Vrouw kijkt video op iPad met AirPods Max

AirPods Max en originele AirPods Pro lijken toch geen adaptieve transparantie te krijgen

Er is toch geen goed nieuws voor mensen die de originele AirPods Pro hebben. Het leek dat na het installeren van de iOS 16.1 beta support voor adaptieve transparantie is toegevoegd. Nu blijkt dat het toch om een bug gaat, zoals we eerder al vermoedden.

Update 4 oktober 2022: Het verhaal over de adaptieve transparantiemodus bij de originele AirPods Pro en AirPods Max lijkt toch een ander staartje te krijgen. Zoals we eerder al suggereerden, lijkt het toch om een bug in de huidige beta van iOS 16.1 te gaan. Mark Gurman zegt dat hij begrepen heeft ‘dat het om een bug gaat’. Gebruikers die onlangs beweerden dat ze de functie hebben horen werken op de AirPods Max, lijken het zich vooral te hebben ingebeeld. Het is goed mogelijk dat Apple de transparantiemodus op de AirPods Max en eerste generatie AirPods Pro iets bijgeschaafd heeft, maar dat er van de nieuwe adaptieve transparantiemodus geen sprake is.

De functie blijft daardoor exclusief voor de AirPods Pro 2022, waar een nieuwe H2-chip in zit die de adaptieve transparantiemodus volgens Apple mogelijk maakt.

Bekijk ook

Transparantiemodus op AirPods en Beats: zo werkt het

Met (Adaptieve) Transparantie kun je zorgen dat je via de oordopjes of koptelefoon kunt meeluisteren met je omgeving. Je vindt het op de AirPods Pro en diverse Beats-oortjes. In deze tip lees je hoe je de transparantiemodus inschakelt.

Update 3 oktober 2022: Adaptieve transparantie lijkt ook naar bezitters van de AirPods Max te komen. Meerdere gebruikers hebben bevestigd dat het werkt als ze de nieuwste beta-firmware installeren. Het gaat om buildnummer 5A304a van de iOS 16.1 en iPadOS 16.1 beta. Na installatie verschijnt de schakelaar voor adaptieve transparantie in de instellingen. Met deze functie kun je harde geluiden op een concert of bouwplaats dempen, terwijl je nog wel gesprekken kunt verstaan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 30 september 2022.


Het blijkt uit de derde beta van iOS 16.1, die eerder deze week verscheen. Als je kijkt in de instellingen van je AirPods Pro, dan zul je zien dat er ook een schakelaar voor adaptieve transparantie bij is gekomen. Het werd ontdekt door gebruikers op Reddit. Adaptieve transparantie is een van de vernieuwingen op de tweede generatie AirPods Pro, maar blijkbaar gaat Apple het ook voor de eerste generatie beschikbaar stellen. Om de schakelaar te kunnen zien heb je de beta met buildnummer 5A304A nodig.

Adaptieve transparantie is bedoeld om geluiden van buiten te blokkeren, zoals bouwactiviteiten of luide muziek van de buren, terwijl andere geluiden die belangrijk zijn wel doorkomen. Hiervoor heeft Apple een nieuwe H2-chip toegevoegd aan de oortjes. De eerste generatie AirPods Pro is voorzien van H1-chip en kan het blijkbaar ook. Mogelijk zijn de prestaties wel iets minder. Het zou ook nog om een bug kunnen gaan, waarbij Apple de optie later weer weghaalt.

Het is in het verleden wel vaker voorgekomen dat Apple per ongeluk opties in iOS activeerde, die eigenlijk niet zichtbaar moesten zijn.

Adaptieve Transparantie op AirPods Pro

De transparantiemodus is aanwezig op alle AirPods Pro-modellen en op de AirPods Max. De ingebouwde microfoons zorgen ervoor dat je kunt meeluisteren wat er om je heen gebeurt, zonder dat je je oortjes of hoofdtelefoon hoeft te verwijderen. Op de eerste generatie AirPods Pro werden echter alle geluiden versterkt, waardoor je ook ongewenste achtergrondgeluiden extra duidelijk hoorde. Bij adaptieve transparantie wordt hier meer rekening mee gehouden en worden alleen de geluiden versterkt die je wil horen.

De AirPods Pro 2022 zijn voor €299 verkrijgbaar in Europese landen, maar je kunt op termijn lagere prijzen vinden bij andere winkels. Er zitten nog meer nieuwe functies in iOS 16.1, zoals Live Activiteiten en vroege ondersteuning voor Matter. Verder zijn er aanwijzingen gevonden dat de Apple Classical-app binnenkort beschikbaar komt.

Bekijk ook

Nieuw in iOS 16.1: dit zijn de nieuwe functies die vandaag naar je iPhone komen

Apple gaat binnenkort iOS 16.1 uitbrengen en daarin zitten weer allerlei nieuwe functies. We laten je zien welke functies nieuw en verbeterd zijn in iOS 16.1, zoals ondersteuning voor Matter, verbeteringen aan het bewerken van lock screen, batterijpercentage op meer iPhones en meer.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 04 oktober: Artikel bijgewerkt dat het zeer waarschijnlijk toch om een bug gaat en dat de eerste AirPods Pro en AirPods Max geen adaptieve transparantiemodus krijgen.

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn Apple's extra uitgebreide en geavanceerde draadloze oordopjes. De AirPods Pro hebben ruisonderdrukking, een Transparantie-modus en een in-ear design met verwisselbare oorkussentjes. Lees alles over de AirPods Pro: van de prijs tot functies en tips. In 2022 heeft Apple de tweede generatie AirPods Pro uitgebracht, met nieuwe H2-chip, vernieuwde oplaadcase en meer. In 2023 werd de tweede generatie AirPods Pro vernieuwd met een usb-c-poort in de oplaadcase en ondersteuning voor lossless audio in combinatie met de Vision Pro. Twijfel je tussen de modellen, check dan ons artikel AirPods vergelijken. Wil je AirPods kopen, dan vind je bij ons alle aanbieders. Voor de beste deals check je ons artikel met AirPods-aanbiedingen.

AirPods Pro

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.