Siri-wijzerplaat

Zo kun je de Siri-wijzerplaat aanpassen op de Apple Watch

Meer opties in watchOS 5

De Siri-wijzerplaat op de Apple Watch kun je aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Kies zelf de items op de wijzerplaat en de gegevensbronnen van de informatiekaarten die in beeld verschijnen. Deze tip legt uit hoe je dat kunt doen.

De Siri-wijzerplaat werd in watchOS 4 toegevoegd en krijgt in watchOS 5 nog veel meer mogelijkheden. De wijzerplaat geeft je snel toegang tot allerlei slimme informatie van Siri. Je bepaalt zelf welke informatie je te zien krijgt, bijvoorbeeld afspraken, weersinformatie of t bijvoorbeeld de gegevensbronnen kiezen en aangeven wat er op de wijzerplaat moet verschijnen. Deze tip legt het uit.


Siri-wijzerplaat

Siri-wijzerplaat in watchOS 5

De Siri-wijzerplaat toont het weer, de tijdstippen voor zonsopkomst en -ondergang, muziek en workouts. De wijzerplaat bevat ook begroetingen en herinneringen om te ademhalen, waar misschien niet iedereen op zit te wachten. Vandaar dat we hieronder uitleggen hoe je het kunt aanpassen. Het leuke is dat ontwikkelaars in watchOS 5 hun apps ook geschikt kunnen maken voor deze wijzerplaat, zodat je snelle toegang hebt tot apps van derden. Bovendien vind je in watchOS 5 een nieuw kleurenthema: grijs.

Siri-wijzerplaat in watchOS 5

De Siri-wijzerplaat bestaat uit meerdere secties. Bovenin zie je een Siri-knopje en het tijdstip. Daaronder zie je een soort informatiekaarten die telkens wisselen qua inhoud. Je bepaalt zelf welke gegevensbronnen je wilt zien. Dit kan het weerbericht zijn, maar ook een suggestie om een workout te starten of een HomeKit-scene te activeren.

De Siri-wijzerplaat haalt informatie uit verschillende bronnen. Afhankelijk van het tijdstip van de dag en je activiteiten krijg je de info te zien. Eerst leggen we uit hoe je het bovenste deel van de Siri-wijzerplaat op de Apple Watch zelf kunt aanpassen. Daarna lees je hoe je de gegevensbronnen aanpast op de iPhone.

Siri-wijzerplaat aanpassen op de Apple Watch

De items bovenin de wijzerplaat kun je aanpassen de Apple Watch zelf:

 1. Ga naar de Siri-wijzerplaat.
 2. Druk hard op het scherm om de wijzerplaat aan te passen.
 3. Tik op de knop Pas aan.
 4. Draai aan de Digital Crown om het item linksboven aan te passen. Standaard staat hier een snelkoppeling naar Siri.
 5. Veeg opzij om het volgende item te selecteren.
 6. Draai nogmaals aan de Digital Crown om het item rechtsboven aan te passen. Standaard staat hier de datum.

Siri wijzerplaat aanpassen op Apple Watch

Siri-wijzerplaat aanpassen op de iPhone

Op de iPhone heb je veel meer mogelijkheden om de items op de wijzerplaat aan te passen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar het tabblad Mijn Watch.
 2. Blader bij de wijzerplaten naar de Siri-wijzerplaat en tik erop.

Siri wijzerplaat op iPhone aanpassen

 1. Je ziet nu de instellingen voor de Siri-wijzerplaat. Als eerste zie je de nieuwe kleuropties multicolor of grijs.
 2. Bij Complicaties kun je de eerder genoemde twee items bovenin het scherm aanpassen (dus de Siri-snelkoppeling en datum).
 3. Verder naar beneden kun je met de schakelaars aangeven welke informatie je op de kaarten wilt zien. Je kunt bijvoorbeeld Aandelen en Ademhaling uitschakelen als je daarin niet geïnteresseerd bent.

Siri wijzerplaat aanpassen op iPhone

Je hebt keuze allerlei gegevensbronnen, zoals batterij, agenda, Zoek mijn vrienden, Mail, hartslag, Kaarten, maanfasen, Music, Herinneringen, Stopwatch en dergelijke. In watchOS 5 zijn er allerlei opties bijgekomen.

Onderaan de lijst kun je op termijn ook apps van derde partijen toevoegen. Die zijn op het moment van schrijven (juni 2018) nog niet beschikbaar.

Ben je klaar, tik dan op de link Stel in als huidige wijzerplaat, voorzover dat nog niet het geval is.

Siri wijzerplaat watchOS 5

Siri-wijzerplaat gebruiken

Je kunt de Siri-wijzerplaat gewoon bekijken tijdens het doen van je dagelijkse dingen. Maar wist je dat je er ook doorheen kunt bladeren? Draai aan de Digital Crown en je bladert door de informatiekaarten. Blader je terug, dan krijg je recente kaarten te zien en informatie die voor de hele dag geldt, bijvoorbeeld de hoogste en laagste gemeten temperatuur van de dag. Blader je omhoog, dan krijg je de kaarten voor morgen te zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apple Watch
Onderwerpen apple watch, siri, wijzerplaat
Device Apple Watch
Software watchOS 4, watchOS 5