Filmic Pro

Complete team van de Filmic Pro-app ontslagen na overname

Filmic Pro is een van de bekendste apps om professionele video's te maken op de iPhone. Nu blijkt dat het complete team is ontslagen door Bending Spoons, dat het in september vorig jaar overnam.

Update 5 december 2023: Bending Spoons heeft nu bevestigd dat ze inderdaad alle 22 mensen van het Filmic-team heeft ontslagen. Het bedrijf zegt dat ze Filmic in hun platform hebben geïntegreerd en de app verder zelf zullen ontwikkelen. Omdat eigen medewerkers van Bending Spoon hebben samengewerkt met het originele team, beschikken ze volgens het bedrijf over alle noodzakelijke kennis om te zorgen dat de app goed blijft functioneren.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 4 december 2023.

Opnieuw een overname van een populaire app die niet goed afloopt. Bending Spoons, de huidige eigenaar van Filmic Pro, heeft het complete personeel naar huis gestuurd. Ook oprichter en CEO Neill Barham is ontslagen en er is geen enkele andere medewerker meer over die aan de app kan werken. Enkele voormalige kopstukken maakten hun vertrek bekend op sociale media, waaronder Kevin Buonagurio, de voormalige COO van het bedrijf en de technische man Christopher Cohen. Het is onderdeel van een massaontslagronde bij het Italiaanse Bending Spoons. Filmic Pro was een populaire app onder mobiele filmmakers en werd onder andere gebruikt voor het maken van muziekvideo’s.

Kort nadat Bending Spoons de app in september 2022 overnam werd er een abonnement ingevoerd. Dit kost tegenwoordig €2,49 per week of €48,99 per jaar voor alle functies en dat is redelijk goedkoop voor een professionele video-app. Voorheen was de app verkrijgbaar voor een eenmalig bedrag.

Filmic Pro video app

Toekomst van Filmic Pro onzeker

Zonder medewerkers zal Filmic Pro waarschijnlijk onder de hoede komen van het team van Splice, een videobewerkingsapp dat in 2018 werd overgenomen van GoPro. Het is goed mogelijk dat de functies langzamerhand worden overgeheveld naar de Splice-app, maar het zal lastig zijn om weer dezelfde reputatie op te bouwen als Filmic Pro had onder professionals. Dit denkt ook PetaPixel, de website die als eerste met het nieuws kwam. Bending Spoons wil de geruchten niet bevestigen, maar uit LinkedIn-pagina’s van medewerkers blijkt duidelijk dat ze er niet meer werken. De toekomst van Filmic Pro ziet er somber uit.

Alternatief: Blackmagic Camera

Een goed alternatief zijn de apps van Blackmagic. De video- en fotografie-apps van deze maker zijn de afgelopen tijd populair geworden. Apple gebruikte de Blackmagic Camera-app zelfs om het oktober-event te filmen op een iPhone 15 Pro Max. Een betere reclame kun je je als maker van een professionele video-app niet wensen.

Bending Spoons ontsloeg ook Evernote-personeel

Bending Spoons heeft soortgelijke veranderingen doorgevoerd bij Evernote. Dat werd ook vorig jaar overgenomen, waarna een groot deel van het oorspronkelijke personeel werd ontslagen. Vorige week schreven we over de vernieuwde gratis versie van Evernote, waarmee je een limiet hebt van 50 notities. De Evernote-app bestaat nog steeds, maar hoe het met Filmic Pro gaat aflopen is afwachten. Als professionele filmmakers niet erop kunnen vertrouwen dat de beste mensen eraan werken, zullen ze afhaken.

Bekijk ook

Vernieuwde gratis versie Evernote nu definitief: limiet van 50 notities

Notitiedienst Evernote test een nieuwe gratis versie. Daarmee kun je vijftig notities maken, in één virtueel notitieboekje.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 05 december: Bending Spoons heeft nu bevestigd dat ze het 22-koppige team van Filmic hebben ontslagen en de app verder zelf gaan ontwikkelen.
  • 2023 - 05 december: Bending Spoons heeft nu bevestigd dat ze het 22-koppige team van Filmic hebben ontslagen en de app verder zelf gaan ontwikkelen.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.