Vastgelopen iPhone start opnieuw op.

iPhone loopt vast? 5 tips bij een vastgelopen iPhone

Is je iPhone vastgelopen? De iPhone kan om verschillende redenen zomaar 'dood' lijken. Het scherm en de knoppen reageren niet meer. Geen reden tot paniek, met deze 5 tips breng je de iPhone weer tot leven!

iPhone loopt vast? Dit kun je doen

Net als een gewone computer, kan ook een iPhone vastlopen. Het scherm reageert niet meer, de knoppen lijken ‘dood’ en het lijkt alsof de iPhone helemaal niets meer doet. Je weet zeker dat de batterij niet leeg is, oftewel je iPhone loopt vast. Wat moet je doen? Niet in paniek raken! Meestal is de iPhone met een paar simpele handelingen weer werkend te krijgen. Hieronder vind je 5 oplossingen die je weer op weg helpen bij een vastgelopen iPhone.

Heb je last van een iPhone dat op het logo is vastgelopen? Daar hebben we een aparte tip over!


#1 App afsluiten
Hoewel het erop lijkt dat je iPhone vastgelopen is, kan het ook aan een specifieke app liggen. Het is dan niet nodig om je iPhone te resetten, want de app afsluiten kan al genoeg zijn. Druk simpelweg een keer op de homeknop of veeg omhoog op de iPhone X om de app af te sluiten. Start hem dan opnieuw op. Werkt de app nog steeds niet, dan kun je hem ook geforceerd afsluiten en daarna opnieuw opstarten. In de meeste gevallen lost dit het probleem op. Lukt dit nog niet, dan kan je ook de app verwijderen.

#2 iPhone herstarten
Dé oplossing voor elk computerprobleem: herstarten door de sluimerknop ingedrukt te houden. Na een paar seconden werkt je iPhone weer als voorheen, zonder dat je data kwijt bent. Hou de zijknop of de knop aan de bovenkant ingedrukt tot in beeld Zet uit verschijnt. Op de iPhone X hou je de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt. Daarna zet je de iPhone weer aan door de knop weer ingedrukt te houden. In de meeste gevallen lost je iPhone herstarten het probleem op.

#3 Instellingen herstellen
Je kan bepaalde instellingen van je iPhone herstellen, zonder dat je daarbij gegevens kwijtraakt. Alle aanpassingen die je in de Instellingen-app gedaan hebt, worden daarbij teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Dat betekent ook dat je Touch ID opnieuw moet instellen. Hetzelfde geldt voor het instellen van Face ID. Je blijft wel ingelogd met je iCloud- en Apple ID-accounts en er worden ook geen apps verwijderd. Om dit te doen ga je naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in > Herstel alle instellingen.

#4 iPhone resetten
Met een harde reset kun je zelfs een iPhone opnieuw opstarten die helemaal vastgelopen is. Reageert hij nergens meer op, dan is dit een goede oplossing. Je iPhone resetten doe je in de meeste gevallen door de zijknop en de thuisknop ingedrukt te houden, maar bij sommige toestellen werkt het net even anders. Op de iPhone X moet je bijvoorbeeld een combinatie van de volumeknoppen en de zijknoppen indrukken. In ons artikel over je iPhone resetten lees je voor elk toestel hoe je dat doet. Bij een reset start het toestel automatisch opnieuw op, zonder dat je daarbij gegevens kwijtraakt.

#5 iPhone herstellen
Als de stappen hierboven niet helpen, dan zit er maar één ding op: je iPhone herstellen. Door je iPhone te herstellen, wis je je iPhone, installeer je iOS opnieuw en zet je een backup terug. Als je een iCloud backup terugzet, raak je dus geen gegevens kwijt. De meeste gegevens (zoals contacten) worden sowieso apart bewaard in iCloud. Je iPhone herstellen doe je via iTunes, dus je hebt wel een computer nodig.

Heeft dit nog niet geholpen, dan kun je het beste contact opnemen met Apple Support. Mogelijk is er een defect aan je iPhone en moet deze gerepareerd worden. Je kan dan het beste een afspraak maken voor je vastgelopen iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerp reset
Device iPhone