Eve voor smart home

Nieuwe open standaard voor smart home komt eind dit jaar

Meer info over producten en release
Er is meer informatie vrijgegeven over de open standaard voor smart home, waar niet alleen Apple maar ook Amazon, Google en Zigbee hun steentje aan bijdragen. De release van de open standaard voor smart home staat nu gepland voor eind 2021.

Update 16 april 2021: Nadat in september al bekend werd dat de nieuwe open standaard voor smart home waar onder andere Apple, Google en Amazon aan werken in 2021 beschikbaar komt, is nu duidelijk geworden dat de eerste producten met deze standaard, ook wel CHIP genoemd, eind 2021 beschikbaar komen. Dat blijkt uit een webinar van de Zigbee Alliance, dat ook betrokken is bij de ontwikkeling. De certificering voor apparaten met deze standaard kan eind 2021 beginnen, waardoor de producten mogelijk ook later dit jaar beschikbaar komen. CHIP staat voor Connected Home over IP en moet producten makkelijker met elkaar laten communiceren.

Zoals al bekend was (en verderop in dit artikel staat) zijn lampen, tv’s, thermostaten en andere smart home-toepassingen de eerste categorieën die hier gebruik van kunnen maken. Oudere apparaten kunnen ook ondersteuning krijgen dankzij updates voor bridges. Hou er rekening mee dat het nog om een planning gaat en dat de release van CHIP nog langer op zich kan laten wachten. Door de coronapandemie is de release al enkele keren uitgesteld.

Oorspronkelijk artikel 9 september 2020
Eind vorig jaar onthulden Apple, Google, Amazon en meer een open standaard voor smart home. Het project staat inmiddels bekend als Project Connected Home over IP. Sinds de aankondiging hebben we weinig meer vernomen van de exacte plannen. Wel kwam het initiatief kort voorbij tijdens Apple’s WWDC 2020-presentatie, maar nieuwe details werden niet gegeven. Tot nu, want in een blogpost geeft de Zigbee Alliance meer details, onder andere over de release van de open standaard voor smart home.

Open standaard voor smart home release gepland voor 2021

Zigbee is een bekend protocol (soort verbindingsmethode) dat onder andere gebruikt wordt in de Philips Hue-lampen. Het bedrijf hierachter is ook één van de initiatiefnemers. Nu laat Zigbee weten dat de eerste versie van de specificaties van de open standaard eind 2020 beschikbaar is. De release staat vervolgens gepland voor 2021. Wanneer in 2021 deze open standaard beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Open standaard smart home: Project Connected Home over IP piramide.

Tegelijkertijd laat het bedrijf weten welke accessoires geschikt zijn voor dit nieuwe systeem. Het gaat onder andere om verlichting en elektriciteit (lampen, slimme stekkers), HVAC-installaties (thermostaten, airco’s), toegangsapparaten (deursloten, garagedeuren), veiligheid en beveiliging (sensoren, beveiligingssystemen), raambedekking (rolgordijnen), televisies, acces points en bridges (zoals de Hue-bridge). Het is slechts een greep van het aantal producten dat geschikt is.

Bekijk ook

Apple werkt met andere bedrijven aan open standaard voor smart home

Amazon, Apple, Google en de Zigbee Alliance gaan samen met andere grote bedrijven een werkgroep vormen om een open standaard te ontwikkelen voor smart home-apparaten.

Het doel van de open standaard is om een systeem te ontwikkelen dat door alle fabrikanten gebruikt kan worden en om het uitbrengen van slimme apparaten makkelijker te maken. Het zorgt er ook voor dat apparaten eenvoudiger met HomeKit, Amazon Alexa en Google Home te implementeren zijn. De beveiliging staat daarbij ook centraal. In totaal doen er meer dan 145 fabrikanten mee. Op de website van het project lees je meer over de plannen.

Bekijk ook

Smart Home

In onze Smart Home-special lees je hoe je je huis comfortabel maakt. Een Smart Home is binnen bereik van iedereen, ook als je niet zo technisch bent. Wij helpen je op weg.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 16 april: Artikel bijgewerkt na nieuwe planning.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.