MacBook 12 inch met toetsenbord

Snel tussen QWERTY, QWERTZ en AZERTY wisselen op het Mac-toetsenbord

Gebruiken ze in het buitenland een andere toetsenbordindeling dan je gewend bent? Je kunt in macOS snel wisselen tussen AZERTY, QWERTZ, QWERTY en andere toetsenbordindelingen.

Internationale toetsenborden op de Mac

Als je in het buitenland bent, dan kun je tegen het probleem lopen dat ze een andere toetsenbordindeling gebruiken. In Frankrijk gebruikt men bijvoorbeeld AZERTY en in Duitsland QWERTZ, terwijl we in Nederland QWERTY gewend zijn. Daardoor kan je niet meer blind typen en is het lastig om bepaalde tekens te vinden. Gelukkig kun je dit tijdelijk oplossen door elk toetsenbord te laten gedragen als een QWERTY-toetsenbord. In deze tip laten we zien hoe je dat doet op de Mac.

Buitenlandse toetsenborden op de Mac

Deze tip is bijvoorbeeld handig als je een buitenlandse Apple Store binnenloopt en even iets wilt opzoeken. Of als je in grensstreek woont en maken hebt met AZERTY, QWERTZ en QWERTY. Via de systeemvoorkeuren kun je echter snel wisselen tussen de verschillende indelingen.

Chinees toetsenbord macOS

Wisselen naar QWERTY op de Mac

Wisselen van AZERTY, QWERTZ en QWERTY kan op iedere Mac. Het maakt niet uit welk toetsenbord je gebruikt en je hoeft niets te installeren, want alles werkt via de software die standaard in macOS zit. Het lukt dus ook met het Chinese toetsenbord hierboven.

  1. Open Systeemvoorkeuren via  > Systeemvoorkeuren of door de gelijknamige app te openen in de map Programma’s op je computer.
  2. Klik op de opties voor Toetsenbord en klik daarna op het tabblad Invoerbronnen.
  3. Nu verschijnt de lijst met toetsenbord-indelingen. Op een Nederlandse Mac staat hier altijd standaard alleen het toetsenbord ‘Nederlands’ met de bekende QWERTY-toetsenbordindeling. Druk op de plus-knop om een toetsenbordindeling toe te voegen.
  4. Nu verschijnt de lijst met mogelijke talen die macOS ondersteunt qua toetsenbordindeling. Klik op het toetsenbord dat je wilt hebben en druk op Voeg toe. Het Duitse toetsenbord heeft bijvoorbeeld een QWERTZ-indeling, het Franse een AZERTY-indeling en het Arabische een ضصثقفغ-indeling.

toetsenbordindeling toevoegen

  1. Nu heb je een toetsenbordindeling aan je systeem toegevoegd. In de menubalk bovenin je scherm verschijnt aan de rechterkant een Nederlandse vlag. Dit is de knop die het invoermenu opent.
  2. Open het invoermenu door op de Nederlandse vlag te klikken en selecteer het andere toetsenbord dat je wilt gebruiken.
  3. Nu schakelt macOS de letterindeling van je toetsenbord onmiddels over naar de standaard die je hebt geselecteerd, dus QWERTY (Nederlands en Engelstalig), AZERTY (Franstalig), QWERTZ (Duitstalig), ضصثقفغ (Arabisch), of iets anders.

toetsenbord indeling instellen

Het aardige is dat je zoveel toetsenborden kunt toevoegen als je zelf wilt. Dat is enorm handig wanneer je een partner hebt die meertalig is en gewend is aan een ander toetsenbord. Op deze manier kun je ook altijd gemakkelijk typen op een AZERTY-toetsenbord in de Franse of Belgische Apple Store. En als je Belg bent, kun je wat makkelijker op de QWERTY-toetsenborden typen in de Nederlandse Apple Stores.

Meer toetsenbord-tips

Wil je meer uit het toetsenbord op je Mac halen? Kijk dan eens naar deze aanvullende tips!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Mac
Onderwerpen qwerty, toetsenbord
Software macOS