adobe-flash

Zo verwijder je Flash van de Mac

Ben je het zat om Flash op de Mac steeds te updaten? Verwijder Flash dan definitief van de Mac met deze tip, want je hebt het voor de meeste websites niet meer nodig.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

FlashSteve Jobs zei het al in 2010: het is tijd om te stoppen met Flash. Eén van zijn argumenten was dat Flash niet veilig genoeg is. Denk je er ook zo over, zeker nu er steeds meer berichten verschijnen over kwetsbaarheden in Flash, dan vind je hier uitleg hoe je Flash verwijdert van de Mac.

Lees ook: Open brief van Steve Jobs: waarom er geen Flash op de iPhone, iPod en iPad zit


Adobe dicht regelmatig kwetsbaarheden in Flash. De meeste aanvallen zijn gericht op Windows-gebruikers, maar ook als Mac-gebruiker kun je met kwetsbaarheden te maken krijgen. Ben je het zat om elke week weer een nieuwe Flash-update te installeren, dan kom je er makkelijk vanaf. Verwijder Flash gewoon. Je hebt het toch bijna niet meer nodig.

Flash deïnstalleren van de Mac

Met een uninstall-tool kun je gemakkelijk Flash verwijderen:

Weet je niet welke OS X-versie je hebt? Kijk daarvoor op  > Over deze Mac.

flash-uninstaller

Kun je zonder Flash?

De meeste websites werken ondertussen zonder Flash, omdat ze zijn overgestapt op HTML5 of een ander alternatief bieden. Microsoft’s alternatief Silverlight heeft trouwens ook z’n beste tijd gehad. Microsoft kondigde in 2013 aan dat ze Silverlight niet verder ontwikkelen en alleen nog fouten gaan oplossen. Het beste ben je daarom af met HTML5, dat in alle gangbare browsers wordt ondersteund en waar niet elke twee of drie weken een nieuwe update voor hoeft te installeren (zoals bij Flash het geval is). Sommige websites die Flash vereisen, werken soms ook met HTML5 op de iPad. Dit geldt bijvoorbeeld voor de website van de BBC.

Veel websites werken (ook) met HTML5

De meeste website werken prima zonder Flash. YouTube, Netflix, Spotify en andere populaire webdiensten werken bijna allemaal met HTML5. Wat je nog wel eens kunt tegenkomen zijn websites van (Amerikaanse) kranten en tv-stations die plugins gebruiken op basis van Flash.

Flash in Chrome en Safari

Heb je toch Flash nodig, dan kun je het beste Google Chrome als browser gebruiken. Die ondersteunt Flash, zonder dat je er zelf updates voor hoeft te installeren.

Voor Safari heb je meerdere mogelijkheden:

  • Gebruik de ClickToFlash plug-in voor Safari. Daarmee geef je per geval toestemming of Flash gebruikt mag worden.
  • In Safari kun je ook zonder plugin Flash per website in- en uitschakelen. Die doe je bij Voorkeuren > Beveiliging > Internetplugins > Website-instellingen… (zie afbeelding hieronder).

flash-gebruiken-safari

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Categorieën Internet, Mac
Onderwerp flash