Switch Joy-cons in iOS 16

Dit is er nieuw voor gamers in iOS 16 en macOS Ventura

Gamen met vrienden is in iOS 16 en macOS Ventura een stuk leuker geworden. Dit zijn de verbeteringen waar we enthousiast van worden. En er zijn ook nog een paar om naar uit te kijken!

De meeste nieuwe gamefuncties gelden zowel voor iOS 16 als voor iPadOS 16, macOS Ventura en zelfs voor tvOS 16. We lopen ze hieronder met je langs.

#1 Ondersteuning voor Nintendo Switch-controllers

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura, tvOS 16
Omdat tvOS toch altijd een wat ondergeschoven kindje is bij Apple beginnen we met een nieuwe functie die óók in tvOS 16 zit. Het is zelfs een van de meest zichtbare verbeteringen: ondersteuning voor de gamecontrollers van de Nintendo Switch.

De afgelopen jaren voegde Apple al support toe voor de controllers van PlayStation en Xbox, maar de Joy-Cons van de Nintendo Switch waren niet te gebruiken en dat gold ook voor de Nintendo Switch Pro-controller. In iOS 16 en ook tvOS 16 is dat eindelijk wel mogelijk. Joy-Cons kunnen individueel gebruikt worden of per twee stuks gekoppeld tot één controller. Mocht je een Nintendo Switch hebben en soms ook een spelletje willen spelen op je Apple TV, dan is dat dus goed nieuws.

Meer nieuwe functies voor tvOS 16 vind je hier.

Bekijk ook

Deze functies vind je op je Apple TV in tvOS 16

Jij bent de nieuwste update voor de Apple TV misschien vergeten, maar wij niet! In dit artikel hebben we de nieuwe functies van tvOS 16 voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Welke verbeteringen vind je op je Apple TV?

#2 Buddy controller

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Over gamecontrollers gesproken: er is nog een andere functie, die wat meer op mensen met een beperking is gericht. Je kunt de input van meerdere gamecontrollers combineren tot één, zodat een zorgverlener of vriend je kan helpen bij het halen van je volgende level. We zien al mogelijkheden voor mensen zonder beperking om hier ook gretig misbruik van te maken, want twee spelers zijn sterker dan één.

Anker Gamecontroller

#3 SharePlay via iMessage

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Apple voegde in iOS 15 ondersteuning voor SharePlay in FaceTime toe voor het samen kijken naar films en het luisteren naar muziek. Later werd in iOS 15.4 ook nog de mogelijkheid toegevoegd om SharePlay te starten vanuit elke app, door het deelmenu te openen.

SharePlay in iMessage

In iOS 16 is er nog een extra mogelijkheid bijgekomen: je kunt je SharePlay-content synchroniseren via de Berichten-app. Dit geldt voor muziek, films, games en workouts. Zo kun je de nieuwste aflevering van je favoriete tv-show met je vrienden kijken, terwijl je chat in iMessage. Knoppen op het scherm zorgen ervoor dat iedereen kan pauzeren.

Aanvankelijk was SharePlay sterk gericht op samen muziek luisteren en film kijken, maar daar komt in iOS 16 nog iets anders bij: samen een multiplayer-game spelen dankzij de verbetering die we in het volgende punt bespreken.

iOS 16 SharePlay in Berichten 2

#4 SharePlay in Game Center

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Zoals gezegd was SharePlay aanvankelijk bedoeld om tijdens een FaceTime-gesprek met vrienden andere activiteiten te doen, zoals tv-kijken en apps gebruiken. Dankzij de nieuwe Game Center-integratie (later dit najaar beschikbaar) werken álle games die de multiplayer-ondersteuning via Game Center bieden ook automatisch met SharePlay. De ontwikkelaars hoeven hun game dan niet meer aan te passen voor SharePlay. Er waren wel een paar games die dat hadden gedaan, zoals Heads Up! en Guessing Game, maar het aanbod was beperkt. Er zijn veel meer games die Game Center-multiplayer aanbieden.

