Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Apple Watch met Siri-wijzerplaat

Siri-wijzerplaat op de Apple Watch: aanpassen en gebruiken doe je zo

Op de Apple Watch heeft Siri een eigen wijzerplaat. Hoe werkt de Siri-wijzerplaat op de Apple Watch en hoe kun je hem aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren? Kies zelf de items op de wijzerplaat en de gegevensbronnen van de informatiekaarten die in beeld verschijnen. Deze tip legt uit hoe je dat kunt doen.

De Siri-wijzerplaat geeft je snel toegang tot allerlei slimme informatie van Siri. Deze wijzerplaat geeft nuttige informatie op het juiste moment, op basis van welke apps je gebruikt en hoe je dag er normaal gesproken uit ziet. Je bepaalt zelf welke informatie je te zien krijgt, bijvoorbeeld afspraken, weersinformatie of herinneringen. Je kunt zelf de gegevensbronnen kiezen en aangeven wat er op de wijzerplaat moet verschijnen. Apps kunnen ook gebruikmaken van de Siri-wijzerplaat, zodat je op maat gemaakte suggesties krijgt van de apps die je het meest gebruikt. Deze tip legt uit hoe je de Siri-wijzerplaat instelt en apps toevoegt.

Apps voor Siri-wijzerplaat

De Siri-wijzerplaat toont het weer, de tijdstippen voor zonsopkomst en -ondergang, muziek en workouts. De wijzerplaat bevat ook begroetingen en herinneringen om te ademhalen, waar misschien niet iedereen op zit te wachten. Andere Apple Watch-apps van derden kunnen ook samenwerken met de Siri-wijzerplaat. Gebruik je een bepaalde app om mee te sporten, dan kan deze suggesties geven in de Siri-wijzerplaat voor je favoriete workout. Je hebt zelf in de hand welke apps gebruik mogen maken van de Siri-wijzerplaat. Je kiest dit als volgt:

  1. Ga op je iPhone naar de Watch-app en tik op Klok.
  2. Onderaan kies je voor Bronnen Siri-wijzerplaat.
  3. Schakel de apps aan of uit waarvoor je wel of geen suggesties wil krijgen.

Bronnen instellen voor Siri-wijzerplaat op Apple Watch

Bovenaan vind je een selectie van standaard ingebouwde apps van de Apple Watch. Daaronder is een aparte sectie van andere apps van derden (en zelfs iPhone-apps) die informatie op de Siri-wijzerplaat kunnen tonen. Zet de schakelaars aan of uit van apps die je wel of niet op de wijzerplaat wil zien.

Siri-wijzerplaat aanpassen op de Apple Watch

De items bovenin de wijzerplaat kun je aanpassen de Apple Watch zelf:

  1. Ga naar de Siri-wijzerplaat. Dit kun je doen door op je Apple Watch naar links en rechts te vegen. Heb je hem nog niet toegevoegd, hou dan de wijzerplaat ingedrukt en tik op Nieuw en zoek de Siri-wijzerplaat op.
  2. Hou de wijzerplaat ingedrukt en tik op Wijzig om hem aan te passen.
  3. Je kan nu eerst de kleur van de wijzerplaat aanpassen. Je kan kiezen tussen Sirikleur en Grijs.
  4. Veeg naar links om de complicaties aan te passen.
  5. Tik het onderdeel dat je aan wil passen. Standaard staat linksboven een snelkoppeling naar Siri, maar je kan er ook iets anders instellen.
  6. Tik op het vakje boven het tijdstip om daar de complicatie in te stellen. Standaard staat hier de huidige datum.
  7. Druk op de Digital Crown om het bewerken af te ronden en op te slaan.

Siri-wijzerplaat op Apple Watch aanpassen

Je kan deze instellingen ook aanpassen op de Watch-app op de gekoppelde iPhone.

Siri-wijzerplaat gebruiken

De Siri-wijzerplaat bestaat uit meerdere secties. Bovenin zie je een Siri-knopje (of een andere complicatie naar keuze, zie hierboven) en het tijdstip. Daaronder zie je een soort informatiekaarten die telkens wisselen qua inhoud. Je bepaalt zelf welke gegevensbronnen je hier wilt zien, zoals uitgelegd in het eerste deel van deze tip. Dit kan het weerbericht zijn, maar ook een suggestie om een workout te starten of een HomeKit-scene te activeren. De Siri-wijzerplaat haalt informatie uit verschillende bronnen. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en je activiteiten krijg je de info te zien. Je kan niet precies bepalen welke informatie je ziet, alleen waar de informatie vandaan gehaald wordt.

Je kunt de Siri-wijzerplaat gewoon bekijken tijdens het doen van je dagelijkse dingen. Maar wist je dat je er ook doorheen kunt bladeren? Draai aan de Digital Crown en je bladert door de informatiekaarten. Blader je terug, dan krijg je recente kaarten te zien en informatie die voor de hele dag geldt, bijvoorbeeld de hoogste en laagste gemeten temperatuur van de dag. Blader je omhoog, dan krijg je de kaarten voor later op de dag en de volgende dag te zien.

Siri-wijzerplaat op Apple Watch gebruiken

Op deze manier kun je bladeren door allerlei suggesties voor apps zoals je die via de stappen eerder in dit artikel ingesteld hebt. Je bekijkt bijvoorbeeld agenda-afspraken, veranderingen in het weer, herinneringen en nog veel meer. Hoe vaker je de wijzerplaat gebruikt, hoe beter hij wordt.

Zoals je ziet is Siri meer dan alleen de stemassistent. Siri is ook de kracht achter allerlei slimme suggesties en instellingen. Op de iPhone heb je bijvoorbeeld ook de proactieve Siri. Wil je meer weten over hoe je Siri op de Apple Watch gebruikt, dan lees je dat in onze aparte tip.

Bekijk ook

Zo gebruik je Siri op de Apple Watch

Siri op de Apple Watch komt goed van pas als je veel met je Apple Watch doet. Je start een timer, workout of stelt een algemene vraag. In deze tip lees je hoe het werkt en ook hoe je Siri helemaal handsfree activeert.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch