time machine logo uitgelicht

Werken met lokale momentopnamen van Time Machine

Onderweg kan Time Machine op je MacBook geen reservekopie maken. In plaats daarvan maakt hij een lokale momentopname, zodat je toch niets kwijt kan raken. Deze tip legt uit hoe dat werkt.

time machine logoTime Machine is een enorm handige manier om back-ups mee te maken. Als je een MacBook gebruikt in combinatie met een Time Capsule, kun je logischerwijs geen back-up maken als je niet thuis bent en dus niet verbonden bent. Om dit probleem tijdelijk op te lossen werkt Time Machine op een MacBook met momentopnamen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt.


Momentopname: alternatief voor een back-up

Een lokale momentopname is een soort tijdelijk alternatief én voorbereiding voor een echte back-up. Als je MacBook niet verbonden is met een Time Machine-schijf, kopieert Time Machine (indien deze geactiveerd is op de Mac) bestanden die gemaakt, gewijzigd of verwijderd worden. Dankzij deze functie kun je bestanden alsnog herstellen of terugzetten.

Tegelijkertijd indexeert deze dienst ook meteen wat er moet gebeuren voor een Time Machine back-up, zodat Time Machine de reservekopie meteen maakt zodra de reservekopie beschikbaar is. Elke 24 uur maakt Time Machine één dagelijkse momentopname. Los van de dagelijkse momentopname, zal Time Machine ook een één wekelijkse momentopnamen bewaren, indien hiervoor genoeg schijfruimte vrij is op je MacBook.

Time Machine momentopname

Automatische momentopnamen voor Time Machine

Bovendien is het aardige van deze functie dat je er geen werk aan hebt. Time Machine maakt automatisch lokale momentopnamen zodra je back-uppen met Time Machine hebt ingesteld. Je ziet geen verschil met de normale versie van Time Machine, behalve dan dat je alleen bestanden kunt terugvinden die je recentelijk hebt gemaakt, aangepast of verwijderd.

De functie werkt volledig in de achtergrond. Hij wordt geactiveerd zodra je ruim voldoende opslag hebt op je MacBook en verwijdert automatisch de oudste bestanden zodra je niet genoeg opslag meer hebt.

Idealiter heb je minstens 20% van je totale schijfruimte vrij; in dat geval verwijdert Time Machine geen bestanden. Als je minder dan 10% opslaggeheugen hebt op je Mac, dan zal Time Machine in een hoger tempo de lokale momentopnamen gaan verwijderen. Het is immers maar een tijdelijke noodoplossing.

Wil je dat Time Machine geen lokale momentopnamen maakt? Schakel dan Time Machine compleet uit via  > Systeemvoorkeuren > Time Machine. Pas op! Time Machine maakt dan helemaal geen back-ups meer en dat wil je waarschijnlijk niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Mac
Onderwerp time machine