HomePod mini en Apple TV als woninghub voor HomeKit

HomePod en Apple TV als ‘soundbar’ voor je tv gebruiken via ARC

Met de Apple TV 4K kun je een HomePod als speaker gebruiken voor alles wat je op je televisie afspeelt, ook op andere apparaten zoals spelcomputers. lees hier hoe je de HomePod via ARC als soundbar gebruikt via de Apple TV.

Je kan een HomePod koppelen met de Apple TV 4K, zodat je profiteert van Dolby Atmos en/of surroundsound. Op die manier wordt alles wat je kijkt en afspeelt op je Apple TV standaard via de HomePod afgespeeld. Maar je wil natuurlijk niet alleen het geluid van de Apple TV via de HomePod laten lopen. Ook als je een game speelt op je favoriete spelcomputer, wil je dit geluid via de HomePods horen in plaats van de (vaak) slechtere speakers van je televisie. Ondanks dat je een HomePod niet rechtstreeks aan een televisie kan koppelen, is hier gelukkig toch een manier voor. Via een omweg stuurt de Apple TV 4K alle audio van je televisie door naar de HomePod (mini). Dit is mogelijk dankzij ARC. We leggen je uit wat je zoal nodig hebt om je HomePod(s) te gebruiken als soundbar voor je televisie.

Wat betekent ARC op de Apple TV?

ARC staat voor audio return channel. Dat is een functie op veel televisies waarbij het geluid via hdmi afgespeeld wordt op een aangesloten speaker. Sonos werkt bijvoorbeeld met hdmi-ARC, zodat je televisie het geluid via de hdmi-kabel afspeelt op een Sonos Arc of Sonos Beam. Omdat de HomePod draadloos is, kun je die helaas niet direct koppelen aan je televisie om bijvoorbeeld het geluid van je spelcomputer op af te spelen. Maar in combinatie met de Apple TV 4K kan dat wél.

Dankzij de functie wordt het geluid van je televisie en andere aangesloten apparaten afgespeeld op de HomePod, via de ARC-ingang waar de Apple TV op aangesloten is. Hou er rekening mee dat je deze functie niet kan combineren met een andere speaker of soundbar. Het werkt uitsluitend met HomePods en met een recente Apple TV 4K.

Apple TV 4K en HomePod voor televisie-audio

ARC op vorige generatie Apple TV

Maar de Apple TV werkt toch al veel langer met ARC? Dat is juist, want je kan een Apple TV bijvoorbeeld aansluiten op een soundbar die via ARC aangesloten is op een televisie, zodat de audio van je Apple TV afgespeeld wordt op de soundbar.

Het verschil is dat bij deze HomePod-functie, de Apple TV fungeert als een soort ‘soundbar’ voor je televisie. Daarbij wordt het geluid van de televisie zelf en andere aangesloten apparaten (spelcomputer, tv-box, Blu-Ray speler en meer) via de Apple TV draadloos naar een HomePod gestreamd. Je televisie denkt dat er op de hdmi-ARC-poort een soundbar is aangesloten en stuurt alle audio naar dat apparaat (in dit geval de Apple TV 4K), die het weer doorstuurt naar de HomePod (mini).

Dit heb je nodig voor de Apple TV met ARC

Om hier gebruik van te kunnen maken, heb je het volgende nodig:

  • Apple TV 4K 2021 (2e generatie) of nieuwer
  • Eén of meerdere HomePod- of HomePod mini-speakers
  • Een televisie met hdmi ARC of eARC

ARC op Apple TV instellen doe je zo

Om de ARC-functie van de Apple TV te gebruiken, doe je het volgende:

  1. Koppel je HomePod(s) met de Apple TV via de stappen in onze tip. Zorg ervoor dat de HomePod als standaard audio-uitvoer geselecteerd is. Sinds tvOS 15 mag dit ook een HomePod mini zijn. Je kan zowel een enkele HomePod (mini) als een stereopaar van gelijke modellen gebruiken.
  2. Ga op de Apple TV naar Instellingen > Video en audio > Audio-uitvoer en controleer of de HomePod als standaard audio-uitvoer gekozen is.
  3. Zorg ervoor dat de Apple TV 4K aangesloten is op een hdmi-poort met ARC of eARC. Op de meeste televisies staat ARC aangegeven bij de hdmi-nummering, achterop de televisie.
  4. Onder het kopje Audioretourkanaal kies je voor Speel tv-audio af.

Deze functie is beschikbaar sinds de komst van de Apple TV 4K 2021, in voorjaar 2021. De functie was lange tijd gemarkeerd als betafunctie, hoewel dit wel voor iedereen met de juiste modellen Apple TV en HomePod beschikbaar was. Sinds tvOS 16.3 is de functie officieel geen betafunctie meer, wat betekent dat Apple er voldoende vertrouwen in heeft dat dit goed werkt en geen vertraging in het geluid oplevert.

Apple TV met ARC voor HomePod als speaker van tv-audio

Als alles juist is ingesteld, geeft de Apple TV in dit scherm aan of de functie actief is (met Aan (eARC) of Aan (ARC)). Dankzij deze functie wordt alle audio van je televisie via de Apple TV afgespeeld op de gekoppelde HomePod(s). Als je het niet werkend krijgt, zorg er dan voor dat je ARC, eARC of HDMI-CEC ingeschakeld is op je televisie. Controleer ook of je televisie dit ondersteunt. Je ziet dit aan de aanduiding ARC naast de geschikte hdmi-poort.

In het vervolg wordt de audio van je spelcomputer, tv-kastje van je provider, Blu-Ray-speler of ander apparaat dat op een hdmi-poort van je televisie aangesloten is afgespeeld op de HomePod, dankzij de Apple TV als doorgeefluik.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod