AirTag hand

Een AirTag gebruiken tegen diefstal, kan dat?

En wat als jouw AirTag gestolen wordt?
De AirTag is niet gemaakt voor anti-diefstaltracking, maar wil je de tracker er toch voor gebruiken, dan zijn dit enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.

Apple heeft de AirTag ontworpen om je persoonlijke spullen terug te vinden, niet om een klopjacht op dieven te maken. Daardoor zitten er wat beperkingen aan als je de AirTag als antidiefstal-tracker wil gebruiken. Maak je je tracker vast aan je fiets, dan krijg je geen melding als iemand aan je fiets zit te morrelen of erop wegrijdt. Op het moment dat je de diefstal opmerkt, is de dief al lang weg. Toch zijn er genoeg mensen die de AirTag willen vastmaken aan een fiets of ander voorwerp als een soort antidiefstal-tracker. Kan dat? En waar moet je rekening mee houden? Dat lees je hier!

#1 Verstop de AirTag goed

Wil je de AirTag gebruiken om je fiets of een ander voorwerp in de gaten te houden, dan is het belangrijk om de AirTag goed te verstoppen. Bij sommige modellen van de VanMoof-fiets zit de sensor onzichtbaar ingebouwd de stang, maar heb je een andere fiets en wil je een AirTag gebruiken, dan zul je deze ergens anders moeten bevestigen. Als iemand de AirTag duidelijk zichtbaar ziet hangen, dan zal het loshalen en weggooien van de AirTag het eerste zijn wat een dief gaat doen, zodat het voorwerp niet meer getrackt kan worden.

VanMoof app ontgrendelen

Bij een rugzak kun je de AirTag in een onopvallend vakje stoppen, maar je zou zelfs het stiksel los kunnen halen om de AirTag onzichtbaar achter de voering te verstoppen. Bij een koffer kun je vaak de binnenbekleding openritsen en de AirTag ergens vastplakken. De hangertjes van Apple kun je beter niet gebruiken, want die zijn erg opvallend en erg prijzig, waardoor ze op zich al de moeite van het stelen waard zijn.

Bij een fiets zou je de AirTag onder het zadel of in een fietstas kunnen verstoppen.

Hier vind je AirTag-houders voor de fiets

#2 Je krijgt geen melding als de AirTag van je af beweegt

De AirTag kan een melding geven als je je tas ergens hebt laten liggen. Maar werkt het omgekeerde ook? Nee! Je krijgt geen melding als iemand er met jouw AirTag, tas of fiets vandoor is gegaan.

Mujjo Canopy AirTag-hanger
Dit is de Mujjo Canopy AirTag-hanger die we gereviewd hebben.

#3 Melding als item met de dief meebeweegt

Veel mensen zijn bezorgd dat de dief meteen een melding krijgt dat er een AirTag meebeweegt. Maar dat is niet het geval. Pas na verloop van tijd kan dit gebeuren, maar je hebt inmiddels genoeg tijd gehad om met hulp van de politie de gestolen fiets te achterhalen.

Je hebt dus maar korte tijd de mogelijkheid om de gestolen AirTag terug te vinden. Hoe snel de dief gewaarschuwd zal worden, is iets waar Apple geen duidelijkheid over verschaft. In ieder geval kun je na ongeveer drie dagen verwachten dat de AirTag een geluidje gaat afspelen, om kenbaar te maken dat hij niet bij de eigenaar is. De dief kan de AirTag dan weggooien of onklaar maken door de batterij eruit te halen. Is de dief een iPhone-gebruiker, dan is er ook nog de mogelijkheid om de AirTag via een melding op het scherm uit te schakelen

Zoals je ziet: dit is niet in het belang van de eigenaar in het geval van diefstal, maar deze maatregelen zijn dan ook vooral bedoeld om stalking met AirTags te voorkomen.

Bekijk ook

Zo voorkomt Apple stalking met de AirTag

Apple is er enorm trots op dat de AirTag allerlei functies bevat om stalking te voorkomen. Als er ongemerkt een AirTag met je meereist krijg je een melding en kun je de AirTag uitschakelen. Ook zou je het serienummer kunnen doorgeven aan de politie.

#4 Wat als mijn AirTag is gestolen?

Of er nu wel of niet een fiets of tas aan vastzit: als je AirTag wordt gestolen krijg je daar niet meteen een melding van. Je zult het pas merken op het moment dat je het voorwerp wilt gebruiken en merkt dat het foetsie is. In dat geval kun je op de kaart kijken waar de AirTag voor het laatst is gesignaleerd. Dit kan soms enige vertraging hebben, maar als de AirTag op een plek is waar veel Apple-gebruikers rondlopen kun je erop rekenen dat je regelmatig een locatie krijgt doorgestuurd.

Je zou de AirTag als verloren kunnen markeren, zodat een eerlijke vinder contact met je kan opnemen. Maar bij diefstal is die kans niet zo groot.

Is de fiets of tas in de openbare ruimte achtergelaten, bijvoorbeeld in een fietsenrek of in de bosjes? Dan kun je eventueel zelf op zoek gaan, mits dit veilig kan gebeuren. Bevindt het gestolen voorwerp zich op privéterrein of is er sprake van een onveilige situatie, dan kun je beter de politie inschakelen. Op basis van het AirTag-serienummer en door het afspelen van een geluidje kun je bewijzen dat de AirTag van jou is. Alleen de eigenaar is in staat om een geluid af te spelen.

#5 Goed om te weten: een gestolen AirTag is onbruikbaar

We krijgen ook regelmatig vragen wat er gebeurt als iemand de AirTag losrukt van je tas. Vooral bij de tashangers is de constructie niet erg stevig en een flinke ruk aan de hanger is voldoende om de AirTag te stelen.

Een dief heeft er echter niets aan. De hanger is kapot en de AirTag is niet bruikbaar. Deze is namelijk aan jouw Apple ID gekoppeld. Alleen de eigenaar kan de AirTag resetten en vrijgeven voor gebruik door iemand anders. De dief kan de AirTag alleen gebruiken voor onderdelen, bijvoorbeeld een minder gekraste RVS-zijde.

AirTag aan tas

Conclusie: AirTag minder geschikt als antidiefstal-methode

Zoals we aan het begin al aangaven: de AirTag is niet ontworpen als een soort beveiligingssysteem of als een antidiefstal-tracker. Wil je het toch op die manier gebruiken, dan kun je tegen wat beperkingen aan lopen. Zo krijg je géén melding op het moment dat een item van jou af beweegt, waardoor er grote kans is dat je de diefstal te laat opmerkt. Wil je toch een melding krijgen? Dan kan dat met een concurrerende tracker, namelijk die van Tile. Hiervoor zul je wel de Premium-functies moeten afsluiten.

De dief krijgt wél een melding dat er een onbekende tracker meereist en dat is nou juist niet de bedoeling. Of je Apple kwalijk kan nemen dat de AirTag niet voor diefstal geschikt is? Tja, Apple bekijkt alles graag van de positieve kant en praat liever niet over diefstal. Het bedrijf zal eerder eigenschappen op het gebied van privacy en beveiliging benadrukken.

Prijzen AirTag