WhastApp online instelling aanpassen

Online status in WhatsApp verbergen vanaf nu mogelijk (en dat is goed nieuws)

Mensen vragen er al jarenlang om: het verbergen van je eigen online status in WhatsApp. En er is nu goed nieuws: na de eerdere aankondiging wordt de mogelijkheid om in WhatsApp je online status te verbergen nu uitgerold.

Online status verbergen in WhatsApp

De online status laat zien of iemand WhatsApp open heeft staan. Zo weet je meteen of iemand in de gelegenheid is om je berichten te lezen en te antwoorden of dat iemand je (bewust?) negeert. Het kan leiden tot ruzies en misverstanden: terwijl jij bezig bent een goede vriend die in de problemen zit te helpen, klaagt een andere vriend waarom je niet reageert op de uitnodiging voor een feestje. Je bent immers gewoon online? Veel mensen zouden dit soort ongemakkelijke gesprekken willen voorkomen of willen gewoon meer privacy door hun online status te verbergen. Afgelopen augustus kondigde WhatsApp aan eraan te werken en met enige vertraging wordt de functie vanaf nu uitgerold.

WhatsApp online uitschakelen

De optie om je online status te verbergen zit in een de huidige versie van WhatsApp voor iOS, maar wordt op dit moment nog geleidelijk uitgerold. De afgelopen maanden kwam het al beschikbaar voor betagebruikers, maar nu wordt het uitgerold aan iedereen met de publieke versie van WhatsApp uit de App Store. Het al dan niet tonen van je online status is te vinden in de privacy-instellingen van WhatsApp (bij Instellingen > Privacy > Laatst gezien en online). Daar kun je WhatsApp online uitschakelen voor meer privacy. Mogelijk moet je eerst naar Instellingen > Account gaan. Zie ook onze tip over het verbergen van Laatst gezien- en online-status in WhatsApp.

WhatsApp online status verbergen

De nieuwe functie komt in verschillende situaties van pas, bijvoorbeeld als je gestalkt wordt door een ex waarmee je nog steeds contact moet hebben (vanwege kinderen) of als je WhatsApp wilt gebruiken zonder door anderen gestoord te worden. Naarmate mensen WhatsApp voor steeds meer dingen gebruiken, neemt de lijst met contacten in de app steeds meer toe – en dat zijn niet alleen je directe vrienden. Ook verre familieleden waarmee je na jaren weer eens contact hebt kunnen erin staan, net als de kapper, personal trainer, loodgieter of anderen waarmee je wel eens contact hebt maar die je niet tot je nauwe vriendenkring rekent. Juist die groep hoeft niet te weten of jij online bent. Je kunt zelf kiezen wie je online status mag zien: iedereen of hetzelfde als de ‘laatst gezien’-status.

Bekijk ook

Laatst gezien- en online-status in WhatsApp voor iPhone uitschakelen

Wil je niet dat je contactpersonen kunnen zien wanneer jij voor het laatst online geweest bent in WhatsApp? De Laatst gezien-functie is eenvoudig uit te schakelen. En je kunt zelfs je hele online status uitschakelen, zodat niemand ziet dat je online bent. In deze tip lees je hoe je dat doet.

WhatApp nam vorig jaar al een stap in de goede richting door de ‘laatst gezien’-status te verbergen voor contacten waar je nooit mee hebt gechat. Dit zorgt ervoor dat apps van derden niet in de gaten kunnen houden wanneer je online bent.

De online status van WhatsApp moet niet worden verward met de WhatsApp Status, waarmee je een soort ‘story’ kunt maken van je huidige bezigheden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 02 november: Artikel bijgewerkt na uitrol van de functie.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.