen, dan stel je dat kinderlijk eenvoudig via de app in. In Cloak wissel je ook gemakkelijk tussen landservers, waaronder een Nederlandse server. Bovendien kan je steeds wisselen tussen twee VPN-verbindingen: de snelste die op dat moment voorhanden is, of die van een bepaald land zoals Nederland. Cloak functioneert uitstekend, maar het wel een vrij dure dienst. Je kunt het gebruiken op zoveel apparaten als je wilt. Je kunt 14 dagen gratis proberen en betaalt daarna $100 per jaar.


Beste VPN diensten voor iPhone en iPad

TunnelBear

TunnelBear is een prettige allround app, waarbij je elke maand een bepaalde hoeveelheid data krijgt. Standaard is het 500MB, maar je kun ook 1500MB data gratis krijgen als je via Twitter je vrienden bestookt met reclame voor de app. Je installeert in één keer alle profielen voor alle landservers en kunt daarna snel schakelen in de iPhone-instellingen. Handig als je vaak wilt wisselen. De in Canada gevestigde dienst (vandaar die beer?) is bovendien gunstig geprijsd bij onbeperkt gebruik op vijf apparaten ($60 per jaar). We gebruiken deze app ook als voorbeeld in ons artikel over VPN instellen op de iPhone.


Goose VPN

Goose VPN is een Nederlandse aanbieder, die net als de andere VPN-apps een beveiligde tunnel opzet waarmee je volledig beschermd bent. De dienst versleutelt je communicatie en verandert jouw locatie en IP-adres. Je kunt het een maand gratis proberen en betaalt daarna 60 euro per jaar. Op een kaart kun je zien met welk land en welke stad je verbonden bent. Met de dienst VPN OnDemand kun je zelf bepalen of je altijd of niet altijd verbonden wilt zijn via Goose. Dat dit een Nederlandse aanbieder is kan een extra pluspunt zijn voor sommige gebruikers.


IPVanish

IPVanish is een gebruiksvriendelijke VPN-dienst die onder meer beschikbaar is voor iOS, Android, Mac en PC. Je betaalt per jaar 70 euro en beschikt daarmee over een snelle en betrouwbare VPN-verbinding. Na het installeren druk je op Connect-knop om de verbinding te starten. Via het menu kies je een andere server, om van land te wisselen.


AirVPN

AirVPN is een van de bekendste VPN-diensten. Je betaalt 54 euro per jaar en kunt de dienst vervolgens op bijna alle platformen gebruiken. Je hebt een app zoals OpenVPN Connect nodig om de verbinding op te zetten. Dit bedrijf heeft servers in de EU staan. Bij AirVPN mogen maximaal 3 apparaten tegelijk gebruik maken van de VPN-verbinding, een stuk minder dan de 5 connecties van IPVanish.

Meer info: AirVPN


VPN Unlimited

De VPN-servers van VPN Unlimited staan in meerdere landen, waarvan het overzicht via de app te bekijken is. Je kunt de dienst zeven dagen gratis gebruiken. Een abonnement voor zeven dagen kost €4,49, voor een maand €9,99 en voor een jaar €50,99. VPN Unlimited werkt op alle platformen en ondersteunt vijf toestellen per abonnement. VPN Unlimited zegt 24/7 klantenservice te bieden, dus voor vragen kun je altijd bij ze terecht.


Nou zeg, mijn favoriete VPN staat er niet in!
Er zijn honderden VPN-diensten, teveel om op te noemen. Met alleen het opsommen van alle namen zouden we al een heel artikel kunnen vullen, dus dat hebben we niet gedaan. We hebben een selectie gemaakt van VPN-aanbieders die iPhone-gebruikers prettig vinden, aanbieders die goed scoren op privacy en betrouwbaarheid en dergelijke, zodat je altijd een VPN-aanbieder kunt vinden die bij jou past. Het is geenszins onze bedoeling om een overzicht te maken van álle aanbieders. Mocht je een goede aanbieder weten die we écht nog eens beter moeten bekijken, meld het dan (liefst op vriendelijke toon) via ons contactformulier.

Wat moet je weten over VPN op iPhone en iPad

  • Beveiliging: Een VPN-app zorgt voor een afgeschermde, online tunnel. De VPN-app maakt verbinding met een beveiligde server, waardoor je geen digitale sporen achterlaat. Verder kunnen je gegevens niet zomaar getapt worden door kwaadwillenden. In dit artikel zetten we alleen apps met strenge IPsec/L2TP of OpenVPN-verbindingen op rij. IPsec-verbindingen zijn iets beter beveiligd, OpenVPN-verbindingen faciliteren meer snelheid zonder daarvoor teveel veiligheid op te offeren. VPN-apps met de achterhaalde PPTP-verbindingen (vanwege te zwakke 128-bits versleuteling) zijn af te raden. Dit overzicht geeft je technisch inzicht.
  • Snelheid: De VPN-apps sturen al je internetverkeer over een beveiligde verbinding. Dat gaat ten koste van de internetsnelheid. Het hangt van de omstandigheden af in hoeverre je snelheidsverlies merkt. OpenVPN faciliteert over het algemeen een iets snellere verbinding dan het iets veiliger IPsec/L2TP.
  • Batterijduur: Verbinden via een VPN-app heeft impact op je batterijduur. Hoe sterker de versleuteling, hoe veiliger de verbinding, maar het betekent ook meer batterijverbruik. We adviseren je de VPN-apps niet te gebruiken als je thuis op een vertrouwd Wi-Fi-netwerk zit.
  • Nederlandse of Belgische diensten gebruiken vanuit het buitenland: Kijk goed welke landservers de VPN-apps aanbieden. Met een Nederlandse server in het aanbod kan je bijvoorbeeld Nederlandse televisieprogramma’s kijken vanuit het buitenland. En met een server in de Verenigde Staten, krijg je bijvoorbeeld toegang tot het Amerikaanse aanbod van Netflix als je daarop geabonneerd bent.

Lees ook alles over het instellen van een VPN op je iPhone of iPad.

Bekijk ook

VPN instellen op je iPhone en iPad om veiliger te internetten

Gebruik een VPN op je iPhone of iPad om veilig te kunnen internetten! Deze tip legt uit hoe je een VPN instelt op je toestel en de VPN-verbinding inschakelt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 25 november: Private Internet Access (PIA) verwijderd. We staan niet meer achter de aanbeveling na de overname door Kape.com.