#5 Redesign voor Game Center

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Wie zou nog hebben verwacht dat Apple wat moeite in Game Center zou steken? De functie verscheen jaren geleden met een (voor toenmalige begrippen al) oubollig uiterlijk van een pokertafelkleed. Later heeft Apple het uiterlijk wat abstracter gemaakt, maar erg veel nieuwe functies kwamen er niet. Tja, je kon je profiel anoniemer maken door een automatisch gegenereerde nicknaam in te stellen. Maar sinds we als ‘Allerinnigste Schaapje’ door het leven gaan, lukt het maar niet om nieuwe vrienden te maken.

Game Center activiteit

Apple heeft het uiterlijk van het Game Center-dashboard een flinke update gegeven. Daarbij is duidelijker te zien welke games je hebt gespeeld en welke prestaties je hebt gehaald. Je kunt het vinden via Instellingen > Game Center. Dit gaat gebeuren op een moment “later dit jaar”. Dat geldt trouwens voor nog wel meer functies.

Bekijk ook

Deze iOS 16- en iPadOS 16-functies zijn nog steeds niet beschikbaar

Niet alle functies die voor iOS 16 aangekondigd zijn, komen ook meteen beschikbaar. In dit artikel zetten we de functies op een rij die nog niet te gebruiken zijn. Naar deze iOS 16 functies kijken we nog uit!

#6 Game Center in Contacten

Beschikbaar in: iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura
Een wat merkwaardige ‘vernieuwing’ is dat Apple het adresboek op je iPhone integreert met Game Center. Je krijgt bij je contacten het Game Center-profiel te zien, welke games iemand speelt en welke prestaties ze halen. Reden te meer om onze profielnaam ‘Allerinnigste Schaapje’ nog eens goed te overdenken. We hopen dat dit een functie is die je kunt uitschakelen. Bij zakelijke contacten is het misschien leuk om te weten welke sportclub ze steunen of welke bijzondere hobbies ze hebben, maar een lijst van gespeele games – daar zitten we niet echt op te wachten.

Ook voor deze functie geldt dat het pas later dit jaar in iOS 16 en de andere software-updates komt.

Metal 3 voor games

Metal 3 komt naar de Mac. Deze nieuwe versie van het Metal-framework zorgt dat je games nog soepeler te spelen zijn, dankzij betere communicatie met de grafische kaart. Het is te vinden in macOS Ventura maar je profiteert alleen als je beschikt over de juiste Mac (zie verderop).

Een grote verbetering is ‘MetalFX Upscaling’. Hiermee kan een spel op lage resolutie dankzij slimme AI-technieken worden verbeterd tot hoge resolutie. Dit kost minder rekenkracht, terwijl je wel mooiere kwaliteit op het scherm hebt. Ook nieuw is ‘Fast resource loading’, waardoor je grafische kaart direct toegang heeft tot de gecomprimeerde gegevens van spellen, zonder dat dit eerst uitgepakt hoeft te worden. Daardoor laden games veel sneller. De Mac kan daardoor grotere en mooiere games aan, zoals Resident Evil: Village en No Man’s Sky. Deze komen dit najaar naar de Mac. Eerder waren dergelijke games niet mogelijk.

Deze Macs ondersteunen Metal 3:

  • Mac met Apple Silicon, dus een M1 of M2
  • AMD Radeon Pro Vega-serie videokaart
  • AMD Radeon Pro 5000/6000-serie videokaart
  • Mac met Intel-chip met Intel Iris Plus Graphics
  • Mac met Intel-chip met Intel UHD Graphics 630

Via  > Over deze Mac kun je zien of jouw Mac hieraan voldoet.

Er zitten nog meer mooie nieuwe functies in de updates van dit najaar. Zo heeft Siri in iOS 16 er weer wat handige verbeteringen bijgekregen en zijn we blij verrast over de tussenstops in Apple Kaarten.

Meer over iOS 16
iOS 16 is de grote update voor de iPhone in 2022. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 16, dan vind je in ons artikel het antwoord. Lees ook onze overzichten met de beste iOS 16 functies én de beste iOS 16 details en ontdekkingen. De officiële releasedatum van iOS 16 was 12 september 2022. Lees ook onze review van iOS 16 met ervaringen en check hoe je iOS 16 kunt installeren. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 16.5.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.