Ververs apps op de achtergrond.

Apps op de achtergrond verversen: hoe werkt het?

Apps kunnen in iOS op de achtergrond verversen, maar hoe werkt dat precies? En hoe schakel je het in of uit? In deze tip lees je er alles over.

Sommige iOS-apps kunnen op de achtergrond worden ververst. Zolang de betreffende app niet wordt afgesloten vanuit het multitaskingvenster, kan de app data blijven downloaden en verversen. Een mail-app kan hierdoor bijvoorbeeld e-mails blijven ophalen terwijl je in een andere app zit, of een weerapp kan temperatuurwijzigingen meteen toepassen. In dit artikel lees je hoe het werkt en hoe je het uit kunt schakelen.

Wat is verversen op achtergrond?

Apps die zich op de achtergrond blijven verversen zijn niet volledig actief. Ze maken gebruik van bepaalde protocollen in iOS om informatie binnen te krijgen en door te voeren, maar zijn beperkt in hun mogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk voor bijvoorbeeld een podcastapplicatie om nieuwe afleveringen op de achtergrond te downloaden, maar zal een 3D-game nooit op de achtergrond zware handelingen uitvoeren en daarbij je batterij zeer snel leegtrekken.

Ververs apps op de achtergrond.

Door op de achtergrond te verversen kan een app ook je locatie in de gaten blijven houden. Een routeplanner blijft zo bijvoorbeeld op de hoogte als je in een andere app zit en een fitness-app kan je looproute blijven tracken.

Een app die op de achtergrond ververst kan wel een effect hebben op de accuduur van je iPhone. Om gegevens te downloaden op de achtergrond moet er immers verbinding worden gemaakt met het internet, wat op zijn beurt stroom verbruikt. De gevolgen hiervan zijn lang niet altijd groot: heb je maar een paar apps die op de achtergrond nieuwe informatie verwerken, dan zal je daar misschien niet eens last van hebben.

Een ander probleem bij apps verversen op de achtergrond, is dat trackingdiensten ongemerkt steeds gegevens kunnen verzamelen. Zo zijn er apps die elke 5 minuten je locatie doorsturen naar externe dataverzamelaars. Ze gebruiken dit om je bijvoorbeeld passende advertenties te laten zien, maar het vergaren van zoveel data is niet altijd gewenst.

Het is echter mogelijk om de verversfunctie voor apps uit te schakelen.

Apps verversen op achtergrond uitschakelen

Je kunt het verversen van apps op de achtergrond uitzetten vanuit de instellingen van je iPhone, iPad of iPod touch:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Tap op Algemeen.
  3. Kies voor Ververs apps in achtergrond

De schakelaar bovenin laat je in één keer het verversen van alle apps uitzetten. De schakelaars naast de lijst met apps daaronder laat je de functie alleen voor bepaalde applicaties uitschakelen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen je meestgebruikte apps continu up-to-date te houden. Naast de app-schakelaars staat soms ook een blauwe driehoek. Deze geeft aan dat de app gebruikmaakt van je locatiegegevens als de optie staat ingeschakeld.

Ververs apps op achtergrond in en uitschakelen.

Achtergrondprocessen uit zetten of niet?

Het is echter lang niet altijd duidelijk welke handelingen een app precies uitvoert als het verversen op de achtergrond aan staat. Apps als WhatsApp, Facebook en Netflix kunnen informatie op de achtergrond verversen, maar het is niet duidelijk wat ze precies doen. Dit soort apps werken dan ook net zo goed als je de instelling uit zet. Andere apps vereisen om de instellingen uit te zetten, voordat ze goed kunnen werken. Zo bekijkt de app DataMan je constante dataverbruik, wat nodig is om dit goed weer te geven. Dit soort apps moeten dan ook in het multitaskingvenster actief blijven.

Het uitschakelen van het verversen van apps is slechts één manier om de batterijduur van je iDevice te verbeteren. In een ander artikel hebben we 30 tips voor een betere iPhone-batterijduur voor je opgesomd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerp multitasking